Πρόεδρος ΣΕΕΠΕ στο Πρώτο : Να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή δράση (audio)

Κοινές λύσεις και πολιτικές σε ένα κοινό πρόβλημα, όπως η αύξηση των τιμών στην αγορά ενέργειας, αναζητούν ΕΕ και χώρες-μέλη, με όλα τα ως τώρα δεδομένα να προμηνύουν έναν δύσκολο ενεργειακό χειμώνα και για τη χώρα μας.
Ενδεικτικά, εάν άρχιζε σήμερα η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του θα ανερχόταν σε 1,125 ευρώ το λίτρο έναντι 0,775 πέρσι, κάτι που αντιστοιχεί σε αύξηση 45% και σαφείς ανοδικές τάσεις όχι όμως αντίστοιχες με τις τιμές άλλων πηγών, καθώς αποτελούν διαφορετικές αγορές που εξαρτώνται από διαφορετικούς παράγοντες.

Θα υπάρχουν οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, είτε πρόκειται για το πετρέλαιο θέρμανσης, είτε κυρίως το φυσικό αέριο, είτε το ηλεκτρικό ρεύμα, τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα https://webradio.ert.gr/proto/ 91,6 & 105,8 και την εκπομπή “το GPS της επικαιρότητας” με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας, κ. Γιάννης Αληγιζάκης.
Πρόκειται, όπως είπε, για ένα φαινόμενο που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα από ένα κράτος-μέλος της ΕΕ. Πρέπει σαφέστατα να υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή δράση, όπως ακριβώς συνέβη με τα μέτρα της πανδημίας.

Ως Σύνδεσμος, προσδοκά από πλευράς κυβέρνησης να επιδοτηθεί το πετρέλαιο θέρμανσης για το 80 με 85% των νοικοκυριών, χωρίς να αποτελεί αυτό λύση, αλλά μια ανάσα.
Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ νωρίς να προσδιορίσει κανείς το τέλος της αύξησης των τιμών στην αγορά ενέργειας. Είναι σίγουρο πάντως ότι οι τάσεις είναι ανοδικές με ταχύτερους ρυθμούς στην αγορά του φυσικού αερίου, χωρίς να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για πράσινη ανάπτυξη, κάτι που αν συμβεί ο κ Αληγιζάκης χαρακτήρισε ως τεράστιο λάθος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος