Πρόεδρος Ελλήνων Αυστρίας στο Πρώτο για το lockdown των ανεμβολίαστων: Μπορείς να βγεις έξω, αλλά όχι να συναντήσεις άλλον άνθρωπο (audio)

Για το lockdown των ανεμβολίαστων που ισχύει πλέον στην Αυστρία, η οποία γίνεται η πρώτη χώρα σε όλο τον κόσμο που προχωρά σε ένα τέτοιο μέτρο, μίλησε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας, γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και γιατρός, Όλγα Σαραντοπούλου, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Όπως εξήγησε, όσοι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει τις τελευταίες 180 ημέρες, επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους μόνο για τα αναγκαία του καθημερινού βίου, δηλαδή προκειμένου να μεταβούν σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, γιατρούς και δημόσιες υπηρεσίες όταν δεν μπορούν να αναβάλλουν το ραντεβού. Επίσης, μπορεί να μεταβεί στην εκκλησία, και να κάνει επισκέψεις για φροντίδα άλλων ανθρώπων που το έχουν ανάγκη, ή για την περίθαλψη κατοικίδιων ζώων, έχοντας αρνητικό rapid test.

«Ο ανεμβολίαστος δεν μπορεί να βγει και να πάει να φάει έξω, ούτε καν εκτός του μαγαζιού να στέκεται έξω και να έχει πάρει να φάει ένα σάντουιτς ή να πει έναν καφέ στα όρθια. Απαγορεύονται οι επισκέψεις σε γυμναστήρια και κομμωτήρια. Μπορεί να βγει για μια απλή βόλτα ή για φυσική άσκηση, αλλά χωρίς να συναντηθεί με άλλους ανθρώπους πέρα από στενούς συγγενείς», επεσήμανε.

Σύμφωνα με την κυρία Σαραντοπούλου, υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στους δρόμους, στα καταστήματα, καθώς πολλοί αστυνομικοί ελέγχουν τα σχετικά πιστοποιητικά, τα οποία οφείλουν να τα τσεκάρουν και οι καταστηματάρχες. Διαφορετικά, τα πρόστιμα είναι «τσουχτερά». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όποιος παραβιάζει τους νέους κανονισμούς παίρνει πρόστιμο 500 ευρώ, ενώ εάν κάποιος αρνηθεί τον έλεγχο αυτομάτως πληρώνει πρόστιμο 1.450 ευρώ.

«Το κάνουν για να μην υπάρξει κανένας που θα αρνηθεί τον έλεγχο. Είναι αυστηρά τα μέτρα και δυστυχώς διαχωρίζουν την κοινωνία, ακόμη και φίλους μεταξύ τους. Υπάρχουν παρέες στις οποίες οι μισοί είναι εμβολιασμένοι και οι άλλοι μισοί δεν θέλουν», τόνισε η γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Όπως είπε υπάρχουν και στην Αυστρία αντιδράσεις για το εμβόλιο, καθώς περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι, ποσοστό  40% του πληθυσμού, δεν έχουν εμβολιαστεί.

Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν αντιδράσεις από επιχειρήσεις και καταστήματα επειδή χάνουν πελάτες. «Δεν μπορεί να μπει κανείς μέσα σε μαγαζιά να ψωνίσει αν δεν έχει κάνει το εμβόλιο ή εάν δεν έχει νοσήσει. Δεν μπορεί να πάει σε εστίαση και ψυχαγωγία. Ήδη τα τελευταία 2 χρόνια τα συγκεκριμένα καταστήματα είχαν υποφέρει με το lockdown λόγω της επέλασης της πανδημίας. Και τώρα πάλι νέα αυστηρά μέτρα. Καταλαβαίνετε ότι θα έρθουν σε δεινή οικονομική κατάσταση, μέχρι και να κλείσουν τα μαγαζιά τους», δήλωσε η πρόεδρος των Ελλήνων της Αυστρίας. Παραδέχθηκε ότι «ο καθένας αντιδρά διαφορετικά όταν σε πιέζουν να κάνεις κάτι. Η προσέγγιση παίζει έναν πολύ μεγάλο ρόλο. Πολλές φορές το να θες να επιβάλλεις κάτι, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα».

«Η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να προσελκύσει τους ανθρώπους να κάνουν το εμβόλιο. Κανείς δεν μπορεί να πάρει αψήφιστα την πανδημία. Προσπαθεί να προστατεύσει όσο μπορεί το λαό και τη χώρα. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει μπορούν να μπουν στη  γαστρονομία, αλλά επιτρεπόταν με ένα PCR να μπεις σε ένα κατάστημα να πάρεις κάτι στα όρθια και να φύγεις. Τώρα δεν επιτρέπεται αυτό και δεν επιτρέπεται και έξω να καθίσεις και να κρατάς τον καφέ ή το σάντουιτς», διευκρίνισε.

Σημείωσε ότι στην Αυστρία βρίσκονται 10.000 Έλληνες οι οποίοι πέρασαν δύσκολα ψυχολογικά, ειδικά οι νέοι, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο με το lockdown. «Τα κρούσματα σε ημερήσια βάση έχουν ανέβει σε 10.000 – 11.000 και περίπου 40 άνθρωποι χάνουν κάθε μέρα τη ζωή τους, για αυτό ελήφθησαν τα συγκεκριμένα μέτρα», δήλωσε η κ. Σαραντοπούλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος