Πρόεδρος ΔΟΕ: Δεν φοβόμαστε στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών – Έχουμε ξεκινήσει διαδικτυακό διάλογο

Σύνοψη
  • Ο Θανάσης Κικινής διευκρίνισε ότι η εγκύκλιος που φέρεται να προβλέπει ποινή φυλάκισης ως 2 έτη για απρεμπόδιση της διαδικασίας, έρχεται από άλλο νόμο
  • «Εμείς ως τώρα κρατάμε μια στάση με την απεργία - αποχή και με τις στάσεις εργασίας, δηλώνοντας την αντίθεσή μας στην εφαρμογή του νόμου και ζητώντας διάλογο, είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ

«Δεν πρόκειται για φόβο κατά της αξιολόγησης, αφού όσοι έχουν αξιολογηθεί μέχρι σήμερα, έχουν κριθεί ως εξαιρετικοί», δήλωσε στο ΕΡΤnews ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Θανάσης Κικινής και διευκρίνισε ότι η εγκύκλιος που φέρεται να προβλέπει ποινή φυλάκισης ως 2 έτη για παρεμπόδιση της διαδικασίας, έρχεται από άλλο νόμο. «Η αναφορά που κάνει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα που έχει τη σχετική εγκύκλιο, έρχεται από νόμο που θεσπίστηκε πρόσφατα και δεν ξεκίνησε για να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ.

Σχετικά πάντως με το νόμο 4652 και 46 για την αξιολόγηση, είπε ότι «έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν το θεωρούμε επιστημονική αξιολόγηση, δεν το δεχόμαστε, το απορρίπτουμε. Επιβάλλεται αυτή τη στιγμή και γι αυτό και εφαρμόζεται. Δεν θέλουμε να υπάρχει ένα σύστημα το οποίο δεν θα παρέχει ουσιαστική βελτίωση στο εκπαιδευτικό σύστημα. Όταν το Υπουργείο αντιληφθεί ότι η θέση μας είναι εκπαιδευτική και επιστημονική και δεν είναι μια απλή αντίδραση, τότε νομίζω ότι θα περάσουμε σε ένα άλλο επίπεδο τη συζήτησή μας», είπε ο Θανάσης Κικινής.

«Θα έπρεπε να γίνει μια μεγάλη συζήτηση, ένας μεγάλος διάλογος γι αυτό το ζήτημα, γιατί νομίζουμε ότι αγγίζει όλη την κοινωνία. Δεν είναι μόνο μεταξύ υπουργείου και εκπαιδευτικών. Δυστυχώς δεν έχει γίνει αυτός ο διάλογος τώρα.
Το Υπουργείο έχει επιλέξει τη μέθοδο η μέθοδο των δικαστηρίων για την αντιμετώπιση της δικής μας στάσης με την απεργία – αποχή αφού αυτές έχουν κριθεί ως παράνομες και καταχρηστικές.», είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ.

Ο Θανάσης Κικίνης ξεκαθάρισε ότι: «Η εγκύκλιος, η οποία έχει σταλεί προς το Υπουργείο, προς τους εκπαιδευτικούς, η συγκεκριμένη που αναφέρεται στη λειτουργία της αξιολόγησης στο επίπεδο Β και λέει ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, για τη διασφάλιση της λειτουργίας τους ως δημόσιας υπηρεσίας.
Εμείς ως τώρα κρατάμε μια στάση με την απεργία – αποχή και με τις στάσεις εργασίας, δηλώνοντας την αντίθεσή μας στην εφαρμογή του νόμου και ζητώντας διάλογο. Δεν είναι για κανέναν συνάδελφο η απειλή αυτή, η οποία αναφέρεται στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, με την έννοια ότι κανείς δεν παρεμποδίζει.»

«Η εκπαίδευσή μας χρειάζεται βελτιωτικές κινήσεις, οι οποίες όμως δεν θα έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα»

Οι ποινές που έχει ο νόμος στο άρθρο 56 του 48 23 για όποιον δεν κάνει αξιολόγηση είναι συγκεκριμένου χαρακτήρα.
Αυτό το οποίο χρησιμοποιείται εδώ από την ιστοσελίδα παραπέμπει σε έναν άλλο νόμο που έγινε πρόσφατα για να αποτρέψει την είσοδο στο σχολείο άσχετων με το εκπαιδευτικό έργο. Δηλαδή κυρίως φτιάχτηκε για τα φαινόμενα επιθετικής συμπεριφοράς προς εκπαιδευτικούς από εξωσχολικούς

Το τελικό ζητούμενο είναι οι μαθητές μας και η μόρφωση που αυτοί απολαμβάνουν και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας. Και νομίζω το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση. Εμείς έχουμε ξεκινήσει μόνοι μας τον διάλογο διαδικτυακά, μέσα από το κανάλι της Ομοσπονδίας.
Επιστήμονες απ όλο τον κόσμο καταθέτουν τις απόψεις τους
για το ζήτημα της αξιολόγησης και νομίζω ότι αυτό πρέπει να κάνουμε γιατί χρειάζεται πραγματικά η εκπαίδευσή μας βελτιωτικές κινήσεις, οι οποίες όμως δεν θα έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα.

Πηγή: ΕΡΤnews – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος