Για το τι γίνεται με τις τιμές στους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, μιας και βρισκόμαστε σε μια περίοδο εορταστικών ωραρίων, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «ZOIGR» με τη Χριστίνα Βίδου, η Πρόεδρος Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια.
«Φτιάχνουμε μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Εμείς έχουμε ξεκινήσει ήδη σιγά σιγά την παρασκευή όλων αυτών των χριστουγεννιάτικων γλυκών», δήλωσε αρχικά στη δημοσιογράφο, Χριστίνα Βίδου, η Πρόεδρος Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια.
Και συμπλήρωσε «Κάθε χρόνο αυτές οι μέρες για εμάς είναι δύσκολες αλλά είναι και όμορφες γιατί έχουν πολλή δουλειά, αλλά είναι ωραία, είναι μελωμένες, σταθμισμένες και περιμένουμε τον κόσμο που όπως και να το κάνουμε πιο πολύ τις τελευταίες μέρες, πρώτα θα περάσει από παιχνίδια κλπ και μετά θα έρθει στα γλυκά. Τώρα κάνει τα δοκιμαστικά, δηλαδή παίρνει λίγα – λίγα για να δοκιμάσει τι θα αγοράσει τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Υπάρχει μια κίνηση δειλά – δειλά».
Αναφορικά τώρα με το τι γίνεται με τις τιμές τους, για το αν και πόσο έχουν ανέβει οι πρώτες ύλες σε σχέση με πέρσι αλλά και για το αν αυτό έχει περάσει και στη τιμή του κιλού, η κα Έλσα Κουκουμέρια, σημείωσε το εξής «Οι πρώτες ύλες δεν έχουν σταματήσει να ανεβαίνουν ακόμα και τώρα που μιλάμε. Βέβαια να πω ότι κάθε χρονιά, επειδή σίγουρα υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για όλα αυτά τα υλικά από όλους, το βέβαιο είναι ότι κάθε χρονιά ανέβαιναν οι τιμές, αλλά ερχόμασταν και από ένα τσουνάμι αυξήσεων τον προηγούμενο καιρό. Έχουμε πολύ μεγάλο θέμα με τις τιμές στην ενέργεια, οι οποίες και αυτές βρίσκονται σε ένα ξέφρενο ράλι. Το βιώνουμε και σαν καταναλωτές ούτως ή άλλως αλλά και σαν επιχειρήσεις. Αν έπρεπε να περάσουν όλες αυτές οι αυξήσεις, μάλλον δεν θα βγάζαμε μελομακάρονα και κουραμπιέδες γιατί θα έπρεπε να έχουν τέτοια τιμή που δεν θα τα αγόραζε κανένας. Να πω ότι φέτος εδώ στην πόλη της Θεσσαλονίκης, οι τιμές στα μελομακάρονα ξεκινούν από 13 ευρώ το κιλό και φτάνουν μέχρι τα 17, ανάλογα αν είναι σκέτο, αν έχει σοκολάτα, φράουλα, κάστανο κτλ. Και υπάρχει επίσης και το μελομακάρονο Dubai (που μπαίνει από πάνω φυστίκι και μετά μπαίνει κανταΐφι, σοκολάτα και από πάνω επικαλύπτεται με κρέμα φυστίκι). Παρόλα αυτά ο μεγαλύτερος όγκος της κατανάλωσης είναι στο απλό μελομακάρονο. Το μελομακάρονο είναι ένα εποχικό γλυκό, ένα κλασικό γλυκό. Αντίστοιχα τώρα στον κουραμπιέ οι τιμές ξεκινάνε από τα 16 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 20. Και εκεί έχουμε τον κλασικό, τον κουραμπιέ, τον κουραμπιέ με λευκή σοκολάτα, τον κουραμπιέ με κουβερτούρα και με σοκολάτα γάλακτος (…)».
Όσον αφορά το αμύγδαλο και για το αν έχει αυξηθεί η τιμή του, η κα Κουκουμέρια επισήμανε «Τα αμύγδαλα έχουν αυξηθεί, όπως και τα καρύδια, τα βούτυρα είναι σε ράλι και η ενέργεια ψηλά. Η διαφορά που είπαμε σε αυτές τις τιμές σε σχέση με πέρσι είναι ανεβασμένες κατά 1 ευρώ. Σίγουρα αυτό το 1 ευρώ ανά κιλό δεν αντιμετωπίζει τις όλες αυξήσεις που έχουμε. Παρόλα αυτά θα πω ότι από την άλλη μιλάμε κάθε μέρα με τον κόσμο και αναγνωρίζουμε ότι και ο κόσμος έχει δυσκολία και ότι η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί. Εμείς λοιπόν, αυτό που θέλουμε και για τα Χριστούγεννα είναι ο κόσμος να έρθει στο αρτοποιείο, να αγοράσει από εδώ τα γλυκά των Χριστουγέννων. Διότι από τη μια έχει τη σιγουριά ότι είναι ένα γλυκό το οποίο δεν κάθεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε στο ράφι κάποιας υπεραγοράς και ότι βγήκε την προηγούμενη μέρα ή την πιο προηγούμενη. Η παραγωγή σε μας είναι συνεχόμενη. Δεν αποθηκεύουμε, δεν έχουμε χώρο για να αποθηκεύσουμε. Οπότε ο κόσμος θέλουμε να έρθει στο αρτοποιείο να αγοράσει τα χριστουγεννιάτικα καλούδια και να ικανοποιηθεί».
Τέλος, ερωτηθείσα για το αν έχουν ζητήσει επιδότηση, να ενταχθούν δηλαδή σε πρόγραμμα επιδότησης-επειδή πια είναι πολύ μεγάλο το κόστος της ενέργειας, η Πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, είπε χαρακτηριστικά «Εμείς ζητάμε επιδότηση και μάλιστα θα πάμε και σε πιο τεχνικά. Δεν έχουμε ακούσει ακόμα τι θα γίνει. Και να πω ότι τα αρτοποιεία είναι ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Οι προηγούμενες επιδοτήσεις που πήραμε ήταν για αρτοποιία που ήταν μέχρι 35 kWh (δύναμη ισχύος είναι αυτό). Βέβαια πάρα πολλά αρτοποιία ξεπερνούν αυτή τη δύναμη ισχύος αλλά ακούμε και ψιθύρους ότι αυτά δεν θα επιδοτηθούν. Αυτό νομίζω ότι θα είναι ένα λάθος. Την έχουμε ανάγκη αυτή την επιδότηση. Είναι πάρα πολλοί συνάδελφοι που είναι στα κόκκινα που λέμε από την ενέργεια, είτε έχουν ρυθμίσεις πολύ μεγάλες που δεν είναι εύκολο να τις κρατήσουν και θα υπάρξει θέμα. Να σκεφτείτε δηλαδή ότι αν φτάσει τώρα η κιλοβατώρα στα 32 λετπτά, καταλαβαίνετε ότι το κόστος της ενέργειας θα εκτιναχθεί και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και δυστυχώς πάρα πολλοί συνάδελφοι θα κλείσουν και αυτό δημιουργεί ένα διττό πρόβλημα: Από τη μια είναι ότι κλείνει ένα αρτοποιείο, άρα κλείνει ένα σημείο στο οποίο παράγεται φρέσκο ψωμί. Αυτό είναι το δικό μας, η δική μας η διαφορά. Και όχι μίγματα ή κατεψυγμένα, ούτε ζύμες που έρχονται από οπουδήποτε και από την άλλη είναι ότι στις επιχειρήσεις μας υπάρχει και ένα εργατικό προσωπικό το οποίο θα βρεθεί χωρίς εργασία».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος