Πρ. Grant Thornton στο Πρώτο: Η πίεση για αυξήσεις μισθών θα ενταθεί – Ακρίβεια, πληθωρισμός, οι προκλήσεις (audio)

«Δεν είναι μόνο η ενέργεια που έχει ξεφύγει η κατάσταση, είναι τα τρόφιμα, τα ενοίκια. Από την φέτα μέχρι τις φακές, έχουν σημειωθεί σημαντικές αυξήσεις. Δεν θα εκπλαγώ εάν τον Μάρτιο, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή προσεγγίσει το 7%. Διότι οι μεγάλες αυξήσεις περνάνε τώρα από τα σουπερμάρκετ για τις δικές τους αυξήσεις κόστους και από τους προμηθευτές τους, 100άδες χιλιάδες μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις και εισαγωγικές, περνάνε την αύξηση του κόστους στον πελάτη. Αυτό προφανώς θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης αλλά θα μειώσει και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση για αυξήσεις μισθών και του ελάχιστου ημερομίσθιου που ανακοίνωσε στο 2%» εκτίμησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο πρόεδρος της «Grant Thornton, Φορολογικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών» στην Ελλάδα, Νίκος Καραμούζης.

«Φοβάμαι ότι η πίεση για μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών θα ενταθεί, γιατί πραγματικά το φαινόμενο που βλέπουμε είναι μια λαίλαπα που έχει ξεσπάσει. Είναι ένα ζήτημα που θα επηρεάσει την οικονομική πολιτική, εκτιμώ όμως ότι επειδή η πίεση αυτή είναι μεγάλη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αυξήσεις μισθών θα δοθούν και στις άλλες χώρες. Άρα το θέμα της ανταγωνιστικότητας μετριάζεται γιατί και οι άλλες χώρες θα δώσουν αυξήσεις, καθώς έχουν τα ίδια προβλήματα όσο αφορά στον πληθωρισμό» συμπλήρωσε ο κ. Καραμούζης.

Τα δημοσιονομικά δεδομένα δεν είναι καλά, επεσήμανε ακόμα, γιατί έχουν αποκλίνει οι δαπάνες από τους στόχους, στην προσπάθεια της κυβέρνησης στην διάρκεια της πανδημίας να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Για το 2022 η Ευρώπη δείχνει κατανόηση, σημείωσε, για το 2023 θα μπει το θέμα αν θα αλλάξουν οι δημοσιονομικοί κανόνες ή όχι αλλά αυτή την στιγμή η Ελλάδα έχει χρέος κοντά στο 200% του ΑΕΠ.

Στα καλά νέα, η διεθνής οικονομία ανακάμπτει πολύ γρήγορα, τόνισε ο  κ. Καραμούζης, όπως και η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. «Η χώρα έχει γίνει ένας ελκυστικός τόπος επενδύσεων.  Αυτό είναι ίσως στα μεγαλύτερα επιτεύγματα των τελευταίων ετών, ότι βλέπουμε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από ξένους αλλά και έλληνες επενδυτές. Βλέπουμε πάρα πολλούς ξένους επενδυτές να έρχονται στην χώρα, να επενδύουν, να αγοράζουν υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία και νέες επενδύσεις και αυτό δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί από την πανδημία.  Είναι ένα από τα επιτεύγματα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού η συνέπεια και με μεγάλη προσπάθεια να καταστεί ο τόπος ελκυστικός σε επενδύσεις εγχώριες και ξένες. Και αυτό έχει επιτευχθεί».

Μια πολύ θετική εξέλιξη είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον και μια ακόμη, προσέθεσε ο κ. Καραμούζης είναι και η ρευστότητα στην οικονομία, όπου κυρίως στις τράπεζες είναι πρωτοφανής. «Η σχέση δανείων προς καταθέσεις έχει πέσει στο 70%. Αυτό είναι από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη και να θυμίσω ότι πριν την ελληνική κρίση, η σχέση δανείων προς καταθέσεις ήταν στο 130%. Έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο ευελπιστώ ότι όταν αρχίσει να χρηματοδοτεί την οικονομία θα δώσει μια θετική ώθηση στις επενδύσεις και στην πορεία της χώρας. Από την άλλη έχουμε την αβεβαιότητα από την πανδημία, που φαίνεται ότι αυτό το τρίμηνο θα έχει αρνητική επίπτωση στην οικονομία και η μεγαλύτερη απειλή για τους επόμενους μήνες είναι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την κυβέρνηση» κατέληξε ο πρόεδρος της Grant Thornton.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος