Τη διμερή συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και του Τούρκου ομόλογού του , σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για την ευρύτερη περιοχή, σχολίασε στο EΡΤΝews ο Παναγιώτης Τσάκωνας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο ΕΚΠΑ εκτιμώντας ότι η συνάντηση «δεν μπορεί να σηματοδοτήσει εξελίξεις οι οποίες θα δρομολογήσουν καλύτερες και πιο ουσιαστικές σχέσεις». Από πλευράς του ο Γιώργος Καμπάς, επίτιμος αρχηγός ΓΕ, τόνισε ότι δεν πρέπει να κοπούν οι συζητήσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο αναλυτές αναφέρθηκαν επίσης και στο Μεσανατολικό και στην κλιμάκωση της κατάστασης σε τέσσερα μέτωπα.
Τι σηματοδοτεί η πρόσκληση της ΕΕ στον Τούρκο ΥΠΕΞ
«Από πλευράς Κύπρου, νομίζω σηματοδοτεί μια αλλαγή σε μια πολιτική την οποία ακολουθούσε, που είχε να κάνει με τον αποκλεισμό της Τουρκίας όσον αφορά τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει μια στροφή η οποία επιβάλλεται κυρίως από τις εξελίξεις και από κάποιες εξωτερικές πιέσεις» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Τσάκωνας. Όπως είπε στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο, δεν γνωρίζει «σε ποιο βαθμό αποτελεί στρατηγική κίνηση από πλευράς Κύπρου, δηλαδή σε ποιο βαθμό η συνάντηση αυτή και σε αυτό το πλαίσιο, το οποίο είναι προνομιακό και για την Κύπρο και για την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, αναλαμβάνονται και πρωτοβουλίες προκειμένου να διαμορφωθεί μια ατζέντα σε αυτή τη συνάντηση».
Ειδικότερα, όπως τόνισε ο πολιτικός επιστήμονας, «το πιο σημαντικό είναι η διατήρηση μιας σχετικής σταθερότητας, η οποία έχει επιτευχθεί». Ο κ. Τσάκωνας επισήμανε ότι οι κατά καιρούς υπερβολές από πλευράς Τουρκίας σε συνδράμουν στην διατήρηση του καλού κλίματος, αν και όπως δήλωσε «οι σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας έχουν μπει στον “σημειωτόν”» με τη συνάντηση την συγκεκριμένη χρονική στιγμή να γίνεται σε μια λογική επικοινωνίας.
Ο κ. Καμπάς από πλευράς του δήλωσε για τη συνάντηση μεταξύ Φιντάν και Γεραπετρίτη, στο περιθώριο της Άτυπης Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Δεν τους φοβόμαστε. Να τους ακούσουμε, να μας ακούσουν. Να έχουμε εκείνες τις αντιστάσεις που να μην επιτρέπουμε να δεχθούμε επιδράσεις και καταστάσεις επιθετικές, όπως αυτές που δεχόμαστε τελευταία στο πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών, που θα πρέπει να την επανεξετάσουμε». Παράλληλα επεσήμανε ότι η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει έμπρακτη βούληση για τη μείωση της έντασης λέγοντας, ενώ ο κ. Τσάκωνας ανέφερε πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σταθερή στις θέσεις της, αλλά και ανοιχτή στο διάλογο.
Πώς επηρεάζει η Τουρκία την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου
Αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης ο κ. Τσάκωνας δήλωσε: «Είναι μια πάγια τακτική της Τουρκίας να δημιουργεί ένα πλαίσιο το οποίο είναι ασταθές και αποτρέπει τις εταιρείες από το να κινηθούν όπως ήδη έχουν αποφασίσει. Το ζήτημα είναι σε ποιο βαθμό αυτό θα αποκτήσει και χαρακτηριστικά ευρωπαϊκά, δηλαδή, θα νομιμοποιηθεί από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μια κατάσταση που ενέχει ένα γεωπολιτικό ρίσκο προκειμένου να μην προχωρήσει. Θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί».
Και όπως σημείωσε: «Υπάρχουν οι επιλογές που κάνουν τα κράτη. Υπάρχουν οι πραγματικότητες που υπάρχουν, που υφίστανται στην περιοχή. Η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση γνωρίζει ποια είναι τα περιθώρια, τα όπλα που έχει στη διάθεσή της και στο βαθμό που έχει ήδη δημιουργήσει μια σειρά από τετελεσμένα, με κατά κύριο λόγο το τετελεσμένο που αφορά το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Δεν είναι, διατεθειμένη να εγκαταλείψει την υποστήριξή του, ακόμα και με τον υπερβολικό τρόπο που επιχείρησε στην Κάσο. Εδώ ξεκινούν τα προβλήματα».
Ερωτηθείς ποια είναι η λύση σε αυτό το ζήτημα απάντησε: «Σε αυτές τις περιπτώσεις η λύση είναι οι οριοθετήσεις. Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις. Αν δεν μπορούν να συμφωνηθούν, να οριοθετηθούν. Μεταξύ των κρατών υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο. Είμαστε δυστυχώς έξω και από τα δύο ενδεχόμενα κυρίως με ευθύνη της Τουρκίας».
Σχολιάζοντας τα πρόσφατα γεγονότα ο κ. Καμπάς δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή προσπαθεί η Τουρκία μέσω αυτής της κατάστασης να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα να ζητήσουν άδεια για να περάσουν το καλώδιο μέσα από το λεγόμενο “τουρκολιβυκό μνημόνιο” το οποίο στην ουσία είναι και παράνομο. Παρόλα αυτά αυτό ζητάει. Άρα, λοιπόν, εδώ έρχεται πλέον ο ρόλος της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδος να τα σταματήσει και να δείξει μια αποφασιστικότητα».
Σύμφωνα με τον κ. Καμπά «θα πρέπει να επιβληθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα έργο το οποίο είναι καθαρά ειρηνικής φύσης και για κάποιο χώρο ο οποίος είναι γνωστός και αναγνωρισμένος».
Πηγή: Συνδέσεις
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος