Πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλάζουν το Παρίσι

Σύνοψη
  • Οι «πιο πράσινοι Αγώνες στην ιστορία», διατείνονται οι διοργανωτές.
  • Το κόστος των Αγώνων υπερέβη τον προϋπολογισμό, όμως ακόμη κι έτσι οι δαπάνες ήταν χαμηλότερες από παλαιότερες διοργανώσεις.

Πέρα από τα 44 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο το Παρίσι, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες συρρέουν αυτές τις ημέρες στη γαλλική πρωτεύουσα για να παρακολουθήσουν το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός του κόσμου, τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ξεκινώντας με μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης που θα περιλαμβάνει την παρέλαση των 10.500 αθλητών με σκάφη στον ποταμό Σηκουάνα, περνώντας μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ και το Μουσείο του Λούβρου, οι επισκέπτες θα αντικρύσουν με μια πόλη που αναδιαμορφώθηκε για τους «πιο πράσινους Αγώνες στην ιστορία», όπως υποσχέθηκαν οι διοργανωτές.

Με αυτό το γνώμονα, η Γαλλία επένδυσε στον εκσυγχρονισμό των υποδομών που ήδη υπήρχαν, αντί να προχωρήσει σε νέες κατασκευές, τόσο για λόγους βιωσιμότητας των εγκαταστάσεων, όσο και για τον περιορισμό του κόστους. Σύμφωνα με τον δήμο του Παρισιού, το 95% των χώρων διεξαγωγής των Αγώνων είναι προϋπάρχουσες υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού σταδίου Σταντ ντε Φρανς στη βορεινή πλευρά του Παρισιού, που θα αποτελέσει το κέντρο των Αγώνων, και του Εθνικού Ποδηλατοδρόμιου.

Πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλάζουν το Παρίσι
(AP Photo/Aurelien Morissard)

Η πόλη παρουσίασε το κολυμβητήριο Ζορζ Βαλερί ως παράδειγμα για τον τρόπο που οι Αγώνες θα έχουν θετικό αποτύπωμα μακράς διάρκειας: ο αθλητικός χώρος είχε κατασκευαστεί αρχικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924, τώρα ανακαινίστηκε για να χρησιμεύσει ως χώρος προπόνησης για τους αθλητές και στη συνέχεια θα παραδοθεί ως δημόσια πισίνα στους δημότες.

Οι δύο πιο σημαντικές υποδομές που χτίστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ένα κλειστό στάδιο 8.000 θέσεων, που στη συνέχεια θα μετατραπεί σε συναυλιακό χώρο και έδρα για την ομάδα μπάσκετ του Παρισιού, καθώς και το Ολυμπιακό Χωριό στην υποβαθμισμένη περιφέρεια του Σεν-Σαιν-Ντενί, το οποίο μετά θα βοηθήσει στην οικιστική ανάπτυξη της περιοχής.

Ασφάλεια

Η διεξαγωγή μεγάλων υπαίθριων εκδηλώσεων σε εντυπωσιακούς χώρους στην καρδιά του Παρισιού εγείρει σημαντικά θέματα ασφαλείας εξαιτίας της τρομοκρατικής απειλής. Η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμης επιφυλακής από τότε που μια σειρά από επιθέσεις ακραίων ισλαμιστών αιματοκύλισε τη χώρα από το 2015 και το 2016. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαρίν έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η τρομοκρατία αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα όσον αφορά στην ασφάλεια ενόψει των Αγώνων, ενώ ενημέρωσε ότι προς το παρόν δεν έχουν εντοπιστεί σχέδια για επίθεση που να στοχεύει τα αθλητικά γεγονότα των ημερών.

Πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλάζουν το Παρίσι
(Photo by Ludovic MARIN / AFP)

Οι βασικοί φόβοι περιλαμβάνουν την δυνατότητα επίθεσης με drones γεμάτα εκρηκτικά ή να βρίσκονται ελεύθεροι σκοπευτές σε κτίρια κοντά σε υπαίθριες εκδηλώσεις των Αγώνων, όπως η τελετή έναρξης. Αυτοί οι κίνδυνοι μειώνονται με άκαμπτες διαδικασίες ασφαλείας, δηλώνουν οι Γάλλοι αξιωματούχοι ασφαλείας.

Μετακινήσεις

Ο εφιάλτης να δουν ακόμη πιο κορεσμένο το σύστημα δημόσιων μεταφορών και μετακινήσεων του Παρισιού, που ήδη μια οποιαδήποτε ημέρα είναι βεβαρυμμένο, έχει ωθήσει πολλούς Παριζιάνους να εγκαταλείψουν την πόλη αυτήν την περίοδο.

Ωστόσο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ώθησαν τις δημόσιες αρχές να επενδύσουν στις δημόσιες μεταφορές, επεκτείνοντας δύο γραμμές μετρό και μία διαδρομή προαστιακού ώστε να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των υποδομών. Στη συνέχεια, αυτά τα έργα θα εξυπηρετούν τους μόνιμους κατοίκους.

Το αεροδρόμιο Ορλύ θα συνδέεται απευθείας με το κέντρο της πόλης μέσω μιας γραμμής μετρό, η οποία θα είναι ζωτικής σημασίας για τους Αγώνες, συνδέοντας διάφορους χώρους και αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου, το Σταντ ντε Φρανς, την πλατεία Κονκόρντ και το κλειστό στάδιο Μπερσί, όπου θα διεξαχθούν οι τελικοί του μπάσκετ.

Πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλάζουν το Παρίσι
(Photo by Garrett Ellwood / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP)

Παράλληλα, υποτίθεται ότι οι Αγώνες θα δρομολογούσαν την εκπλήρωση μιας υπόσχεσης δεκαετιών προς τους κατοίκους της γαλλικής πρωτεύουσας: να μπορούν οι άνθρωποι να κολυμπήσουν στον ποταμό Σηκουάνα για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια δαπανήθηκαν περισσότερα από 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ για αποχετευτικά έργα στο Παρίσι, που θα επέτρεπαν να αποθηκεύονται τα λύματα και θα απέτρεπαν την έκχυση του αποχετευτικού συστήματος στον Σηκουάνα. Όμως οι έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου μήνα προκάλεσαν υπερχείλιση του συστήματος με αποτέλεσμα τη ροή ακατέργαστων λυμάτων προς τον ποταμό και καθιστώντας τον Σηκουάνα για άλλη μια φορά ακατάλληλο για κολύμπι.

Οι αγώνες του κολυμβητικού μαραθωνίου και του τριάθλου είναι προγραμματισμένοι να γίνουν στον Σηκουάνα. Για το πρώτο αθλητικό γεγονός, έχει προβλεφθεί εναλλακτικός χώρος διεξαγωγής, αν ο ποταμός δεν είναι ασφαλής, ενώ για το τρίαθλο έχουν προγραμματιστεί εναλλακτικές ημερομηνίες για τους αγώνες σε περίπτωση που το νερό είναι μολυσμένο. «Ως έσχατη λύση, οι κανόνες δίνουν τη δυνατότητα μετάβασης στο δίαθλο», δήλωσε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, Τόνι Εστανγκέ.

Κόστος

Παρότι οι Αγώνες του Παρισιού έχουν ξεπεράσει τον αρχικό προϋπολογισμό, εξακολουθούν να έχουν κοστίσει λιγότερο από προηγούμενες διοργανώσεις. Οι συνολικές δαπάνες αναμένεται να φτάσουν τα 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου 15% περισσότερο απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Ακόμη κι έτσι, το κόστος παραμένει χαμηλότερο από αυτά που ξόδεψαν το Λονδίνο το 2012 ή το Ρίο το 2016.

Πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλάζουν το Παρίσι
(Photo by Loic VENANCE / AFP)

Όπως διευκρίνισε η οργανωτική επιτροπή των Αγώνων, το κόστος διογκώθηκε όχι μόνο από τα κατασκευαστικά έργα, αλλά και γιατί οι διοργανωτές αναζήτησαν σε πολλές περιπτώσεις τις υπηρεσίες ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας, καθώς επίσης ανέλαβαν τη διασφάλιση της μεταφοράς και στέγασης για τους αθλητές.

«Κοινωνική κάθαρση»

Εδώ και καιρό, πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούσαν ότι οι γαλλικές αρχές χρησιμοποιούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ευκαιρία για να απαλλάξουν το Παρίσι από πληθυσμούς που κρίνονται ανεπιθύμητοι. Οι αρχές έχουν προβεί σε μεγάλες επιχειρήσεις απομάκρυνσης των αστέγων από την πρωτεύουσα, προσφέροντάς τους βραχυπρόθεσμες λύσεις σε μικρότερες πόλεις σε όλη τη χώρα. Αυτή η πολιτική μετεγκατάστασης διεξάγεται ως μέρος μιας δοκιμαστικής φάσης, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2023 και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2024.

Ενώ η γαλλική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τους Αγώνες, κοινωνικές οργανώσεις που στηρίζουν τους άστεγους καταγγέλλουν ότι τους τελευταίους μήνες αυτή η διαδικασία έχει επιταχυνθεί, αποκτώντας χαρακτηριστικά «κοινωνικής κάθαρσης».

Πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλάζουν το Παρίσι
(Photo by Arturo Holmes / POOL / AFP)

«Ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει μόνο άστεγους, αλλά και χρήστες ναρκωτικών ή εργαζόμενους του σεξ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Η άλλη πλευρά του μεταλλίου» (Revers de la médaille), Αντουάν ντε Κλερκ, σχολιάζοντας ανήσυχος ότι «οτιδήποτε δεν ταιριάζει σε μια ειδυλλιακή εικόνα του Παρισιού παραμερίζεται».

Πηγή: Politico

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος