Την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος το συντομότερο δυνατό προκειμένου να ληφθούν συνολικές αποφάσεις για την Ελλάδα στην επόμενη συνεδρίασή του στις 5 Δεκεμβρίου, συνέστησε το Eurogroup.
“Μας ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών για την εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, την πρόοδο που έχει σημειωθεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο”, ανέφερε o Γερούν Ντάισελμπλουμ.
O πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την άποψη ότι «είναι πολύ νωρίς» για να υπάρχει «απόλυτη σαφήνεια» για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εφαρμοστούν στο δεύτερο μισό του 2018, προσθέτοντας ότι στο Eurogroup του Δεκεμβρίου θα γίνει αναλυτική συζήτηση με το ΔΝΤ για το εν λόγω ζήτημα, με στόχο να είναι σε θέση να αποφασίσει το ΔΣ του Ταμείου για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα πριν το τέλος του έτους.
Ειδικότερα, ανέφερε πως το ΔΝΤ πρέπει να κάνει μια νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και γι’ αυτό χρειάζεται αφενός περισσότερη σαφήνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για κάποια από τα μέτρα που θα ληφθούν για το χρέος και αφετέρου για τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει η Ελλάδα.
“Εφικτή μια συνολική συμφωνία”
Την πεποίθηση ότι είναι εφικτή και δυνατή μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα το Δεκέμβριο, εξέφρασε ο Πιερ Μοσκοβισί μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter.
Αυτό θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα ξεκινούσε το 2017 σ’ενα πλαίσιο σταθερότητας και εμπιστοσύνης, πρόσθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας.
#Greece: desirable and possible to have an overall agreement in December: would mean starting 2017 on a note of stability and confidence.
— Pierre Moscovici (@pierremoscovici) November 7, 2016
Εξάλλου, ο Μοσκοβισί ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις όπως το άνοιγμα της αγοράς προϊόντων και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.
Τόνισε, επίσης, ότι θα μεταβεί και ο ίδιος στην Αθήνα περί τα τέλη Νοεμβρίου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και δανειστές μπορούν να βρουν σε εύλογο χρονικό διάστημα μια «καλή συμφωνία» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
“Στο Eurogroup του Δεκεμβρίου τα βραχυπρόθεσμα του ESM”
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που προετοιμάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), θα παρουσιαστούν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.
O ίδιος πρόσθεσε πως «υπάρχει πρόοδος» στην προετοιμασία αυτών των μέτρων, ωστόσο δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Σημείωσε επίσης πως εφόσον εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα θα έχουν «εμφανές θετικό αποτέλεσμα στο ελληνικό χρέος».
“Ισορροπημένες αποφάσεις”
Η ευρωζώνη οφείλει στο ζήτημα της ελληνικής οικονομίας να λαμβάνει “ισορροπημένες αποφάσεις”, πρωτίστως σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις για το ελληνικό δημόσιο χρέος δήλωσε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.
Κατά τον Γάλλο υπουργό η Ελλάδα έχει προωθήσει σε σημαντικό βαθμό τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύθηκε και συνεπώς η ευρωζώνη οφείλει από την πλευρά της να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε σχέση με το χρέος.
Ερωτηθείς τέλος αν ο πρόσφατος ανασχηματισμός της ελληνικής κυβέρνησης αντιμετωπίστηκε θετικά από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης ο κ. Σαπέν απάντησε θετικά λέγοντας πως ερμηνεύτηκε ως ένδειξη της πολιτικής βούλησης της Ελλάδας να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.
Αισιοδοξία από το Υπουργείο Οικονομικών
Το σημερινό Eurogroup ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα για την Ελλάδα και επαναβεβαιώθηκε το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους τον Δεκέμβριο, ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα τον καθαρό διάδρομο που αναζητεί.
Αυτό ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι φυσικά και διατυπώθηκαν ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις κατά τη συνεδρίαση.
Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Eurogroup: Ανάγκη να σημειωθεί πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ (video)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος