Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς διαγράφεται ένας αγώνας χωρίς τέλος

Το ποια είναι η κατάσταση των μετώπων στον ουκρανικό πόλεμο, με την έναρξη της νέας χρονιάς και καθώς ο εκεί χειμώνας αγριεύει, για τους δύο εμπόλεμους, ο ρόλος που μπορεί να παίξει η συντονισμένη αποστολή τεθωρακισμένων, περιορισμένων όμως, στην Ουκρανία από ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία και οι προοπτικές που διαγράφονται για το πως μπορεί να εξελιχθεί η σύγκρουση μέσα στο 2023 εξετάστηκαν στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο». Προσκεκλημένος ήταν ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, αντιναύαρχος ε.α. και διατελέσας πρώτος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς διαγράφεται ένας αγώνας χωρίς τέλος
Διακόπουλος Αλέξανδρος

Η Ουκρανική πλευρά είχε απορρίψει την πρόταση Πούτιν για εκεχειρία 36 ωρών πέριξ του εορτασμού των Χριστουγέννων για τους εκεί ορθοδόξους, με το επιχείρημα πως είναι προσχηματική και αποσκοπεί στην εξασφάλιση χρόνου για αναδιάταξη δυνάμεων. Ανεξάρτητα από το πόσο ευσταθούσε αυτή η εκτίμηση, το γεγονός είναι πως και οι δύο πλευρές τελικά ενεπλάκησαν στην ανταλλαγή πυρών σε διάφορα σημεία των μετώπων ακόμη κι αυτή τη μέρα της μεγάλης χριστιανικής γιορτής.

Και η όλη εξέλιξη έδειξε, αν μη τι άλλο, πως δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής και συνεννόησης των δύο πλευρών ακόμη και για στοιχειώδη ανθρωπιστικά ζητήματα, πολύ δε περισσότερο για οποιαδήποτε έναρξη μιας διαπραγμάτευσης.

Σε ό,τι δε αφορά την εικόνα που παρουσιάζουν τα πεδία των μαχών και οι γραμμές επαφής, η ουκρανική αντεπίθεση από τον περασμένο Σεπτέμβριο οδήγησε στην ανάκτηση ορισμένων εδαφών στο ΒΑ μέτωπο του Χάρκοβο και στο Νότο, με εμβληματική τη νίκη στη Χερσώνα, αλλά εδώ και περίπου 2 μήνες μοιάζει να έχει σταματήσει.

Η Ρωσία, μετά τις ήττες που υπέστη στις προαναφερόμενες περιοχές, είχε κάποιες μικρές εδαφικές επιτυχίες στο Ντονέσκ και το Λουχάνσκ, δίχως τίποτα το θεαματικό. Αναφορικά με τις ανθρώπινες απώλειες, πέραν των αριθμών που ανακοινώνουν οι ίδιοι οι εμπόλεμοι, ανεξάρτητα κέντρα αναλύσεων τις υπολογίζουν σε 100.000 (νεκρούς και τραυματίες) για την κάθε πλευρά.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση πρόκειται για βαρύ φορτίο αίματος, που ενδεχομένως γίνεται χειρότερο στην περίπτωση της Ουκρανίας, η οποία δεν διαθέτει τις ίδιες εφεδρείες. Τελικά η Ρωσία, με δυσκολίες και αποφυγή στράτευσης αρκετών πολιτών της, κατόρθωσε να ολοκληρώσει την επιστράτευση των 300.000 ανδρών και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις πρόκειται να προχωρήσει και σε νέα μέσα στους επόμενους μήνες, κάτι που δυσκολεύεται να κάνει η Ουκρανία.

Επίσης, εντύπωση τις προηγούμενες μέρες έκανε η απόφαση αποστολής τεθωρακισμένων στην Ουκρανία ταυτοχρόνως από ΗΠΑ ( Bradley), Γαλλία (AMX-10 RC), Γερμανία (Marder). Και παρότι οι προαναφερόμενοι τύποι αρμάτων είναι ελαφρύτεροι σε θωράκιση και οπλισμό από τα M1 Abrams, Leclerc και Leopard αντίστοιχα, που ζητούν οι Ουκρανοί, οι ειδικοί θεωρούν πως αφενός θα συνεισφέρουν επιχειρησιακά και αφετέρου η κίνηση έχει τον ιδιαίτερο συμβολισμό πως η Δύση δεν θα πάψει να βοηθά στρατιωτικά την Ουκρανία ότι κι αν συμβεί.

Το αντίστοιχο έγινε με την παραχώρηση ορισμένων αντιαεροπορικών συστοιχιών Patriot από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, αν και οι Ουκρανοί θα ήθελαν και πάλι -ειδικά από τους Αμερικανούς- πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς.

Οι αναλύσεις που γίνονται για την εξέλιξη του Ουκρανικού είναι πολλές και διάφορες, αλλά σχεδόν όλες συγκλίνουν σε δύο εκτιμήσεις: Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και για τις δύο πλευρές και θα δείξει τις αντοχές τους.

Την άνοιξη θα φανεί ποια από τις δύο θα είναι σε θέση να εξαπολύσει πετυχημένα μια νέα επίθεση, που θα έχει καθοριστική σημασία για τη συνέχεια και ενδεχομένως για την κατάληξη της σύγκρουσης.

Σε ό,τι αφορά την κατάληξη, εκεί οι διαφορετικές εκτιμήσεις μπορούν να ομαδοποιηθούν σε δύο κατηγορίες: Σ΄ αυτές, όπως του Βρετανού ιστορικού του 20ου αιώνα και βιογράφου του Χίτλερ Ιαν Κέρσοου, που βλέπει λήξη του πολέμου εντός του 2023 (και μάλιστα περί το καλοκαίρι) λόγω της μεγάλης φθοράς που θα έχουν υποστεί αμφότερες Ρωσία και Ουκρανία.

Μια άλλη που θέλει τον πόλεμο να συνεχίζεται και το 2024 λόγω της ανικανότητας της Ρωσίας να τον κερδίσει και της ενίσχυσης που θα συνεχίσει να λαμβάνει η Ουκρανία από τη Δύση. Οι περισσότεροι όμως συμφωνούν πως καθοριστική στιγμή θα είναι όταν θα γίνει αποδεκτή στην πράξη μια γραμμή οριοθέτησης, όπως συνέβη με τη Βόρεια και Νότια Κορέα το 1953.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος