Πόλεμος Ρωσίας – Oυκρανίας: Στήριξη Μπάιντεν με 3000 στρατιώτες – Ερωτήματα για το μέλλον της Βάγκνερ – Στον αέρα η συμφωνία για τα σιτηρά

Σε μια νέα κίνηση στήριξης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ο Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να θέσουν σε ετοιμότητα μέχρι και 3.000 εφέδρους για την υποστήριξη επιχειρήσεων στην Ευρώπη την ώρα που το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη σταλεί στην Ουκρανία πυρομαχικά διασποράς.

Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται αμετακίνητος, επαναλαμβάνοντας ότι ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα συνιστούσε απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας, απειλώντας να μην ανανεώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά αλλά υποστηρίζοντας συγχρόνως ότι τα δυτικά όπλα δεν έχουν αντίκτυπο στα πεδία των μαχών. «Βλέπουμε πόσες πολλές ελπίδες έχουν εναποθέσει (οι Ουκρανοί) στην παροχή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Ναι, προκαλούν ζημιά αλλά δεν επιφέρουν κρίσιμες αλλαγές στα πεδία των μαχών. Η χρήση δυτικών αρμάτων μάχης και οχημάτων πεζικού δεν έχει κανένα αποτέλεσμα», δήλωσε.

Την ώρα που το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας δίνει στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει μέλη της Βάγκνερ να εκπαιδεύουν Λευκορώσους στρατιώτες, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κομερσάντ ότι μετά την ανταρσία Πριγκόζιν δόθηκε δυνατότητα στους μισθοφόρους να ενταχθούν στο στρατό  και να συνεχίσουν να πολεμούν υπό άλλη ηγεσία αλλά όταν ρωτήθηκε για το μέλλον της Βάγκνερ ως οργάνωσης απάντησε ότι αυτή δεν υφίσταται ως νομική οντότητα. «Το νομικό καθεστώς τέτοιων οργανώσεων είναι ένα αρκετά περίπλοκο ζήτημα που πρέπει να μελετηθεί», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Από το Φόρουμ των νοτιοανατολικών ασιατικών κρατών στην Ινδονησία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίκεν δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται να εμπλακεί σε μια ουσιαστική διπλωματία επαναλαμβάνοντας τη θέση Μπάιντεν ότι ο Πούτιν έχει αποτύχει στην Ουκρανία. «Ο Πούτιν έχει ήδη χάσει όσον αφορά αυτό που προσπαθούσε να πετύχει στην Ουκρανία. Θυμηθείτε, επεδίωκε να σβήσει την Ουκρανία από το χάρτη, να θέσει τέλος στην ανεξαρτησία της, να την υποτάξει στη Ρωσία. Αυτό έχει αποτύχει και δε μπορεί να πετύχει».

Στον αέρα βρίσκεται την ίδια ώρα η συμφωνία για τα σιτηρά παρά τις εκκλήσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΟΗΕ για ανανέωσή της. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο Πούτιν συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρξει επέκταση ωστόσο το Κρεμλίνο διαμηνύει πρέπει πρώτα να ικανοποιηθούν οι όροι του.

Πηγή: ΕΡΤ / Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος