Podcast: Πώς «κυβερνομισθοφόροι» παρακολουθούσαν χιλιάδες δημοσιογράφους και ακτιβιστές σε Facebook & Instagram

Περίπου 50.000 δημοσιογράφοι και ακτιβιστές από όλο τον κόσμο, ήταν θύματα παρακολούθησης – κατασκοπείας στο Facebook και στο Instagram όπως αποκάλυψε η ίδια η εταιρεία Meta, η οποία ανακοίνωσε ότι εντόπισε και έκλεισε 1.620 ψεύτικους λογαριασμούς στις δυο πλατφόρμες, που ανήκαν σε 7 εταιρείες.

Για τον νέο όρο που μπήκε στο λεξιλόγιό μας, την «παρακολούθηση επί μισθώσει» από «κυβερνομισθοφόρους», συνομίλησαν ο Χρήστος Μιχαηλίδης και η Βάλια Καϊμάκη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης».

Οι παρακολουθήσεις στο διαδίκτυο δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν, αλλά μέχρι σήμερα ξέραμε ότι γίνονται από ένα λογισμικό. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχουν και άνθρωποι από πίσω από τους λογαριασμούς αυτούς. Οι άνθρωποι αυτοί πλησίαζαν τα θύματα τους σε Facebook και Instagram, τους έκανα φίλους, άνοιγαν συζητήσεις μαζί τους  και προσπαθούσαν να τα παραπλανήσουν ώστε να πατήσουν σε ένα link, το οποίο εγκαθιστούσε το κακόβουλο  λογισμικό σε κινητά και υπολογιστές.

Ενώ προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση με αλγόριθμους, αυτοί που κάνουν την «κακή» δουλειά, βάζουν ανθρώπους να φέρουν σε πέρας την αποστολή.  Αυτό είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε και θα μας βοηθήσει στη συζήτηση για το πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε το κυβερνο-έγκλημα.  Το λογισμικό είναι καλό, αλλά αν δεν μπει και ανθρώπινο χέρι στην υπόθεση, σοβαρή δουλειά δεν γίνεται.

ΟΙ συγκεκριμένοι λογαριασμοί που έκλεισαν προέρχονταν από χώρες όπως η Κίνα, το Ισραήλ, η Ινδία και η Βόρεια Μακεδονία, η οποία μας έχει δώσει δείγματα και στη διάρκεια παλαιότερων αμερικανικών εκλογών, στο πρόσφατο παρελθόν, όταν δημιουργήθηκε μια ολόκληρη βιομηχανία fake news.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος