Podcast: ΟΙ Έλληνες αντιεμβολιαστές, το Brexit, ο Τραμπ, οι “εκτός κοινωνίας” και η εμπιστοσύνη στους θεσμούς

«Μεγάλο μέρος των Ελλήνων που αρνούνται να εμβολιαστούν, δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο θέμα με τα ίδια τα εμβόλια, τα οποία είναι μόνο η αφορμή», αλλά υπάρχει και το θέμα της «αντισυστημικής στάσης», τόνισε ο διευθυντής περιεχομένου της διαΝΕΟσις, Θοδωρής Γεωργακόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Πρόκειται για ένα θέμα σαν το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, σαν τον Τραμπ στις ΗΠΑ, σαν το θέμα της μετανάστευσης στην Ουγγαρία. Για χ, ψ λόγους, αυτά γίνονται κομβικά για ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες νοιώθουν εκτός κοινωνίας. Πανικοβάλλονται από τον ρυθμό των κοινωνικών αλλαγών, δεν μπορούν να ενταχθούν σε μια καθημερινότητα και κανονικότητα προοδευτισμού, με πολύ-φυλετικότητα, με ανοχή σε θέματα μειονοτήτων, με τα πράγματα να αλλάζουν κάθε μέρα και τους βγαίνει μια πολύ έντονη αντίδραση απέναντι σε έναν κόσμο που αλλάζει, υιοθετώντας κάποιες αντισυστημικές τάσεις», εξήγησε ο ίδιος.

«Θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο. Έτυχε σε πολλές κοινωνίες να είναι τα εμβόλια. Οι αντισυστημικοί θύλακες στο θέμα των εμβολίων, αντιδρούν σε όλες τις χώρες. Βλέπουμε πορείες στη Γερμανία. Είναι κοινωνικό, πολιτικό φαινόμενο, όχι αμιγώς υγειονομικό», σημείωσε, προαναγγέλοντας  τη δημοσίευση έρευνας από τη διαΝΕΟσις, την ερχόμενη Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021, για τις τάσεις της κοινωνίας γενικότερα απέναντι στην πανδημία.

Σύμφωνα με τον κ.Γεωργακόπουλο, μεγάλα ποσοστά ανεμβολίαστων υπάρχουν σε χώρες όπου η ατομικότητα σαν στοιχείο της κοινωνίας υπερτερεί της συλλογικότητας. «Το θέμα του ατομικισμού μπορούμε να το εξηγήσουμε καλύτερα, στρέφοντας την προσοχή μας στην εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Αυτή είναι η κρίσιμη διαφορά ανάμεσα στις βόρειες χώρες και τις άλλες που τα έχουν πάει πολύ καλά στο θέμα του εμβολιασμού, σε σχέση με αυτές που δεν τα έχουν πάει εξίσου καλά. Το θέμα της εμπιστοσύνης και δη της εμπιστοσύνης στους θεσμούς του κράτους, φαίνεται ότι έχει κομβικό ρόλο», υπογράμμισε.

«Κοιτώντας τα νούμερα και τις διαφορές, θα περίμενε κανείς η δική μας χώρα να τα έχει πάει ακόμη χειρότερα, γιατί στο θέμα της εμπιστοσύνης στους θεσμούς είμαστε διαχρονικά πάρα πολύ χαμηλά. Γενικά στις κοινωνίες όπου ο κόσμος δεν εμπιστεύεται το κράτος του, είναι πιο συχνό και πιο δικαιολογημένο να έχουμε εκφάνσεις απείθειας, απειθαρχίας», ανέφερε.

Όπως είπε ο διευθυντής περιεχομένου της διαΝΕΟσις, στην Ελλάδα είναι περίπλοκο το φαινόμενο. «Δεν έχουμε μόνο τους ψεκασμένους αντιεμβολιαστές, καθώς από τις πρώτες έρευνες που είχαμε κάνει μόλις άρχισαν να έρχονται τα εμβόλια, διαπιστώσαμε ότι είναι πολύ μικρό το ποσοστό των Ελλήνων που όντως αμφισβητεί την αξία των εμβολίων γενικά ή πιστεύει ότι δεν υπάρχει κορονοϊός ή ότι δεν είναι μια σοβαρή ασθένεια. Ένα ποσοστό του πληθυσμού, όμως, δεν έχει καλή εικόνα για την κρίση καθαυτή. Δεν έχει καταλάβει πως λειτουργεί η ασθένεια, ποιοι ασθενούμε, γιατί ασθενούμε, με ποιον τρόπο κολλάμε, πόσο μας επηρεάζει», διευκρίνισε.

Παραδέχθηκε ότι είναι προβληματική η ενημέρωση σε όλες τις χώρες του κόσμου, λέγοντας πως εάν υπήρξαν δυο μεγάλα προβλήματα στην αντιμετώπιση της κρίσης, το ένα έχει να κάνει με την ανάπτυξη φαρμακευτικών λύσεων και το άλλο με την επικοινωνία. «Διεθνώς και η επιστημονική κοινότητα και τα κράτη δεν έχουν επικοινωνήσει σωστά και με δομημένο τρόπο τα βασικά στοιχεία που πρέπει να ξέρει ο κόσμος για να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Αυτό είναι έκπληξη, καθώς υποτίθεται ότι ζούμε σε μια εποχή επικοινωνίας όπου ο καθένας έχει γίνει εξπέρ των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης. Αποδεικνύεται ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, υπάρχει έλλειμμα επικοινωνίας και αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα», πρόσθεσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος