Podcast: Η μεγάλη e- αλλαγή στην κοινωνία – Πόσοι Έλληνες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και για ποιους λόγους

Τη γενικότερη αλλαγή που συντελείται στην ελληνική κοινωνία, όχι μόνο λόγω της πανδημίας και των lockdown, αλλά με αρκετή καθυστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αποτυπώνει μια πολύ ενδιαφέρουσα και μεγάλη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την πρόσβαση των ελληνικών νοικοκυριών στο διαδίκτυο, την οποία παρουσίασαν ο Χρήστος Μιχαηλίδης και η Βάλια Καϊμάκη, στην εκπομπή «Καθρέφτης» στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Πιο αναλυτικά, το 85,1% των νοικοκυριών της χώρας έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Εάν μάλιστα υπολογίσουμε και κάποια νοικοκυριά που έχουν μόνο σύνδεση με κινητή τηλεφωνία, επειδή δεν θέλουν να έχουν σταθερό, τότε το ποσοστό μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο. Ιδιαίτερη εντύπωση, πάντως, προκαλούν οι λόγοι χρήσης του διαδικτύου.

Η κυριότερη δραστηριότητα είναι η on line ανάγνωση ειδήσεων από ιστοσελίδες, εφημερίδες περιοδικά. 9 στους 10 συμπολίτες μας το κάνουν αυτό. Αυτό μπορεί να είναι «τραγική» για τα ΜΜΕ, αλλά δείχνει μια τάση την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Και κυρίως είναι μη αναστρέψιμη η τάση αυτή, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση και οι 9 να ξαναγυρίσουν σε άλλα Μέσα. Μπορούμε όμως να τους πείσουμε να χρησιμοποιούν και άλλα Μέσα Ενημέρωσης, πέρα από το διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, πολύ σημαντικοί λόγοι για τη σύνδεση με το διαδίκτυο είναι οι τραπεζικές συναλλαγές, οι τηλεφωνικές κλήσεις και οι βιντεοκλήσεις (μέσω skype, messenger, viber κτλ), κυρίως λόγω της πανδημίας.

Επιπλέον, πάνω από 8 στους 10 χρήστες, ποσοστό 81,3%, παρακολούθησαν διαδικτυακά σεμινάρια ή μαθήματα. Πάνω από 100% η αύξηση που καταγράφηκε σε όσους χρησιμοποίησαν on line εκπαιδευτικό υλικό, εκτός από το on line πρόγραμμα που παρακολουθούσαν. Δηλαδή μπήκαν έκαναν ένα σεμινάριο και μετά μπήκαν ξανά και έκαναν και παραπάνω πράγματα από το σεμινάριο.

Επίσης, σημαντικός παράγοντας είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, όχι μόνο σε σχέση με την ηλεκτρονική επικοινωνία με τις υπηρεσίες, αλλά και για φορολογικές δηλώσεις, επίσημα έγγραφα, βεβαιώσεις, γνήσιο της υπογραφής. Δεν το ξέρει όμως ακόμη όλος ο κόσμος ότι όλα, πλέον, γίνονται ηλεκτρονικά και πολύ εύκολα. Ακόμη και στα δικαστήρια υπάρχει τρόπος να ενημερωθούμε διαδικτυακά για το πότε εκδικάζεται η υπόθεσή μας.

Ένας πολύ σημαντικός λόγος που έκανε τους Έλληνες να στραφούν στο διαδίκτυο, είναι οι ηλεκτρονικές αγορές, οι οποίες έχουν «εκτοξευθεί». Το μεγαλύτερο κομμάτι είναι από εγχώριες επιχειρήσεις, αλλά αυξητική τάση παρουσιάζουν και οι αγορές από το εξωτερικό, τόσο εντός ΕΕ, όσο και από χώρες εκτός ΕΕ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τι αγόρασε ο κόσμος διαδικτυακά. Κυρίως είδη ένδυσης, πάρα πολλά αθλητικά είδη, φαγητό και καλλυντικά-προϊόντα ομορφιάς. Υπάρχει πλέον και η κατηγορία των αγαθών που αγοράζουμε και είναι άυλα, όπως για  παράδειγμα συνδρομές για τηλέφωνο ή ηλεκτρικό ρεύμα και υπηρεσίες streaming.

Η αλήθεια είναι πως άργησε το ηλεκτρονικό εμπόριο να πάρει «μπρος» στη χώρα μας, καθώς όλοι ψωνίζαμε στις μεγάλες αλυσίδες. Το μικρό εμπόριο «πέθανε» στην Ελλάδα προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων και όχι για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Τώρα, όμως, και οι μικρότερες επιχειρήσεις, επειδή μπορούν να πουλούν διαδικτυακά, πάνε πολύ καλύτερα.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος