Podcast: Aπό την Αθήνα η απάντηση Μακρόν στον Μπάιντεν για την AUKUS – Τα “μυρμήγκια”, οι “σαμπάνιες” και ο “Οδυσσέας”

Πώς θα απαντήσει το Παρίσι στην τριμερή αμυντική συμφωνία AUKUS που υπεγράφη ανάμεσα σε ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία και η οποία οδήγησε στην ακύρωση της σύμβασης που είχε υπογράψει η Αυστραλία με τη Γαλλία; Και γιατί η απάντηση αυτή θα δοθεί επί ελληνικού εδάφους, δηλαδή από την Αθήνα; Σε ποιες χώρες ανοίγουν σαμπάνιες και πανηγυρίζουν; Γιατί η Ουάσιγκτον προχώρησε αυτή τη συμφωνία και τι σηματοδοτεί για τη Βρετανία; Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στην Ευρώπη και τι θα πρέπει να προσέξει η Αθήνα;

Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα έδωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς» με τη Μαρία Γεωργίου, ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής ΝΔ, σημειώνοντας ότι η πρώτη γαλλική απάντηση θα δοθεί από τον Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ της Παρασκευής στην Αθήνα, κατά τη συνέντευξη τύπου των ηγετών στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ MED9, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η Γαλλία δυσαρεστήθηκε γιατί η Αυστραλία ακύρωσε ένα κολοσσιαίο συμβόλαιο της τάξης των 90 δισεκατομμυρίων, για 12 συμβατικού τύπου πολύς προηγμένης τεχνολογίας υποβρύχια, με τη Naval, τη μεγάλη γαλλική εταιρεία με την οποία βρίσκεται σε διαπραγμάτευση και η Αθήνα για τις φρεγάτες.

Σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη, υπάρχουν πολλοί λόγοι για την υπογραφή της συμφωνίας AUKUS. Οι Αυστραλοί ήθελαν να έχουν παρουσία στην Κινεζική Θάλασσα και τα πυρηνικά υποβρύχια τους δίνουν αυτή τη δυνατότητα, καθώς θα μπορούν πλέον να επιχειρούν για μήνες χωρίς ανεφοδιασμό. Η Αυστραλία παίρνει ένα όπλο για να προβάλει την ισχύ της πολύ μακριά από την επικράτειά της, σε όλο το βάθος του δυτικού Ειρηνικού που περιβρέχει την Κίνα.

Επίσης, οι Αμερικάνοι για πρώτη φορά μετά το 1958 παραχωρούν αυτού του είδους την τεχνολογία σε τρίτη χώρα- το είχαν κάνει με τους Βρετανούς- επειδή θέλουν να βοηθήσουν και να βάλουν και άλλους «παίκτες» στο παιχνίδι της εξισορρόπησης με την Κίνα.

«Και τέλος, μια πικρή αλήθεια που ξεχνάνε στο Παρίσι: όλοι οι δυτικοί, και οι πιο στενοί σύμμαχοι των Γάλλων που είναι οι Γερμανοί, αν είναι να διαλέξουν μεταξύ Γαλλίας και Αμερικής γεωστρατηγικά και αμυντικά, πάντα θα διαλέγουν την Αμερική. Δευτερευόντως τη Γαλλία. Οι ΗΠΑ παραμένουν η μεγάλη δύναμη που μπορεί αν κάνει κάποια πράγματα περισσότερα από τους Γάλλους, οι οποίοι δεν θα πρέπει να μπαίνουν σε αυτού του τύπου τον ανταγωνισμό», τόνισε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Χαρτογραφώντας» τους λόγους που οδήγησαν τον Τζο Μπάιντεν στην κίνηση αυτή, ο κ. Καιρίδης εξήγησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε να βάλλεται πανταχόθεν μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Βρέθηκε σε δύσκολη θέση και θέλησε να το εξισορροπήσει με μια κίνηση μεγάλου συμβολισμού και αντικτύπου όπως είναι αυτή η νέα συμμαχία, και κυρίως να υλοποιήσει αυτό που είχε υποσχεθεί, δηλαδή ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από μικρούς και άσκοπους πολέμους που δεν προσφέρουν τίποτα και θα επικεντρωθούν στο μείζον, δηλαδή στο μεγάλο ανταγωνισμό με την Κίνα.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, μετά την υπογραφή της συμφωνίας AUKUS, «πανηγυρίζουν στο Τόκιο και στην Ταιβάν ανοίγουν σαμπάνιες», επειδή μπαίνουν και άλλοι «παίκτες στο παιχνίδι» εξισορρόπησης της Κίνας και θα υπάρχουν πλέον αυστραλιανά υποβρύχια πυρηνικής τεχνολογίας για τα οποία πολύ λίγα μπορεί να κάνει η Κίνα, δεν μπορεί να τα εντοπίσει εύκολα. Αυτό χαροποιεί τους άμεσους γείτονες της Κίνας, που έχουν το μεγάλο πρόβλημα. Πρόβλημα έχει και η Αμερική, αλλά έχει έναν ολόκληρο Ειρηνικό Ωκεανό που τη χωρίζει με τον αντίπαλό της. «Εκείνοι που έχουν το άμεσο πρόβλημα είναι η Ταιβάν, την οποία η Κίνα διαρκώς απειλεί ότι θα ενσωματώσει ακόμη και βιαίως, η Ιαπωνία που είναι ισχυρή αλλά δημογραφικά σε μεγάλη κάμψη», σημείωσε.

Ο κ. Καιρίδης εκτίμησε ότι η συμφωνία αυτή θα φέρει πιο κοντά την Κίνα με τη Ρωσία, αλλά όπως είπε η Ρωσία είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Ερωτηθείς για το εάν αλλάζουν πλέον τα δεδομένα για τις συμμαχίες της χώρας μας, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι τα «μυρμήγκια» πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά, γιατί δεν συγχωρούνται λάθη. «Να συνεχίσουμε με την εξυπνάδα του Οδυσσέα στην εξωτερική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά.

«Εμείς έχουμε άριστες σχέσεις και με τος Γάλλους και με τους Αμερικάνους. Και η Ελλάδα όπως και η Γερμανία αν είναι να διαλέξουν γεωστρατηγικά μεταξύ Παρισιού και Ουάσιγκτον, δυστυχώς για τη Γαλλία θα διαλέγουν Ουάσιγκτον», επανέλαβε, υπογραμμίζοντας ότι στην ανατολική Μεσόγειο ο ρόλος της Αμερικής με τον 6ο στόλο και τις συμμαχίες που έχει, είναι άλλης κλίμακας και άλλου επιπέδου.

Πρόσθεσε, δε, ότι σε κάθε περίπτωση «θα πρέπει να συνεργαστούμε στενά με τους Γάλλους για την αναβάθμιση του ευρωπαϊκού ρόλου», επισημαίνοντας ότι και η Γερμανία έχει ευθύνες για την κατάσταση στην ΕΕ, καθώς «πορεύθηκε γεωστρατηγικά σε ένα βαθμό αμέριμνα, αμήχανα με εσωστρέφεια και αυτό πρέπει να τελειώσει».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος