Για το τι ακριβώς συμβαίνει στη Νότια Κορέα και ποιο είναι το πολιτικό επίπεδο, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Πλάμεν Τόντσεφ, επικεφαλής του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.
Δεν αποκλείεται ο σημερινός πρόεδρος να καθαιρεθεί και στη συνέχεια να βρεθεί ακόμη και στη φυλακή
Αυτό υπογράμμισε αρχικά στην ΕΡΤ και στον Θάνο Σιαφάκα, ο Πλάμεν Τόντσεφ, επικεφαλής του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.
Και πρόσθεσε «Νομίζω ότι η καθαίρεση του νυν προέδρου, Γιουν Σουκ-γέολ ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη. Απλά η χθεσινή του απόφαση να επιβάλει στρατιωτικό νόμο επιτάχυνε αυτές τις εξελίξεις. Νομίζω ότι ήξερε ο πρόεδρος πως πλησιάζει η ώρα να υποβληθεί πρόταση καθαίρεσής του. Και με αυτή την κίνηση απελπισίας, με αυτό το απονενοημένο βήμα ουσιαστικά επέσπευσε θα έλεγα το προδιαγεγραμμένο (…). Εγώ θα έλεγα ότι η λέξη πραξικόπημα παραπέμπει στην ανατροπή της ισχύουσας καθεστηκυίας τάξης. Αυτός είναι Πρόεδρος. Δεν είχε σκοπό να ανατρέψει τον εαυτό του. Ήθελε περισσότερο να επιβάλει στρατιωτικό νόμο για να περιορίσει την αντιπολίτευση. Συνεπώς, η λέξη πραξικόπημα ενδεχομένως δεν είναι η πιο ακριβής σε αυτή την περίπτωση. Σίγουρα όμως, η επιβολή στρατιωτικού νόμου και περιορισμός των πολιτικών δραστηριοτήτων στη χώρα παραπέμπει σε μία, αν θέλετε, σκοτεινή παρελθούσα περίοδο της Νότιας Κορέας, την οποία κανείς δεν θέλει να θυμάται και δεν θέλει να επιστρέψει στο παρελθόν (…).Υπάρχει μία σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για πολύ σοβαρά ζητήματα, οικονομικά, θεσμικά. Η αντιπολίτευση προσάπτει στον πρόεδρο ότι αφ’ ενός μεν δεν δίνει τη δέουσα σημασία σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Γι’ αυτό και αμφισβήτησε τον προϋπολογισμό του 2025. Αφετέρου, του προσάπτει ανάμειξη στη λειτουργία της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Υπάρχουν λοιπόν, σοβαρά πολιτικά ζητήματα γύρω από αυτή την αντιπαράθεση (…). Και θα έλεγα ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος και το ίσως πιο ενδιαφέρον, απείρως πιο ενδιαφέρον ζήτημα είναι ποια θα είναι η διάδοχος κατάσταση, ποιος θα είναι ο διάδοχος του προέδρου, ο οποίος πλέον θεωρείται ότι είναι ξοφλημένος, ότι έχει επέλθει το πολιτικό του τέλος όπως βέβαια και το ποια θα είναι η στάση της Νότιας Κορέας ως κράτους σε ό, τι αφορά πολύ σημαντικά γεωπολιτικά ζητήματα στην Ανατολική Ασία».
Η Αμερική δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει ένα σημαντικό σύμμαχό της όπως είναι η Νότια Κορέα
«Η Νότια Κορέα ξέρετε είναι μια πολύ ανεπτυγμένη οικονομία, ενδεχομένως 10η 12η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σε ό, τι αφορά το ονομαστικό της Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια ωφελήθηκε, να το πούμε και αυτό από τον πόλεμο στην Ουκρανία, διότι αύξησε πάρα πολύ τις εξαγωγές της, στρατιωτικού εξοπλισμού προς τον συνασπισμό που υποστηρίζει την Ουκρανία. Σε ό, τι αφορά τη γεωπολιτική, στην Ανατολική Ασία, προφανώς είναι πολύτιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εδώ και 70 χρόνια και πάνω από 70 χρόνια και από τον πόλεμο της δεκαετίας του ‘50, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στρατεύματα στη Νότια Κορέα, στα σύνορα μεταξύ Νοτίου και Βορείου Κορέας, που αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 24 με 25.000 στρατιώτες. Συνεπώς, η Αμερική δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει τη Νότια Κορέα ως σύμμαχο σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος