Περσικός Κόλπος: Σιγή ιχθύος από τους Ιρανούς – Προσπάθειες εξεύρεσης λύσης

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση απελευθέρωσης των πληρωμάτων των δύο ελληνόκτητων δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο. Από την Παρασκευή όταν και έγινε το πειρατικό ρεσάλτο στα τάνκερ Delta Poseidon και Prudent Warrior από τους Φρουρούς της Επανάστασης μέχρι το πρωί της Κυριακής δεν έχει σημειωθεί μεγάλη εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιράν.

«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος… είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε το Σάββατο ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν σε ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim.

Λίγες ώρες νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι οι εννέα Έλληνες και ο ένας Κύπριος ναυτικός είχαν επικοινωνήσει με τους συγγενείς τους και είναι καλά στην υγεία τους.

Οι κινήσεις του ΥΠΕΞ

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μετά το έντονο διάβημα διαμαρτυρίας που έκανε προς τον Ιρανό Πρέσβη τονίζοντας ότι οι πράξεις αυτές αντιβαίνουν στους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας, συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση των ναυτικών αλλά και των πλοίων.

Το υπουργείο εξωτερικών που χειρίζεται διπλωματικά την υπόθεση μιλά ανοικτά για πειρατεία και τονίζει πως αν η υπόθεση δεν διευθετηθεί άμεσα θα επιδεινώσει όχι μόνο τις σχέσεις Αθήνας- Τεχεράνης – παραδοσιακά, σε πολύ καλό επίπεδο- αλλά και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ιράν.

Όσον αφορά τις ενέργειες της ιρανικής πλευράς μετά τη σχετική ανακοίνωση για την υγεία των μελών των πληρωμάτων, επικρατεί σιγή ισχύος. Γεγονός που επιτείνει τον πόλεμο νεύρων που βρίσκεται σε εξέλιξη από την πλευρά της Τεχεράνης με στόχο να δώσει ένα μήνυμα στην Ελλάδα και την ΕΕ μετά την απόφαση ελληνικού δικαστηρίου να δεσμεύσει τάνκερ που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, ανοικτά της Εύβοιας.

Η πρωτοφανής πειρατική αυτή ενέργεια, που έγινε εν μέσω αφενός της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης του Ιράν με τη Δύση για το πυρηνικό της πρόγραμμα στέλνει μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί περαιτέρω περιστατικά κατάσχεσης πλοίων ή φορτίων ιρανικών συμφερόντων.

Στόχος πειρατείας τα Delta Poseidon και Prudent Warrior

Τα δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια που μετέφεραν πετρέλαιο είναι τα Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited, συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη. Στο Delta Poseidon βρίσκονταν 25 άτομα πλήρωμα και στο Prudent Warrior βρίσκονταν 23 άτομα πλήρωμα.

Το Delta Poseidon είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Αλ Μπασράχ του Ιράκ με προορισμό τα διυλιστήρια των Αγίων Θεοδώρων και ενδιάμεσο σταθμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Prudent Warrior ξεκίνησε από το ίδιο λιμάνι και κατευθυνόταν στη Φουζάρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Την αγωνία των συγγενών των Ελλήνων ναυτικών εντείνει το γεγονός ότι η πειρατεία από τους Φρουρούς της Επανάστασης έγινε με ελικόπτερο από το οποίο κατέβηκαν στο Delta Poseidon επτά ένοπλοι, ενώ αντίστοιχη ήταν και η απόβαση με επτά ενόπλους και στο πλοίο Prudent Warrior. Τα μέλη της επίλεκτης ιρανικής ομάδας προέταξαν τα όπλα τους στους ναυτεργάτες, Έλληνες και αλλοδαπούς, απαιτώντας να παραδώσουν τον έλεγχο των πλοίων.

Δύο ημέρες μετά την πειρατεία στα ελληνόκτητα πλοία οι διπλωματικές προσπάθειες των ελληνικών Αρχών εντείνονται για την απελευθέρωση των μελών του πληρώματος και των πλοίων.

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος