Παρενέργειες μετά την ανάρρωση από τον covid

Η ανάρρωση δεν σημαίνει πλήρη ίαση, μετά την νόσηση από covid. Όσοι αισθάνονται τυχεροί, διότι νόσησαν με ελαφρά συμπτώματα, και διέφυγαν τον κίνδυνο, βρίσκονται πολύ συχνά αντιμέτωποι με τις post-covid παρενέργειες της νόσου.

Η Ελένη Ευκαρπίδου, οδοντίατρος, πέρασε την εμπειρία της νόσου, αν και είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Καθώς δεν πρόλαβε να αναπτύξει τα αναγκαία αντισώματα, προσεβλήθη από τον ιό και όπως σημειώνει αισθάνθηκε τυχερή γιατί σε λίγες ημέρες είχε αναρρώσει. Ωστόσο, αυτό ήταν πλασματικό και σύντομα αντιμετώπισε σειρά προβλημάτων, που προκαλούνται μετά την ίαση. Η προσωπική  της εμπειρία και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου ήταν οι λόγοι που την οδήγησαν στην ίδρυση του συλλόγου «long covid» ασθενών. Η προσπάθεια ξεκίνησε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τώρα αναμένεται να λάβει και νομική μορφή. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε κάτι ανάλογο, ενώ στο εξωτερικό λόγω και του μεγαλύτερου πλήθους κρουσμάτων οι αποθεραπευμένοι από τον covid ασθενείς, αλλά με πολλά προβλήματα ως απόρροια της νόσου, έχουν ήδη δημιουργήσει αντίστοιχες ομάδες. Το σύνθημα της κ. Ευκαρπίδου είναι: «αρνητικό PCR τέστ δεν σημαίνει ανάρρωση από τον κορωνοιό». Η αποθεραπεία μπορεί να είναι μακρόχρονη και ανεξάρτητη από την βαρύτητα της νόσησης του ασθενούς. Στην ομάδα εκείνων με post-covid παρενέργειες υπάρχουν και άνθρωποι που μπορεί να πέρασαν την νόσο ακόμη και ασυμπτωματικά σημειώνει η κ. Ευκαρπίδου. «Όλοι όμως συνεχίζουν να έχουν προβλήματα υγείας, ακόμη και ένα χρόνο μετά. Έχουν καταγραφεί περίπου 200 συμπτώματα, καθιστούν την καθημερινή ζωή δύσκολη έως αδύνατο να συνεχιστεί όπως στο παρελθόν».

«Στόχος του υπό ίδρυση συλλόγου είναι η συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές. Ενώ  υπάρχουν κάποιες υπηρεσίες που ασχολούνται με την συμπτωματολογία των ασθενών αυτές οι παροχές αφορούν μόνο όσους έχουν νοσηλευτεί», τονίζει η κ. Ευκαρπίδου. «Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο σύνδρομο, που πρέπει να καταγραφεί και να μελετηθεί σε κλινικό και εργαστηριακό επίπεδο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος