Πανδημία: Υπό εξέταση η τηλεργασία — Στο «τραπέζι» και η υποχρεωτικότητα 3ης δόσης στους άνω των 65

Η επαναφορά της τηλεργασίας υπό προϋποθέσεις βρίσκεται επί τάπητος προκειμένου να περιοριστεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς τις ώρες αιχμής. Υπό εξέταση και το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου στους άνω των 65 ετών πολίτες. Την ίδια ώρα οι επιστήμονες κάνουν λόγο για κορύφωση του πανδημικού κύματος το επόμενο 10ημερο και επισημαίνουν πως εάν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, τα κρούσματα θα μειωθούν κατά 25%.

Η επιτροπή μέσα στην εβδομάδα θα εξετάσει την επαναφορά του μέτρου της τηλεργασίας είτε οριζόντια ή σε συγκεκριμένους τομείς με στόχο τη μείωση του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς τις ώρες αιχμής.

Το ενδεχόμενο να εισέρχονται με rapid test στα σουπερμάρκετ δεν απέκλεισε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα καθώς και το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν τα μέτρα για τον κορονοϊό. Aναφερόμενη στην πιθανότητα να επιτρέπεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ, η κα Γκάγκα είπε ότι αυτό πρέπει να συζητηθεί από την επιτροπή, ωστόσο εξέφρασε την προσωπική της άποψη.

«Με την έννοια να μην κινδυνεύουν οι υπόλοιποι που είναι εμβολιασμένοι και ο ίδιος από άλλους που είναι ανεμβολίαστοι, είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί. Γενικά όμως μέχρι τώρα δεν είχαμε ιδιαίτερα θέματα στα σούπερ μάρκετ, διότι τηρείται η χρήση της μάσκας και τα μέτρα και δεν είχαμε πολύ έντονο συνωστισμό» είπε.

Η επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους θα τεθεί και πάλι επί τάπητος κυρίως στην εστίαση.

Στο τραπέζι παραμένουν περαιτέρω περιορισμοί για ανεμβολίαστους και την προστασία τους καθώς είναι πιο ευάλωτοι απέναντι στον φονικό ιό. Ήδη έχουν αυξηθεί τα τεστ και δεν αποκλείεται να αυξηθούν περαιτέρω. Ισχυρή είναι η σύσταση για χρήση μάσκας σε χώρους με συνωστισμό.

Οι ειδικοί ζητούν επιτάχυνση των εμβολιασμών και ειδικά της 3ης δόσης. Αν αυτό επιτευχθεί μπορεί μέσα σε δύο εβδομάδες να δούμε τα κρούσματα να μειώνονται κατά 25%.

“Το εμβόλιο αν χρησιμοποιηθεί “με τείχος ασφαλείας το 80% συν” δεν θα φτάναμε στο σημείο πάλι να ξανασυζητάμε για το τι θα γίνει» είπε μιλώντας στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο» η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως Από τις εξελίξεις με τις μεταλλάξεις που εμφανίζει ο κορονοϊός και θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, θα εξαρτηθεί το τι θα γίνει με τυχόν επόμενες δόσεις του εμβολίου το ερχόμενο διάστημα.

Στο τραπέζι έχει πέσει και μοιάζει πιθανή η χρήση μοντέλου… αλά γαλλικά για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο και τον γενικό γραμματέα Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάση Κοντογεώργη.

Ο υπουργός επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής προτρέπει τους άνω των 60 να ακούσουν τους ειδικούς και να εμβολιαστούν με την αναμνηστική δόση επισημαίνοντας τα οφέλη από αυτήν.

“Το Ισραήλ και η Γαλλία έχουν πάει ένα βήμα παρακάτω, συνδέοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε κλειστούς χώρους για τους φθινοπωρινούς – χειμερινούς μήνες με την τρίτη δόση. Είναι ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων προκειμένου να μη στερηθούν τις χαρές της κοινωνικής ζωής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και στη χώρα μας”.

“Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η τρίτη δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους”, αποκάλυψε ο ΓΓ Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογιώργης.

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 , ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, είπε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αυτή η ανάγκη ωστόσο εάν παρ’ ελπίδα τα πράγματα συνεχίσουν να είναι δύσκολα σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας θα εξεταστούν μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς με επίκεντρο τους ανεμβολίαστους αλλά και την αύξηση των εμβολιασμών στους άνω των 60.

Παρέπεμψε δε στο παράδειγμα της Γαλλίας όπου οι άνω των 65 που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση έχουν περιορισμούς εισόδου σε εσωτερικούς χώρους. «Αυτό είναι κάτι το οποίο εξετάζεται. Αρκετές χώρες έχουν πει ότι θα το προχωρήσουν. Χρειάζεται περίοδος προσαρμογής. Εμείς θα δούμε την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και εφόσον χρειαστεί θα δούμε το καλύτερο που μπορεί να γίνει. Βασική μας μέριμνα παραμένουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας και οι άνω των 60 ετών που κινδυνεύουν περισσότερο για αυτούς προωθούμε τα περισσότερα μέτρα» είπε.

Σε σχέση με την ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού είπε πως “αποτελεί πανευρωπαϊκή συζήτηση η οποία θα έχει οριστικοποιηθεί μέχρι τέλος του έτους. Εάν δεν υπάρξει κοινή λύση, κάθε χώρα μέλος θα διαμορφώσει τη στάση της”.

Σύμφωνα με τα χθεσινά επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 6.154 νέα κρούσματα, 530 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενω 70 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους.

“Έχουμε ξεπεράσει το στάδιο της επιλογής ασθενών και πια διασωληνώνονται ασθενείς σε Τμήματα, χειρουργεία, ακόμη και διαδρόμους αν χρειαστεί” είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Διευθυντής Β΄ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος.

“Με μια εμβολιαστική εκστρατεία με ευθύνη του κράτους, εξαντλητική ενημέρωση και απαντήσεις στα ερωτήματα, με ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού. Και τότε ναι, θα έκλεινε η πόρτα στον ανορθολογισμό, τον σκοταδισμό” επισήμανε κατά τη χθεσινή ομιλία του στην Κρήτη ο Γ.Γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Για αποτυχία της κυβέρνησης στο θέμα του εμβολιασμού έκανε λόγο ο Νάσος Ηλιόπουλος “Επιτέλους, ενίσχυση του ΕΣΥ και στήριξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και κινητές μονάδες εμβολιασμού. Μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσει ο εμβολιασμός. Τέλος, χρειάζεται η άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών”.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι σε όλη την επικράτεια για την ορθή εφαρμογή των μέτρων.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος