Γ.Γ. Συντονισμού Κυβέρνησης στο Πρώτο: Εξετάζεται η υποχρεωτικότητα της 3ης δόσης για τους άνω των 65 (audio)

Σε εφαρμογή εδώ και δύο εβδομάδες τα νέα μέτρα με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας. Για τον τρόπο που αποτιμά η κυβέρνηση την εφαρμογή τους, την προοπτική αποκλιμάκωσης και τις επιλογές αν η διασπορά συνεχίσει, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “το GPS της επικαιρότητας” και τον Θάνο Σιαφάκα, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης. Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση των μέτρων ωστόσο η κατάσταση αξιολογείται και εφόσον κριθεί αναγκαίο θα εξεταστούν μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς με επίκεντρο τους ανεμβολίαστους αλλά και την αύξηση των εμβολιασμών στους άνω των 60, με το μέτρο της υποχρεωτικότητας για την τρίτη δόση στους άνω των 65 κατά το γαλλικό μοντέλο να είναι στα υπόψη.

Αναμένουμε αποκλιμάκωση της πανδημίας μέσα στο 2021

Οπως εκτίμησε, το επόμενο διάστημα θα υπάρξει σταθεροποίηση και μέσα στο έτος σημαντική αποκλιμάκωση της πανδημίας, ωστόσο με βάση και την συμπεριφορά όλων μας.

«Είναι στο χέρι μας τα Χριστούγεννα να είναι καλά» είπε.

Δήλωσε δε ικανοποίηση για την αύξηση του αριθμού εμβολιασμών.

«Η αύξηση των εμβολιασμών σε πρώτη και τρίτη δόση, σε συνδυασμό με τα μέτρα θα αποτυπωθεί στο δείκτη θετικότητας και στον αριθμό των κρουσμάτων που ευελπιστούμε να το δούμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες αλλά η πίεση στα νοσοκομεία θέλει ένα δεύτερο χρόνο αποκλιμάκωσης» πρόσθεσε.

Είπε πως πάνω από το 75% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση και τα νέα ραντεβού πρώτης δόσης το τελευταίο δεκαήμερο αφορούν κυρίως ηλικίες κάτω των 45. Οι άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 80% και στις ηλικίες 12 με 17, το ένα στα τρία παιδιά.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων είπε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη ωστόσο εάν παρ’ ελπίδα τα πράγματα συνεχίσουν να είναι δύσκολα σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας θα εξεταστούν μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς με επίκεντρο τους ανεμβολίαστους αλλά και την αύξηση των εμβολιασμών στους άνω των 60.

Παρέπεμψε δε στο παράδειγμα της Γαλλίας όπου οι άνω των 65 που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση έχουν περιορισμούς εισόδου σε εσωτερικούς χώρους. «Αυτό είναι κάτι το οποίο εξετάζεται. Αρκετές χώρες έχουν πει ότι θα το προχωρήσουν. Χρειάζεται περίοδος προσαρμογής. Εμείς θα δούμε την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και εφόσον χρειαστεί θα δούμε το καλύτερο που μπορεί να γίνει. Βασική μας μέριμνα παραμένουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας και οι άνω των 60 ετών που κινδυνεύουν περισσότερο, για αυτούς προωθούμε τα περισσότερα μέτρα» είπε.

Σε σχέση με την ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού είπε πως αποτελεί πανευρωπαϊκή συζήτηση η οποία θα έχει οριστικοποιηθεί μέχρι τέλος του έτους. Εάν δεν υπάρξει κοινή λύση, κάθε χώρα μέλος θα διαμορφώσει τη στάση της, είπε.

Αναφερόμενος στο plan B της κυβέρνησης, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα πάμε σε οριζόντια μέτρα και οριζόντιες επιτάξεις υπηρεσιών. Αυριο θα εξεταστεί το ζήτημα των επιτάξεων, και ίσως χρειαστεί να προχωρήσουμε σε επίταξη συγκεκριμένων υπηρεσιών, ειδικοτήτων και αριθμού γιατρών, είπε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος