Παγκόσμια καινοτομία από το ΑΠΘ για την έγκαιρη ανίχνευση της στεφανιαίας νόσου (Video)

Μια συσκευή για την έγκαιρη ανίχνευση της στεφανιαίας νόσου που βασίζεται σε μετρήσεις ηλεκτρονικών σημάτων, που ανέπτυξε το τμήμα Χημείας του ΑΠΘ, με τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για τη διάγνωση της νόσου αποσυμπίεσης στους αστροναύτες.

Το Coris είναι αποτέλεσμα πολυετών ερευνών και έρχεται να προστεθεί και να προσφέρει στην πρωτοβάθμια περίθαλψη μια μέθοδο για έγκαιρη ανίχνευση της στεφανιαίας νόσου, με μια απλή, μη επεμβατική τακτική.

Το Coris έχει συμπεριληφθεί δύο φορές, το 2016 και το 2017, στις 100 μεγαλύτερες ανακαλύψεις του κόσμου που ανέδειξε ο διαγωνισμός Falling Walls. Η μέθοδος διάγνωσης που εφαρμόζει προέκυψε από την πολυετή έρευνα για τη μέθοδο διάγνωσης νόσου αποσυμπίεσης για τους αστροναύτες. 

Όπως αναφέρει ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Σωτήρης Ευγενίδης, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο, διεθνώς, καθώς αντί του υπερηχογραφήματος χρησιμοποιείται μια μέθοδος μεγάλης ευαισθησίας και μικρότερου κόστους, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις για να εφαρμοστεί.

Χάρη στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του, το Coriw μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση της στεφανιαία νόσου, η οποία συνδέεται με το 1/3 θανάτων στον κόσμο. Στην Ελλάδα περίπου 50.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιαγγειακές παθήσεις. Το 50% αυτών δεν είχαν παρουσιάσει ποτέ προηγουμένως οποιοδήποτε σχετικό σύμπτωμα. 

Η ακρίβεια των μετρήσεων που δίνει το Coris ρίχνει φως και σε άλλες πτυχές της νόσου, όπως τον ρόλο που παίζει η διατροφή. 

Το Coris έχει δοκιμαστεί κλινικά σε περίπου 80 άτομα στα νοσοκομεία Άγιος Παύλος και ΑΧΕΠΑ και η δοκιμή θα επεκταθεί τώρα και στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο. Στις κλινικές δοκιμές αποδείχθηκε η αξιοπιστία του καινοτόμου εργαλείου. Μεταξύ άλλων διακρίσεων, έχει λάβει βραβεία από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και τη NASA για την επιτυχή μεταφορά τεχνολογίας από το διάστημα στη Γη. 

Όπως ανέφερε ο καθηγητής του τμήματος χημείας του ΑΠΘ Θεόδωρος Καραπάντσιος, το έναυσμα για την ανάπτυξη της καινοτόμου συσκευής προέκυψε από ένα άλλο ερευνητικό έργο, με χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, για την ανίχνευση φυσαλίδων στους αστροναύτες. Οι ερευνητές χρειάστηκε να “φιλτράρουν” ένα σήμα που τους ενοχλούσε, και μέσα από τυχαία παρατήρηση γιατρών που συμμετείχαν στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι αυτά τα “ενοχλητικά” σήματα κουβαλούσαν χρήσιμη πληροφορία. 

Η συσκευή αυτή “είναι 100% ΑΠΘ”, έχει δοκιμαστεί εδώ και χρόνια, έχει κατοχυρώσει διάφορές πατέντες και είναι σε φάση πιστοποίησης για εμπορική αξιοποίησή του από εταιρείες του εξωτερικού. 

Μέχρι σήμερα τα ευρήματα του τεστ κοπώσεως έστελναν τους ασθενείς για στεφανιογράφημα. Η Coris καλύπτει ένα κενό, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, πριν δηλαδή φτάσει κανείς στον καρδιολόγο για τεστ κοπώσεως. Συλλέγει εύκολα και με μικρό κόστος δεδομένα για την κατάσταση του ενδοθηλιου και την προδιάθεση για κάποιες παθήσεις, έτσι ώστε ο γιατρός να έχει εικόνα για την εξέλιξη στο χρόνο.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=2syEYtX6oT8[/embedyt]

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος