Παγκόσμια ημέρα Αλτσχάιμερ σήμερα (21/9) και τα στοιχεία που δίνουν νέες μελέτες βασισμένες σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο είναι συγκλονιστικά. Στην Ελλάδα, προβλέπεται ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα σημειωθεί αύξηση των καταγεγραμμένων περιστατικών κατά 45%. Μαζί με τους ασθενείς, υποφέρουν και οι οικογένειες τους. Ωστόσο, νέες μελέτες δίνουν αισιόδοξα μηνύματα.
Ο καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, κ. Νίκος Σκαρμέας, σημειώνει ότι «η ελπίδα που υπάρχει για το μέλλον, προκύπτει από το ότι έχουμε καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών πίσω από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ξέρουμε πότε ξεκινάει και με ποιο τρόπο».
Σε δοκιμαστικό στάδιο είναι φάρμακα, τα οποία αναμένεται να είναι πιο αποτελεσματικά από τις υφιστάμενες θεραπείες, οι οποίες δρουν σαν «αλεξίπτωτο», επιβραδύνοντας την πτώση.
Ο κ. Παναγιώτης Βλαμός, Πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ, καθηγητής και Διευθυντής Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, δήλωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά στο να καταλάβουμε πλέον ότι θα πρέπει να ταξινομήσουμε διαφορετικές περιπτώσεις μέσα στην νόσο Αλτσχάιμερ» κι ακόμη ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια έγκριση ενός νέου φαρμάκου που πέρασε την 4η φάση στην Αμερική, το Αντικαμουνάμπ, για το οποίο χρειάζονται ακόμα πάρα πολλές αποδείξεις για να δούμε σε ποιες περιπτώσεις θα λειτουργήσει».
Ο κ. Σκαρμέας ανέφερε για τα φάρμακα ότι «αν λειτουργήσουν, το επόμενο βήμα είναι να βγούνε στην αγορά». Τόνισε επίσης ότι «κάποιες τέτοιες μελέτες γίνονται και στην Ελλάδα και τα αποτελέσματά τους θα τα έχουμε μέσα στους επόμενους μήνες».
Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας των ΗΠΑ, ο αριθμός των ατόμων με άνοια σε παγκόσμιο επίπεδο θα τριπλασιαστεί έως το 2050. Στη χώρα, η αύξηση αυτή υπολογίζεται στο 45%.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών, το 2% του πληθυσμού ηλικίας 65 έως 74 ετών εκδηλώνει άνοια. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 19% στις ηλικίες 75-84 ετών και πάνω από 40% στα άτομα άνω των 85 ετών.
Η άνοια και η νόσος του Αλτσχάιμερ, έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον του κινηματογράφου. Στην ταινία «Ο Πατέρας», ο Άντονι Χόπκινς δίνει ένα συγκλονιστικό ρεσιτάλ ερμηνείας για τη άνοια.
Στον «αέρα» της ΕΡΤ μίλησαν οι κ. Παρασκευή Σακκά, νευρολόγος-ψυχίατρος, πρόεδρος Εταιρείας Αλτσχάιμερ Aθηνών και ο κ. Δημήτρης Τάκης, δημοσιογράφος. Και οι δύο μίλησαν για το πώς είναι να ζεις με ένα άτομο που πάσχει από άνοια ή Aλτσχάιμερ, τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας. «Μπορούμε ως κράτος να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο, οι οποίοι μακροπρόθεσμα αποτελού απειλή για το σύστημα υγείας», τόνισε η κ. Σακκά.
Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση | ΕΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος