Π. Βαμβακάς για την πρόταση Τράμπ για Γάζα: Είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου – Αποτελεί σοβαρή διατάραξη του Διεθνούς Δικαίου

Σύνοψη
  • «Πρόκειται για μια σκόπιμη τοποθέτηση, εκτός του θεσμικού πλαισίου του διεθνούς δικαίου, που ενδέχεται να καθορίσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τα επόμενα χρόνια»
  • «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση που δεν έχουμε ξαναδεί εδώ και 80 χρόνια, από την εποχή της διάσπασης της Ινδίας».
  • «Το διεθνές δίκαιο χαρακτηρίζει τέτοιου είδους μαζικές εκτοπίσεις ως γενοκτονία».

Ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε αίσθηση με τις πρόσφατες δηλώσεις του για τηΓάζα, προτείνοντας τη μετατροπή της σε μια «Ριβιέρα» υπό αμερικανικό έλεγχο και την εκδίωξη των Παλαιστινίων από την περιοχή. «Δεν πρόκειται για ένα τυχαίο σχόλιο, αλλά για ένα μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου. Η ρητορική του παραμένει συνεπής με τη συνήθη ακρότητά του, ωστόσο δεν είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας» δήλωσε στο ΕΡΤΝews o καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πέτρος Βαμβακάς.

«Είναι υπερβολή και είναι μια διατάραξη στο Διεθνές Δίκαιο αυτή τη στιγμή» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο καθηγητής χαρακτηρίζοντας τον Αμερικανό πρόεδρο ως «διαταρακτή του συστήματος». Όπως επισήμανε στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Κατερίνα Δούκα, ο Τραμπ δεν μίλησε μόνο για τη Γάζα αλλά και για τη Δυτική Όχθη.

«Η στελέχωση της ομάδας συμβούλων του Τραμπ περιλαμβάνει άτομα που υποστηρίζουν αυτό το σχέδιο, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες για ενδεχόμενες επιπτώσεις στην περιοχή», πρόσθεσε ο καθηγητής σημειώνοντας ότι «καλλιεργεί ένα κλίμα αυτή τη στιγμή με την συνήθης ακρότητα του, αλλά παραμένει στην ίδια θέση και σφυρηλατεί τις θέσεις αυτές».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων «βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση που δεν έχουμε ξαναδεί εδώ και 80 χρόνια, από την εποχή της διάσπασης της Ινδίας». Μάλιστα, όπως τόνισε «το διεθνές δίκαιο χαρακτηρίζει τέτοιου είδους μαζικές εκτοπίσεις ως γενοκτονία».

Π. Βαμβακάς για την πρόταση Τράμπ για Γάζα:  Είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου – Αποτελεί σοβαρή διατάραξη του Διεθνούς Δικαίου
Παλαιστίνιοι κυματίζουν τις εθνικές τους σημαίες ενώ κρατούν έναν μεγάλο χάρτη του κράτους που ελπίζουν να αποκτήσουν, (AP Photo/Adel Hana)

Αναφορικά με το πώς δέχθηκε ο αραβικός κόσμος αυτή την πρόταση ο κ. Βαμβακάς απάντησε ότι «οι χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα, ενδέχεται να στηρίξουν το σχέδιο, ειδικά στο χρηματοδοτικό σκέλος. Ωστόσο, η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή τους, με τους ηγέτες τους να δηλώνουν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι δεν θα δεχτούν Παλαιστίνιους πρόσφυγες στις χώρες τους».

Σχολιάζοντας τις πιθανές επιπτώσεις στη σχέση Τραμπ – Ερντογάν, ο κ. Βάμβακας συνέδεσε τις εξελίξεις με το ευρύτερο γεωπολιτικό παζάρι στην περιοχή. «Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε μπροστά σε μια μοναδική ευκαιρία για την αναδιάρθρωση του χάρτη της Μέσης Ανατολής, παρόμοια με εκείνη που έγινε πριν από 100 χρόνια από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις. Οι πρόσφατες συναντήσεις ηγετών, όπως η επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ στη Συρία δείχνουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη διαπραγμάτευση που μπορεί να αλλάξει ριζικά την περιοχή».

«Πρόκειται για μια σκόπιμη τοποθέτηση, εκτός του θεσμικού πλαισίου του διεθνούς δικαίου, που ενδέχεται να καθορίσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τα επόμενα χρόνια», κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος