Π. Τσάκωνας (καθ. Διεθνών Σχέσεων) στο Πρώτο: Θετικό το αποτύπωμα της συνάντησης Ερντογάν-Μητσοτάκη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις (audio)

«Πρόκειται για ένα θετικό αποτύπωμα. Νομίζω ήταν μια καλή στιγμή των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ευρύτερα» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 ο Παναγιώτης Τσάκωνας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και επικεφαλής προγράμματος στο ΕΛΙΑΜΕΠ όπου βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά..» και συνομίλησε με την δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπαλτατζή, για τα οφέλη της συνάντησης του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε στη δημοσιογράφο «είχε κάθε λόγο νομίζω ο κύριος Ερντογάν να κρατήσει χαμηλά την ένταση αλλά και να χτίσει πάνω σε αυτή τη νέα σχέση με τη γείτονα Ελλάδα με τρόπο ορθολογικό. Η ελληνική πλευρά επίσης είχε στείλει τα σκληρά μηνύματα αποτρεπτικά μηνύματα στην άλλη πλευρά που αφορούσαν στην εξοπλιστική διαδικασία που ακολουθεί εδώ και καιρό. Ταυτόχρονα όμως είχε πιστεύω σωστά στείλει μηνύματα που αφορούσαν το εδώ είμαστε για συζήτηση και για διάλογο, ότι δεν ακολουθούμε αποκλειστικά και μόνο μια πορεία ανάσχεσης και εδώ είναι το τέλος της συζήτησης».

Έπειτα, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους σημειώνει «υπάρχουν ζητήματα που αφορούν το μέλλον των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας με όποια δυνατότητα ή ικανότητα έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραγάγει αποτελέσματα σε σχέση με την Τουρκία. (…) Πιστεύω ότι τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν όσον αφορά τη σχέση με την Τουρκία, σε σχέση με το επόμενο βήμα. Το επόμενο βήμα αφορά τόσο την προοπτική των σχέσεων όσο και το τέλος αυτής της διαδρομής που πρέπει να αφορά στην επίλυση της μακροχρόνιας ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης. Άρα, αυτό που χρειάζεται είναι ένα μείγμα πολιτικής, το οποίο ονομάζω έξυπνη εξισορρόπηση, που δεν εξαντλείται σε εξοπλισμούς και ανάσχεση της Τουρκίας, αλλά περιλαμβάνει και στοιχεία ήπιας εξισορρόπησης, όπως αυτά που περιγράφονται στον οδικό χάρτη που οι δύο χώρες συμφώνησαν και ακολουθούν, δηλαδή Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η θετική ατζέντα και κυρίως ο πολιτικός διάλογος, δηλαδή οι αναβαθμισμένες διερευνητικές επαφές»

Τελειώνοντας, καταλήγει στο εξής συμπέρασμα «νομίζω ότι το επόμενο βήμα που θα μπορούσε να κάνει η ελληνική πλευρά είναι πώς σε μια καλή σχέση που ήδη οικοδομείται σε διμερές επίπεδο –και την οποία θα πρέπει ακόμα περισσότερο να ενισχύσει– να προσθέσει και μια πολυμερή διάσταση μέσω της συνδιαμόρφωσης του περιεχομένου της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος