Π. Τσακλόγου στο Πρώτο: Διπλές εγγυήσεις για τις επικουρικές συντάξεις με το νέο σύστημα – Πώς θα επενδύονται τα αποθεματικά (audio)

Τη διαβεβαίωση ότι με το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα είναι καλύτερες οι συντάξεις για τους δικαιούχους και θα υπάρχουν κρατικές εγγυήσεις έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα. Την τελευταία ημέρα του Αυγούστου αναμένεται η δεύτερη ανάγνωση το νομοσχεδίου και αμέσως μετά θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλή.

«Το σύστημα της κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης που προσπαθούμε να θεμελιώσουμε τώρα, υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια σε πολλές αναπτυγμένες χώρες. Οπότε έχουμε και τις αποδόσεις των αντίστοιχων Ταμείων. Αν πάμε να δούμε τις αποδόσεις που δημοσιεύει έκθεση του ΟΟΣΑ, και δούμε σε βάθος χρόνου- παρά τις διακυμάνσεις, οι οποίες εξομαλύνονται – οι αποδόσεις δεκαετίας των χωρών αυτών είναι πολύ υψηλότερες από τις αντίστοιχες που υπάρχουν στο σημερινό σύστημα», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε, δε, ότι σε ορισμένες χώρες, οι αποδόσεις ξεπερνούν το 6%.

Έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι με το νέο σύστημα, οι συντάξεις θα είναι καλύτερες και τα χρήματα από τις εισφορές θα επενδυθούν και μέσα στην ελληνική οικονομία, κάτι που «θα οδηγήσει σε υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης».

Διευκρίνισε ότι το νέο Ταμείο θα έχει ένα Δ.Σ το οποίο θα δίνει τις κατευθύνσεις για τις επενδύσεις, βάσει συγκεκριμένων οδηγιών. Σημείωσε ότι τα μέλη του ΔΣ θα έχουν και ποινική και αστική ευθύνη. «Να αφήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά τους. Να μην τους λέει κανένας Τσακλόγου ή άλλος υπουργός που θα το παίζει “μαθητευόμενος μάγος”, “αγοράστε μετοχές επειδή ανεβαίνει το χρηματιστήριο” ή “στηρίξτε τα ελληνικά ομόλογά”». Εξήγησε ότι οι επενδύσεις δεν θα γίνονται μόνο στην ελληνική Οικονομία, προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι.

«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η αντίδραση της αντιπολίτευσης, καθώς πριν από λίγα χρόνια, στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για το Δ.Σ της ΑΑΔΕ, δεν υπήρχε καν η έννοια της βαριάς αμέλειας μέσα στην ποινική ευθύνη, μόνο η έννοια του δόλου», σημείωσε ο ίδιος.

Επανέλαβε ότι θα υπάρχουν δυο εγγυήσεις για το «κακό» σενάριο. Η μια είναι προς τους τωρινούς συνταξιούχους ή τους ανθρώπους που θα πάρουν σύνταξη από το υφιστάμενο σύστημα, καθώς οι συντάξεις θα καταβάλλονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, χωρίς να υπάρξει καμία μείωση.

Επιπλέον, το Κράτος θα εγγυηθεί τις πραγματικές εισφορές, λαμβάνοντας υπόψη και το ποσοστό του πληθωρισμού. «Αν υποθέσουμε ότι στα επόμενο χρόνια ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 2%, είναι σα να λέμε ότι οι εισφορές μας τοκίζονται με 2% το χρόνο. Και στο τέλος, εάν το ποσό που θα προκύψει είναι χαμηλότερο από την πραγματική αξία των εισφορών, τότε το κράτος βάζει τη διαφορά και μετά υπολογίζεται η σύνταξη που θα πάρει ο καθένας», εξήγησε ο ίδιος.

«Με βάση τη διεθνή εμπειρία, προσωπικά πιστεύω ότι θα είναι ελάχιστες έως καμία οι περιπτώσεις όπου θα εφαρμοστεί αυτή η εγγύηση», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης , ότι τις εγγυήσεις του Κράτους θα τις πληρώσουν ουσιαστική οι πολίτες, ο κ. Τσακλόγου είπε ότι δεν αντιλαμβάνεται την ουσία του επιχειρήματος. Επισήμανε ότι ήδη το Κράτος, «δηλαδή ο προϋπολογισμός, δηλαδή οι πολίτες», καταβάλλει σχεδόν 16 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη του συνταξιοδοτικού συστήματος και διερωτήθηκε «ποιος άλλος θα μπορούσε να δώσει  αυτές τις εγγυήσεις».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος