Π. Τσακλόγλου και Μ. Ξενογιαννακοπούλου στο Πρώτο: Win – win ή loose –loose το νέο σύστημα για τις επικουρικές συντάξεις; (audio)

Για το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγου και η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη.

Ο κ. Τσακλόγλου διαβεβαίωσε ότι το νέο σύστημα θα είναι win – win για όλες τις πλευρές, σημειώνοντας πως το κράτος εγγυάται πως οι επικουρικές συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο. Όπως εξήγησε, τα 2,5 δις που είναι οι ετήσιες εισφορές, «αντί να πηγαίνουν στην πληρωμή των υφιστάμενων επικουρικών, θα επενδύονται για να πάρουν επικουρικές συντάξεις στο μέλλον».

Επικαλέστηκε την διεθνή εμπειρία από διάφορα κεφαλαιοποιητικά συστήματα, λέγοντας ότι – παρά τις διακυμάνσεις – οι αποδόσεις τους είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές και οι ασφαλισμένοι θα πάρουν υψηλότερες συντάξεις.

Όπως είπε, ένα κομμάτι των πόρων του νέου Ταμείου πρόκειται να επενδυθεί μέσα στην ελληνική Οικονομία. «Περισσότερες επενδύσεις σημαίνει υψηλότερη  παραγωγικότητα, υψηλότεροι μισθοί, μεγαλύτερη απασχόληση και αύξηση του ΑΕΠ. Αυτά με τη σειρά τους δημιουργούν περισσότερους έμμεσους και άμεσους φόρους, περισσότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης», σημείωσε. Διευκρίνισε, δε, ότι «λόγω της σταδιακής εισαγωγής του νέου συστήματος τα αποτελέσματα πάνω στα δημόσια οικονομικά είναι θα αρκετά μικρά τα πρώτα χρόνια, και σε ορίζοντα 50ετίας είναι απολύτως διαχειρίσιμα τα μεγέθη».

Έδωσε έμφαση στη «διαφοροποίηση κινδύνου», λέγοντας πως βοηθάει ολόκληρο το σύστημα είναι πιο σταθερό τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε γενικό επίπεδο. «Ελπίζουμε με τον τρόπο αυτό να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των νέων στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, υπογράμμισε ο κ. Τσακλόγου.

«Για να απαντήσω στον ίδιο τόνο στον κ. Τσακλόγλου, θεωρώ ότι είναι μια αντιμεταρρύθμιση lose-lose, με ζημιά και σε κοινωνικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο», αντέτεινε από την πλευρά της, μιλώντας στην ίδια εκπομπή η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου εξηγεί πως η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση «σπάει την αλληλεγγύη των γενεών, ο βασικός όρος μέσω του οποίου διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης,  εφόσον οι κάτω των 35 ετών εργαζόμενοι, θα σταματήσουν με τις εισφορές τους να τροφοδοτούν τις σημερινές και μελλοντικές συντάξεις». Αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα πρώτα απ’ όλα για τους μελλοντικούς και νυν συνταξιούχους στο μέλλον, λέει η τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ,  «καθώς θα εξαρτώνται από την συνολική πορεία της οικονομίας και εάν θα μπορεί ο κρατικός προϋπολογισμός να καλύπτει το κενό και το δεύτερο είναι ένα τεράστιο κενό που θα δημιουργηθεί και το οποίο ο ίδιος ο κ. Τσακλόγλου το έχει ομολογήσει μετά από πίεση δική μας στην Βουλή, ότι θα ξεπεράσει τα 56 δισ.».

Μάλιστα η κ. Ξενογιαννακοπούλου σημειώνει πως αυτό αποτυπώνεται και στις μελέτες που έχει κατατεθεί με το νομοσχέδιο σε διαβούλευση. «Άρα δημιουργείται μια μεγάλη επισφάλεια δημοσιονομική, που υπολογίζουμε ότι θα έρθει να επιβαρύνει το δημόσιο χρέος της χώρας μας κατά 49% και ταυτόχρονα δημιουργεί και μια επισφάλεια συνταξιοδοτική».

Σχετικά με το επιχείρημα ότι εφαρμόζεται σε πάρα πολλές χώρες, «14 από τις 30 χώρες αυτές, πλέον έχουν επιστρέψει στο παραδοσιακό διανεμητικό σύστημα γιατί ήταν τεράστια η επισφάλεια και για το ύψος των συντάξεων και κυρίως δεν άντεξαν το χρηματικό κόστος», τονίζει η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

«Η βασική κάλυψη των συντάξεων γίνεται μέσω των εισφορών. Από την στιγμή που αποκόπτει αυτόν τον πόρο η κυβέρνηση θα πρέπει να καλυφθεί επιπλέον από τον κυβερνητικό προϋπολογισμό που θα αυξάνεται μέχρι το 2070. Αυτό είναι ένα τεράστιο δημοσιονομικό κόστος σε περίοδο κρίσης. Ότι θα υπάρχει μέρισμα ανάπτυξης, είναι μια επιχειρηματολογία έωλη καθώς ήδη βιώνουμε κρίση και δεν μπορεί κανείς με σιγουριά να πει ποια θα είναι η πορεία των οικονομικών εξελίξεων, όταν είμαστε ήδη δύο χρόνια σε πανδημία, άρα είναι και πάρα πολύ ατυχής η στιγμή που φέρνουν αυτή την αλλαγή», σχολιάζει η βουλευτής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος