Ρωσία: Η επιβολή «παλαβών» οικονομικών κυρώσεων δεν συνάδει με απαιτήσεις εγγυήσεων για παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων σχολιάζει ο Ντ. Μεντβέντεφ

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, σχολίασε  σε ανάρτηση του στο Telegram, σχολίασε πως οι δυτικές χώρες δεν μπορούν να προχωρούν στην επιβολή «παλαβών» οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία και ταυτόχρονα να απαιτούν η Μόσχα να εγγυηθεί τον παγκόσμιο εφοδιασμό με τρόφιμα.

Το σχόλιο του Ρώσου πολιτικού έγινε σε απάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντόνι Μπλίνκεν, που κατηγόρησε νωρίτερα χθες τη Μόσχα,  στη  συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πως θέτει υπό ομηρία «τον εφοδιασμό με τρόφιμα εκατομμυρίων Ουκρανών και εκατομμυρίων άλλων στον κόσμο».

Η χώρα μας είναι έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της», ήταν η αντίδραση του κ. Μεντβέντεφ, «όμως αναμένει επίσης τη συμβολή των εμπορικών της εταίρων».

«Αλλιώς δεν έχει λογική: από τη μια, μας έχουν επιβάλει παλαβές κυρώσεις, από την άλλη, απαιτούν να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό με τρόφιμα. Δεν πάει έτσι, δεν είμαστε ηλίθιοι», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας.

ΗΠΑ και Ρωσία επέρριψαν οι μεν στη δε και αντιστρόφως χθες Πέμπτη στον ΟΗΕ την ευθύνη για την επιδείνωση της διατροφικής ανασφάλειας παγκοσμίως.

Η Ουάσινγκτον απαίτησε η Μόσχα να επιτρέψει τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών που έχουν αποκλειστεί στα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. «Σταματήστε τον αποκλεισμό των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα! Επιτρέψτε την ελεύθερη κυκλοφορία των πλοίων, των τρένων και των φορτηγών που μεταφέρουν τρόφιμα εκτός Ουκρανίας», αξίωσε ο κ. Μπλίνκεν.

«Σταματήστε να απειλείτε πως θα αναστείλετε την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων σε χώρες που επικρίνουν τον επιθετικό πόλεμό σας», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια απέρριψε συλλήβδην τις κατηγορίες των ΗΠΑ και άλλων.

Η κρίση των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ενσκήψει εδώ και καιρό και οι αιτίες συμπεριλαμβάνουν την άνοδο του πληθωρισμού, την αύξηση του ασφαλιστικού κόστους, τις δυσχέρειες στις εφοδιαστικές αλυσίδες και την «κερδοσκοπία στις δυτικές αγορές», αντέτεινε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος