Π. Τσακλόγλου στο Πρώτο: Δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης- Επιταχύνονται οι αναπηρικές- Τα παιδιά μας θα πάρουν πολύ υψηλότερες επικουρικές (audio)

Καλεσμένος στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου μίλησε για την «μεγάλη μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση των νέων εργαζομένων» εξηγώντας ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτά που την κάνουν σημαντική.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι σημαντική περισσότερο σε βάθος χρόνου.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, αυτή την στιγμή το συνταξιοδοτικό μας σύστημα στην Ελλάδα είναι αποκλειστικά και μόνο διανεμητικό. Αυτό σημαίνει ότι είναι οι τωρινοί εργαζόμενοι με τις εισφορές που πληρώνουν τις συντάξεις των συνταξιούχων.

«Αυτά τα συστήματα δουλεύουν καλά όταν έχεις λίγους εργαζόμενους, πολλούς συνταξιούχους. Αλλά όταν αρχίζει να αντιστρέφεται αυτό, όπως έχει συμβεί σε πάρα πολλές χώρες και στην Ελλάδα όπου έχει αντιστραφεί η δημογραφική πυραμίδα, αυτά τα συστήματα αρχίζουν και έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτό που προσπάθησαν να αναπτύξουν είναι κάποιον πυλώνα ο οποίος να μην εξαρτάται από τα δημογραφικά. Αυτός είναι ο κεφαλαιοποιητικός πυλώνας. Σαν να έχει κανείς ένα επενδυτικό πρόγραμμα, να βάζει τα χρήματά του κάπου για πολλά χρόνια, επενδύονται και στο τέλος της σύνταξης είναι ένα κομμάτι το οποίο είναι από τις εισφορές που καταβλήθηκαν και από την απόδοση των επενδύσεων» σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου.

Τέτοια συστήματα, ανέφερε, υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες και σε μερικές που θεωρείται ότι έχουν ισχυρό κράτος πρόνοιας, όπως η Σουηδία, η Ολλανδία και η Δανία.

«Αυτό που κάνουμε είναι η σταδιακή μετατροπή της επικουρικής ασφάλειας από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική και αυτό γίνεται για τέσσερις λόγους. Να μειώσουμε την σημασία του δημογραφικού κινδύνου αλλά ταυτόχρονα και για το εξής. Η κοινωνική ασφάλιση είναι πρώτα απ’ όλα ασφάλιση και το πρώτο που λέμε στις ασφάλειες είναι ότι δεν βάζουμε όλα μας τα αυγά σε ένα καλάθι» επισήμανε ο κ. Τσακλόγλου.

«Οι σημερινοί νέοι, όταν μετά από κάποιες δεκαετίες πάρουν σύνταξη, με το υφιστάμενο σύστημα που ελπίζω ότι θα υπάρχει και τότε, ουσιαστικά θα πάρουν τρία κομμάτια σύνταξης. Την εθνική σύνταξη που την πληρώνει ο προϋπολογισμός, την ανταποδοτική σύνταξη-την πληρώνουν οι εισφορές των τότε εργαζομένων- και θα έχουν και την κεφαλαιοποιητική επικουρική σύνταξη η οποία θα είναι η απόδοση των επενδύσεών τους. Και οι τρεις έχουν ρίσκα» τόνισε.

Περιγράφοντας τα ρίσκα κάθε σύνταξης, ο κ. Τσακλόγλου εξήγησε ότι η εθνική έχει τον δημοσιονομικό κίνδυνο, η δεύτερη έχει τον δημογραφικό κίνδυνο αλλά και το κεφαλαιοποιητικό σύστημα έχει τον κίνδυνο των αγορών γιατί έχει διακυμάνσεις παρά τις πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τα διανεμητικά.

«Όσοι ασχολούνται με ασφάλειες αντιλαμβάνονται ότι ενισχύεται η σταθερότητα ολόκληρου του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Ήδη παραπάνω από 100.000 νέα παιδιά έχουν γραφτεί στο ΤΕΚΑ» τόνισε.

«Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αν δούμε χώρες με ώριμα τέτοια συστήματα, αυτά δίνουν πολύ καλύτερες αποδόσεις από τα διανεμητικά συστήματα, κυρίως από τα διανεμητικά συστήματα γερασμένων κοινωνιών όπως είναι η δική μας. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά μας θα πάρουν πολύ υψηλότερες επικουρικές συντάξεις από ό,τι θα έπαιρναν με το ισχύον σύστημα» προσέθεσε ο κ. Τσακλόγλου.

«Το τρίτο, που δεν πρέπει να το παραγνωρίζουμε είναι ότι ένα μέρος των κεφαλαίων που θα μαζευτούν στο ταμείο αυτό πρόκειται να επενδυθούν στην ελληνική οικονομία» συμπλήρωσε ο Υφυπουργός Εργασίας.

Οι επενδύσεις είναι το καύσιμο της ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Τσακλόγου, σημειώνοντας ότι εδώ και πολλά χρόνια στην χώρα μας, οι επενδύσεις είναι πάρα πολύ χαμηλές.

«Άρα αυτό θα σπρώξει προς τα πάνω την οικονομική δραστηριότητα και αυτό θα έχει και άλλα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Υψηλότερες επενδύσεις σημαίνουν υψηλότερη παραγωγικότητα, υψηλότεροι μισθοί, περισσότερες προσλήψεις και αυτά με την σειρά τους σημαίνουν περισσότεροι φόροι άμεσοι, περισσότεροι έμμεσοι, περισσότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης» είπε ο κ. Τσακλόγλου.

«Το τελευταίο, είναι ένα επίπεδο ελαφρά διαφορετικό. Το πρώτο, έχει να κάνει με ότι αυτό το σύστημα δίνει μεγάλα αντικίνητρα, δεν πετάς τα λεφτά σου σε μια χοάνη, υπάρχει ένας κουμπαράς, ένα σεβαστό ποσό το 6% του μισθού σου που γράφει το όνομά σου, οπότε έχεις πολύ ισχυρά αντικίνητρα να πας να δουλέψεις μαύρα, που πραγματικά είναι από τις μεγάλες πληγές της ελληνικής οικονομίας. Και επιπρόσθετα αυξάνει την εμπιστοσύνη της νέας γενιάς ως προς το πού πάνε τα λεφτά τους» ανέφερε.

Ακόμα, ο κ. Τσακλόγλου είπε ότι στην προοπτική των επόμενων δύο ετών, ο ασφαλισμένος θα έχει στην διάθεσή του κάποια χαρτοφυλάκια για να επιλέξει τις επενδύσεις και μάλιστα θα μπορεί να επιλέγει και τις αναλογίες αλλά η διαχείριση θα γίνεται από τους επαγγελματίες του ταμείου. Και υπάρχουν άλλα δύο χαρακτηριστικά, ότι οι ασφαλισμένοι θα έχουν την δυνατότητα κάθε 5 χρόνια αν θέλουν να αλλάζουν τις αναλογίες και επίσης θα έχουν αυτό το χαρακτηριστικό που έχουν τα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα, τα προγράμματα κύκλου ζωής. Δηλαδή, στα πρώτα χρόνια συνήθως οι επενδύσεις γίνονται σε πράγματα τα οποία έχουν μεγαλύτερο ρίσκο και μεγαλύτερες αποδόσεις και περνώντας ο χρόνος γίνονται πιο ασφαλείς επενδύσεις.

«Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα που έχει η κοινωνική ασφάλιση, είναι ο καθολικός χαρακτήρας που έχει. Μαζεύονται όλα τα ρίσκα, που για τις ασφάλειες αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επίσης το ότι ξεκινάμε από πολύ νωρίς σημαίνει ότι έχουμε τον χρόνο να χτίσουμε ένα κεφάλαιο τέτοιο ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, αποταμιευτικό το οποίο αργότερα να χρηματοδοτήσει την σύνταξή μας» ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου.

Σε σχέση με τις αυξήσεις στις συντάξεις το 2023, προκειμένου να διαμορφωθεί το ποσοστό χρειάζονται τα οριστικά μεγέθη από την ΕΛΣΤΑΤ τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για τον πραγματικό αριθμό ανάπτυξης της οικονομίας, γιατί η αύξηση που θα δουν οι συνταξιούχοι είναι ο μέσος όρος των δύο αυτών μεγεθών.

«Αν ο πληθωρισμός είναι 8% και η ανάπτυξη 6%, απ’ ό,τι μας λένε, είναι 14, διαιρεμένο διά δύο είναι 7%» ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, σημειώνοντας ότι αυτά τα δύο μεγέθη βγαίνουν μετά την 1η Ιανουαρίου.

Απαντώντας στο εάν μπορεί να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ο κ. Τσακλόγλου ξεκαθάρισε πως στο άμεσο μέλλον δεν πρόκειται να ανέβουν και εξήγησε το γιατί. «Μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που έχουμε σε όλες τις δυτικές κοινωνίες και στην Ελλάδα είναι ότι έχουμε μια διαρκή αύξηση του προσδόκιμου της επιβίωσης. Αυτός είναι ο λόγος που σταδιακά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τα όρια συνταξιοδότησης αυξάνονται. Και αυτό γίνεται και γιατί αυξάνεται διαρκώς και το προσδόκιμο υγιούς επιβίωσης. Η Ελλάδα έχει συνδέσει το όριο συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης, στα 65 όταν βγαίνει σε σύνταξη. Όμως πριν γίνει οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή αυξήσαμε το όριο από τα 65 στα 67, οπότε αυτός είναι ο λόγος που στο άμεσο μέλλον δεν πρόκειται να δούμε αυξήσεις των ορίων ηλικίας».

Αναφερόμενος στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων, ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι είναι ένα ζήτημα που ταλάνισε την ελληνική κοινωνία για πολλά χρόνια.

«Όταν παρέλαβε η παρούσα κυβέρνηση ήταν ένα νούμερο πάρα πολύ μεγάλο, σίγουρα εκατοντάδες χιλιάδες, αλλά δεν ξέραμε πόσο ακριβώς, γιατί αυτό που γινόταν ήταν ότι υπήρχαν πάρα πολλές αιτήσεις οι οποίες κατατέθηκαν και δεν πρωτοκολλήθηκαν, έμειναν σε τσουβάλια, ερμάρια, μέχρι και σχετικά πρόσφατα βρίσκαμε. Οπότε δεν καταγράφονταν. Αυτή την στιγμή με τα τελευταία νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ είναι περίπου 56.000. Από αυτές γύρω στις 20.000 συντάξεις, είναι δύσκολο να βγουν στο τρίμηνο, κάποιες από αυτές έπρεπε να τις έχουμε διώξει γιατί δεν δικαιούνται αυτοί οι άνθρωποι να λάβουν σύνταξη, κάποιες είναι σε δικαστική εκκρεμότητα και υπάρχει και η κατηγορία των αναπηρικών συντάξεων που ελπίζουμε να επιταχυνθεί στο άμεσο μέλλον με την πρόσφατη σχετική μεταρρύθμιση που ψηφιοποιεί όλη την διαδικασία πλην της εξέτασης του ίδιου του αιτούντος για την πιστοποίηση της αναπηρίας του» ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου.

Πρακτικά το πρόβλημα έχει σχεδόν εξαλειφθεί, τόνισε ο Υφυπουργός Εργασίας, σε σχέση με τις κύριες συντάξεις, καθώς έχουν εκκαθαριστεί σχεδόν όλες όσες ήταν πριν το 2020 εκτός από πολύ λίγες, ακόμα λιγότερες του 2021 είναι εκκρεμείς και η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων την φετινή χρονιά έχουν εκκαθαριστεί, μάλιστα σε λιγότερο διάστημα των 2 μηνών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος