Π. Τόνστεφ στο Πρώτο : Η Ρωσία θα γίνει ένα παράρτημα της κινεζικής οικονομίας (audio)

Με ανοιχτή την ενεργειακή οικονομική κρίση που επηρεάζει την παγκόσμια κοινότητα, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ζητήθηκε απο τον Πλάμεν Τόντσεφ, Επικεφαλής Ασιατικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, η γνώμη του για τις σχέσεις Ρωσιας-Κίνας.

Οπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Ναι μεν, αλλά” και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, η ισορροπία Ρωσίας-Κίνας έχει ανατραπεί.
Η Κίνα έχει το πάνω χέρι, ενω η Ρωσία -υπάρχουν εκτιμήσεις ότι- θα γίνει ένα παρακολούθημα, παράρτημα της τεράστιας κινέζικης οικονομίας.
Η Ρωσία είχε δομικά οικονομικά προβλήματα. Ο Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία από το 1999 χωρίς να έχει κάνει δομικές αλλαγές με αποτέλεσμα η Ρωσική οικονομία να παραμένει εξαρτώμενη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε αντίθεση με την Κίνα με ασύγκριτα οικονομικά και τεχνολογικά επιτεύγματα. Με εξαίρεση τα εξοπλιστικά η Ρωσία παραμένει νάνος και αποτελεί έναν από τους βασικούς προμηθευτές ενέργειας της Κίνας. Εισάγει φυσικούς πόρους αλλά προσέχει μη δεχθεί υπό αμερικανικές κυρώσεις. Δεν θα ήθελε να βρεθεί υπό καθεστώς ομηρίας από διεθνείς Οργανισμούς όπως οι τράπεζες που διαθέτουν στο εξωτερικό 3 τρισεκατομμύρια δολάρια που αν μπλοκαριστούν συνεπάγεται τεράστια οικονομική ζημιά.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος