Π. Πετράκης στο Πρώτο: Θα πιεστούμε όλοι στην καθημερινότητά μας – Πρωτότυπη εποχή, δεν μοιάζει με άλλες (audio)

«Θα περάσουμε σε μια φάση των οικονομικών όπου θα υπάρχουν συγκεκριμένα, καινούργια χαρακτηριστικά, και εκεί χρειάζεται πολύ ψυχρή λογική και πολύ ψυχρή αποτίμηση των πραγματικών γεγονότων για να παίρνουμε σωστές αποφάσεις», τόνισε ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή. εξέφρασε την πεποίθηση ότι είμαστε σε μια καινούργια εποχή, πρωτότυπη, η οποία δεν έχει επαναληφθεί, δεν μοιάζει με το 2010, ούτε με την πανδημία ή με την αρχή της ουκρανικής κρίσης.

Σε αυτό το καινούργιο και πολύ δύσκολο περιβάλλον «θα πιεστούμε όλοι στην καθημερινότητά μας, ο πόλεμος θα μας κάνει φτωχότερους» εκτίμησε, λέγοντας ότι θα πιεστούν πολύ τα νοικοκυριά, καθώς αυξάνονται οι τιμές, ενώ οι μισθοί δεν αυξάνονται.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της ακρίβειας στα καύσιμα, είπε πως «εάν μειώσεις οριζόντια την τιμή του πετρελαίου, η κατανάλωση θα συνεχίσει όπως και πριν. Δηλαδή σε ένα περιβάλλον περιορισμένης προσφοράς, η ζήτηση θα αυξάνεται, άρα θα αυξηθεί ο πληθωρισμός». Σύμφωνα με τον ίδιον, ορθή λύση για το θέμα του πετρελαίου είναι «να αφήσεις την τιμή να εξελίσσεται σε έναν μεγάλο βαθμό όπως εξελίσσεται και να δίνεις σε αυτούς που πραγματικά χρειάζονται επιδότηση και όχι να προσπαθείς να μειώσεις τη γενική εικόνα ζήτησης».

Επίσης, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των αιτημάτων για μισθολογικές αυξήσεις. «Έχεις το πρόβλημα του πληθωρισμού, και κατεβαίνουν τα συνδικάτα και ζητούν αύξηση στους μισθούς 10%. Πες ότι κατορθώνουν και το παίρνουν από τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις για να δώσουν αυτά τα λεφτά θα αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων. ρα θα συνεχίσει να αυξάνεται ο πληθωρισμός», πρόσθεσε ο κ. Πετράκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος