Π. Πετράκης στο Πρώτο: Διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή Οικονομία – Η Ρωσία θα κάνει 10 χρόνια να συνέλθει από τις κυρώσεις (audio)

Την εκτίμηση ότι οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των κυρώσεων, θα έχουν διαχειρίσιμο χαρακτήρα, σε αντίθεση με τη Ρωσία που θα χρειαστεί 10 χρόνια για να ξεπεράσει τις κυρώσεις, εξέφρασε ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

Μίλησε για ένα κύμα κρίσης που απλώνεται στον δυτικό κόσμο συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, ενώ «την Κίνα μάλλον θα την ευνοήσει αυτή η σύγκρουση», καθώς η κίνηση στη χρηματαγορά του Πεκίνου είναι θετική και αυξητική.

«Οι εξελίξεις έχουν αρνητικό πρόσημο. Βεβαίως δημιουργείται ένα καινούργιο μέλλον το οποίο θα έχει κινδύνους και ευκαιρίες, αλλά αυτή τη στιγμή παντού έχουμε αρνητικό πρόσημο στην οικονομική δραστηριότητα με αύξηση πληθωρισμού, με αύξηση αβεβαιότητας, με μείωση επενδύσεων. Απλώς αυτές οι επιπτώσεις έχουν ένα διαχειρίσιμο χαρακτήρα. Μέχρι στιγμής δεν έχει διακοπεί η τροφοδοσία της Ευρώπης με ενέργεια, ούτε έχουν διακοπεί η πληρωμή της Ρωσίας από τους Ευρωπαίους για το φυσικό αέριο. Για τα ενεργειακά η επίπτωση θα είναι 0,2% – 0,3% του ΑΕΠ. Εκεί που το περίμενες 4,3% για παράδειγμα, θα το περιμένεις στο 4% για την ευρωζώνη. Κάτι αντίστοιχο και για την Ελλάδα, το περιμέναμε 4%, θα δούμε 3,6%», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρα από την ενέργεια, είναι και η μείωση των εμπορικών συναλλαγών που έχει επιπτώσεις. «Ευτυχώς η Ρωσία, αν αφαιρέσουμε την ενέργεια, είναι πολύ πιο μικρής σπουδαιότητας εμπορικός εταίρος της Ευρώπης, παρόλο που είναι πολύ κοντά. Και η Κριμαία το 2014 είχε φέρει σημαντική μείωση των εμπορικών δραστηριοτήτων και η τωρινή κρίση ακόμα φέρνει. Γενικά είναι σχετικά μικρή η συμμετοχή της Ρωσίας στο εξωτερικό εμπόριο», εξήγησε.

«Δεν είναι τόσο μεγάλη η επίπτωση αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Το να λέμε ότι το 4,3% θα γίνει 3,8% για παράδειγμα, είναι μεγάλη επίπτωση- χάνονται δουλειές, επιχειρήσεις και άνθρωποι. Δεν είναι μικρά πράγματα αυτά. Δεν είναι, όμως, Covid που είχε καταστρέψει την ευρωπαϊκή οικονομία για 1,5 χρόνο, αλλά είναι κρίση», επισήμανε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

«Επίσης, σημαντική κρίση έρχεται στις σχέσεις Ευρώπης – Ρωσίας και έχουμε απορίες και “αχαρτογράφητες περιοχές” να αναλύσουμε πώς όλα αυτά θα αποκαταστήσουν μια σχέση, αν την αποκαταστήσουν ποτέ. Μιλάμε για μια νέα κατάσταση, η οποία προς το παρόν έχει έναν διαχειρίσιμο χαρακτήρα», δήλωσε.

Ερωτηθείς για την αντίδραση της Ευρώπης, ο κ. Πετράκης μίλησε για την σημαντικότερη γεωστρατηγικού χαρακτήρα επίπτωση, που αφορά την Ευρώπη. «Είναι στιγμή ενοποίησης, όπως η πρώτη μεγάλη τέτοια στιγμή ήταν ο Covid. Κακώς θεωρούν κάποιοι ότι η κρίση του 2008 ήταν τέτοιου είδους κρίση. Βλέπουμε μια ουσιαστική ενοποίηση των ευρωπαϊκών συμπεριφορών και έχουμε μια επιμονή πλέον σε μια κοινή πορεία των ευρωπαϊκών εθνών, τα οποία μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν ουδέτερα με τις συρράξεις. Άρα υπάρχει μια επίπτωση η οποία συμβάλλει περισσότερο στην ενοποιημένη λειτουργία της Ευρώπης», διευκρίνσε.

Μίλησε και για το πρόγραμμα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση για το ενεργειακό, κάνοντας λόγο για μια πραγματική προσπάθεια ενοποίησης του ενεργειακού τομέα. «Εάν δεν ενοποιηθεί ο ενεργειακός τομέας, δεν θα μπορέσει η Ευρώπη να αποκτήσει οντότητα. Και αυτό γίνεται τώρα. Μπαίνουμε στη διαδικασία της αυτονόμησης κατά κάποιο τρόπο και της ανεξαρτητοποίησης», συμπλήρωσε.

«Τα πράγματα αλλάζουν ροή. Για κάποιο λόγο, ό,τι συνέβη, θυμίζει άλλες εποχές. Πώς ξυπνά ένας γίγαντας; Ε,  ήρθε η ώρα να ξυπνήσει η Ευρώπη. Διότι, το τι θα γίνει στον κόσμο, είναι ένα ευρύτερο θέμα», δήλωσε.

Για τις επιπτώσεις των κυρώσεων στη Ρωσική οικονομία, είπε ότι «εκεί που περιμέναμε τη ρωσική οικονομία να εμφανίσει το 2022 ρυθμό ανάπτυξης 2,6%- 2,7%, θα πρέπει αυτό να το μειώσουμε στο μισό. Σοβαρότατη επίπτωση. Η Ρωσία έχει κατά κάποιο τρόπο μια τετραπλάσια αρνητική επίπτωση από ότι έχει η Ευρώπη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απειλεί το οικοδόμημα της Ρωσικής οικονομίας, το οποίο θα αλλάξει χαρακτήρα, θα κλειστεί περισσότερο, θα θυμίζει περισσότερο τη Σοβιετική Ένωση και λιγότερο τη Ρωσία την ενταγμένη στο διεθνές σύστημα».

«Θα μείνουν οι οικονομικές επιπτώσεις για μια δεκαετία από εδώ και πέρα.  Τις οικονομικές επιπτώσεις από την Κριμαία, η Ρωσία έκανε περίπου 5 χρόνια να τις ξεπεράσει», κατέληξε ο κ. Πετράκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος