Π. Πετράκης στο Πρώτο: Αντιμέτωπη με επιλεκτική τεχνική χρεοκοπία η Ρωσία (audio)

Την εκτίμηση πως θα τεθεί το θέμα της επιλεκτικής τεχνικής χρεοκοπίας για τη Ρωσία, η οποία δεν είναι μια συνολική χρεοκοπία, εξέφρασε ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, αναφορικά με τις σκληρές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

«Το θέμα των κυρώσεων είναι πολύ σοβαρό και θα υπάρχουν επιπτώσεις τις οποίες δεν γνωρίζουμε ακόμα και δεν μπορούμε να τις φανταστούμε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των δυο ομολογιακών κουπονιών ύψους 117 εκατομμυρίων δολαρίων που πρέπει να καταβάλει η Ρωσία, η οποία επιπλέον πρέπει να καταβάλλει για ομολογιακά δάνεια 615 εκατομμύρια στο τέλος Μαρτίου και 2 δισεκατομμύρια δολάρια στις 4 Απριλίου. Διευκρίνισε ότι για τις υποχρεώσεις αυτές, υπάρχει μια περίοδος χάριτος ενός μήνα από τις προκαθορισμένες ημερομηνίες.

«Ήδη οι Ρώσοι έχουν αρχίσει να βολιδοσκοπούν – πριν λήξει η περίοδος χάριτος – εάν μπορούν να πληρώσουν σε ρούβλια. Προφανώς αυτό δεν θα γίνει δεκτό εκτός αν προβλεπόταν κάτι τέτοιο στις αρχικές συμβάσεις. Επομένως τίθεται το θέμα της επιλεκτικής τεχνικής χρεοκοπίας», από την οποία οι «μεγάλοι χαμένοι» θα είναι «οι Δυτικοί που έχουν δανείσει τους Ρώσους και οι οποίοι δεν θα πληρωθούν», εξήγησε ο κ. Πετράκης.

«Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Ρωσία θα μπει για μια μακρά περίοδο στο περιθώριο των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, με πολύ σημαντικές επιπτώσεις για την οικονομία της και τη διοίκησή της. Μιλάμε για επίπεδο 10ετίας – 15ετίας. Αυτό θα έχει επιπτώσεις στη δυνατότητά της να εισάγει προϊόντα από το εξωτερικό, να βρίσκει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και καθημερινά καταναλωτικά αγαθά», επισήμανε.

Ο ίδιος εξέφρασε φόβους για «έναν νέο “Ψυχρό” οικονομικό- αυτή τη φορά – πόλεμο της Δύσης με τη Ρωσία. Ένας περίπλοκος και δύσκολος πόλεμος, που θα κρατήσει πολλά χρόνια, αυτό είναι το δυστύχημα θα χαρακτηρίζει την επόμενη μέρα του πολέμου. Φανταστείτε ότι ισχύουν ακόμη οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας που ήταν ένα επεισόδιο παρεμφερές. Αυτή τη φορά είναι πάρα πολύ δύσκολο για το οικονομικό σύστημα να βρει τρόπους να ξεπεράσει τις δυσκολίες», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Οικονομικών, «οι Ρώσοι θα στριμωχτούν πάρα πολύ στρατιωτικά και οικονομικά», δηλαδή «θα περιμένουμε το 2022 και κυρίως το 2023 να δούμε μια πτώση αξιόλογη στο ΑΕΠ τους, η οποία μπορεί να φτάνει και το μείον 6% με μείον 7%.  Δηλαδή θα έχει και εσωτερικές επιπτώσεις», καθώς «αυτά όλα δημιουργούν μια εσωτερική αστάθεια».

«Δεν λέω ότι θα έχουμε μια κατάρρευση της Οικονομίας, αλλά οπωσδήποτε περνάμε σε μια δύσκολη περίοδο», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η τεχνική χρεοκοπία δίνει τη δυνατότητα στους Ρώσους «εάν έχουν χρήματα να αγοράσουν τα ομόλογά τους σε πολύ χαμηλές τιμές», όπως είχαν κάνει και την εποχή μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, όταν «προκάλεσαν πρόβλημα και στη συνέχεια αγόρασαν σε έναν βαθμό τα ομόλογα σε πολύ χαμηλές τιμές, δηλαδή αυτό-κερδοσκόπησαν στον εαυτό τους προς όφελός τους».

«Από την άλλη πλευρά, όμως, αυτή τη φορά το ξέρουν οι δυτικοί, τους έχουν πιάσει τα διαθέσιμα στο εξωτερικό, άρα περνάμε σε μια αρκετά δύσκολη φάση που δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί. Να ελπίζουμε όλοι και να παρακαλούμε να σταματήσει ο πόλεμος και μετά θα δούμε πώς θα αντιμετωπιστούν αυτά. Είναι σύνθετα αυτά τα θέματα και θα έχουν και επιπτώσεις και στην οικονομική δραστηριότητα στη Δύση, αν και όχι όσο στη Ρωσία», συμπλήρωσε ο κ. Πετράκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος