Π. Οικονόμου στο Πρώτο: Αυτοί είναι οι λόγοι που η ΕΕ προτείνει να ταξινομηθούν ως «πράσινες» η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο (audio)

«Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στην πράσινη ενέργεια είναι κίνηση που δημιουργεί εντυπώσεις. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι και το φυσικό αέριο δημιουργεί ρύπανση στο περιβάλλον. Με δεδομένο ότι το ζητούμενο είναι να αποφύγουμε την ρύπανση και να λάβουμε μέτρα για την κλιματική αλλαγή, το φυσικό αέριο θεωρείται μολυντής του περιβάλλοντος. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η καύση του κάρβουνου και του πετρελαίου προκαλεί διοξείδιο του άνθρακος κατά δύο φορές περισσότερο από το φυσικό αέριο».

Αυτό τόνισε ο Παντελής Οικονόμου, πρώην επιθεωρητής Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, Επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά», με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι για να παραχθεί μια κιλοβατώρα ενέργειας από φυσικό αέριο εκλύονται στο περιβάλλον 400 γρ. διοξειδίου του άνθρακος, με την καύση του κάρβουνου και του πετρελαίου περισσότερα από 1000 γρ. Συγκρινόμενο με τις ποσότητες που παράγονται από τις ΑΠΕ που είναι μηδενικές ακόμη και την πυρηνική ενέργεια, που έχει υπολογισθεί ότι όλος ο κύκλος καυσίμου, εξόρυξης κλπ. Δημιουργεί μία επιβάρυνση της τάξεως των 12 γραμ. Κατά συνέπεια είναι δύσκολο να παραδεχθεί κάποιος ότι το φυσικό αέριο από φυσικής πλευράς, ανήκει στην κατηγορία της πράσινης ενέργειας», επισήμανε.

Ο κ. Οικονόμου τονίζει ότι στο ερώτημα γιατί λοιπόν συμπεριλαμβάνουν και το φυσικό αέριο στην πράσινη ενέργεια, η απάντηση είναι ότι ο στόχος είναι αφενός μεν οικονομικός αλλά αφετέρου ίσως να είναι ευκαιρία για να επιτευχθεί και ένας ευρύτερος στόχος ευρωπαϊκής γεωπολιτικής.

«Εάν θελήσουμε να αναλύσουμε τον οικονομικό στόχο βλέπουμε ότι η Ευρώπη καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες κυρίως: από πετρέλαιο (36,5%), φυσικό αέριο (22%) κάρβουνο και άλλα ορυκτά (13%) από ανανεώσιμες πηγές (15%) και πυρηνική ενέργεια (13%). Εάν εξαιρέσουμε το φυσικό αέριο δημιουργείται μεγάλο έλλειμα ενέργειας και οι ευθέως θιγόμενες είναι οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης. Η πρώτη καταναλώτρια σε ηλεκτρική ενέργεια είναι η Γερμανία και 6 η σε παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας και το ενεργειακό της μείγμα είναι 35% πετρέλαιο, 24% φυσικό αέριο, 10-15% σταθερά καύσιμα και μόνον 18% ΑΠΕ με στόχο να φθάσουν το 30% έως το 2030 και τέλος η πυρηνική ενέργεια δίνει περίπου 11% που έως το τέλος του χρόνου θα μηδενισθεί».

Ο πρώην επιθεωρητής Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, υπενθυμίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει επικρίνει την πρωτοβουλία της Ε.Ε. δια των υπουργών Οικονομίας και Περιβάλλοντος, αμφότεροι προερχόμενοι από το κόμμα των Πρασίνων. Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία είναι η ισχυρή πυρηνική δύναμη της Ευρώπης και εδώ ακριβώς εντοπίζεται η γεωπολιτική διάσταση του θέματος που δεν είναι άλλη από την χειραφέτηση της Ευρωπαϊκής πολιτικής, όχι μόνον στην άμυνα και τη ασφάλεια που δεν έχει επιτευχθεί για πολλούς λόγους, αλλά και στην οικονομία. «Η Γαλλία είναι σχεδόν 50% αυτάρκης ενεργειακά σε αντίθεση με τη Γερμανία που είναι 38% και όσο και να αυξήσει τις ΑΠΕ δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της. Ο μόνος τρόπος λοιπόν για να αυξήσει την αυτάρκειά της είναι το φυσικό αέριο που είναι το μη χείρον βέλτιστον από αυτά που θέλει να αποκλείσει. Εάν η Γερμανία εξαιρέσει το φυσικό αέριο δημιουργεί αδιέξοδο στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της».

Αντιθέτως η Γαλλία δεν αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα γιατί βασίζει την αυτάρκειά της στην πυρηνική ενέργεια και «παίρνει ενέργεια από τους 58 αντιδραστήρες της, ίση με το 78% των αναγκών της. Όλη η πρώην Αν. Ευρώπη από την Πολωνία μέχρι τη Βουλγαρία έχουν πυρηνικούς αντιδραστήρες και πρόγραμμα επέκτασής τους. Οι χώρες αυτές έχουν μεν εξάρτηση ενεργειακή από το εξωτερικό, αλλά δεν έχουν πρόβλημα εάν καταργηθεί το φυσικό αέριο. Όλες οι χώρες του Βίζεγκραντ στοιχίζονται πίσω από την Γαλλία. Ως εκ τούτου η Γαλλία τονώνει την επιρροή και το κύρος της και έτσι το γεωπολιτικό παιχνίδι γίνεται ενδιαφέρον».

Συμπερασματικά ο κ. Οικονόμου τονίζει ότι «το ενδιαφέρον εντοπίζεται να υπάρξει συμβιβασμός στη θέση της Γερμανίας γιατί μάλλον θα χρειαστεί να «ξεπλύνει» την πυρηνική ενέργεια που είχαν αποκλείσει οι Πράσινοι πριν από κάποια χρόνια και να συμβιβαστούν με αυτή την θέση. Εάν δεν γίνει αυτό θα δημιουργηθεί και πολιτική κρίση, εκτός από τις ενεργειακές ανάγκες».

Η απόφαση από την ΕΕ πρέπει να ληφθεί εντός έξι μηνών και η Γαλλία πρέπει να υποχωρήσει στο θέμα του φυσικού αερίου με δεδομένο ότι η Γερμανία έχει την ανάγκη της σε αυτό. «Διαφορετικά η Γερμανία ωθείται προς μία αλλαγή γεωπολιτικής στάσης. Αυτό σημαίνει ότι η μέχρι τώρα στάση της για τον Nord stream 2 που δεν βάζει σε εφαρμογή, θα αλλάξει γιατί δεν θα έχει άλλη επιλογή επιβίωσης της οικονομίας και θα στραφεί προς τη Ρωσία, οπότε αλλάζει η πλάστιγγα της γεωπολιτικής ισορροπία στον χώρο της Ευρω- ασίας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος