Π. Οικονόμου (ΕΛΙΑΜΕΠ) στο Πρώτο: Βρισκόμαστε κοντύτερα σε μια πυρηνική καταστροφή παρά ποτέ (audio)

Ανήσυχη παρακολουθεί η επιστημονική κοινότητα τις εξελίξεις στην Ουκρανία με τη Ρωσία να εξαπολύει απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων και φωνές στον υπόλοιπο κόσμο, που κατέχουν πυρηνικά όπλα, να δηλώνουν ότι θα απαντήσουν ανάλογα.

Είναι ενδεικτική η άποψη του Παντελή Οικονόμου, Διδάκτορα Πυρηνικής Φυσικής, Πρώην Επιθεωρητή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και Επιστημονικού Συνεργάτη του ΕΛΙΑΜΕΠ. Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://www.ertecho.gr/radio/proto/, την εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, το κλίμα σήμερα σχετικά με το ενδεχόμενο μιας παγκόσμια πυρηνικής απειλής, είναι χειρότερο παρά ποτέ. Και αυτό, εξήγησε, γιατί είναι πλέον ευκρινέστατος ο μη σεβασμός των πυρηνικών δυνάμεων σχεδόν στο σύνολό τους,  στη μεγαλύτερη παγκόσμια συμφωνία που έχει υπογραφεί (Nuclear Non-Proliferation Treaty) για μη διασπορά πυρηνικών όπλων,  που συμφώνησαν οι τρεις μεγάλες χώρες ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Ρωσία και έχουν υπογράψει εκτός από τις πέντε μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις,  άλλες 186 χώρες. Αυτή λοιπόν την Συμφωνία όχι απλώς δεν την σέβονται, αλλά την παραβιάζουν κατάφορα οι πυρηνικές δυνάμεις. Δεύτερον, έχει αρχίσει και συνεχίζεται μία «συζήτηση» για δυνητική χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Τόνισε πως μόλις στα τέλη Αυγούστου τελείωσε η αναθεωρητική σύσκεψη που γίνεται κάθε πέντε χρόνια στο πλαίσιο του ΟΗΕ, στην οποία λαμβάνουν μέρος και τα 191 μέλη της NTP για να εξετάσουν την πρόοδο της συμφωνίας. Η παγκόσμια κοινότητα για δεύτερη φορά –όπως και πριν από πέντε χρόνια- δεν κατέληξε σε ένα κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο θα  γίνονταν προτάσεις για την καλή ή την κακή χρήση της συμφωνάς και θα καταγράφονταν προτάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς η Ρωσία και οι σύμμαχοί της μπλόκαραν το σχετικό κείμενο επειδή περιείχε παρατηρήσεις για την συμπεριφορά της στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Τόνισε επίσης ότι επί  της ουσίας τακτικά και στρατηγικά όπλα είναι πυρηνικά καταστροφικά όπλα καταστροφικά, απάνθρωπα, τα οποία εκπέμπουν ραδιενέργεια που δεν ελέγχεται και δεν περιορίζεται η καταστροφή όπως, κάποιοι νομίζουν.
Η μόλυνση, ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν έχει σύνορα. Επιφέρει περιβαλλοντικές καταστροφές πολύ περισσότερες απ’ ότι ο καθένας μπορεί να φανταστεί έως ότου φτάσουμε σε έναν «πυρηνικό χειμώνα» με ό,τι αυτό συνεπάγεται και κυρίως το να αποτελεί εφαλτήριο για κλιμάκωση ενός ευρύτερο πυρηνικού πολέμου, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή και η αντίπαλη πλευρά εξωθείται να χρησιμοποιήσει τακτικά ή στρατηγικά πυρηνικά όπλα. Επομένως  είναι ένας παράλογος και εγκληματικός εκβιασμός.
Η χρήση των όπλων αυτών δεν αποκλείει μια «αποκάλυψη»,  μια παγκόσμια καταστροφή της ανθρωπότητας και του περιβάλλοντος και είναι ενίσχυση των πυρηνικών οπλοστασίων, άσκηση των μεγάλων δυνάμεων και αύξηση της γεωπολιτικής τους ισχύος. Είναι ένας παραλογισμός, όπως είναι και η αποτροπή.
Η Ρωσία είναι μεγάλη πυρηνική δύναμη, ωστόσο σημασία έχει πως και οι εννέα μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις (που δεν είναι μέλη της NPT) έχουν πυρηνικά αρκετά για να καταστρέψουν τον πλανήτη, την ανθρωπότητα, τον πολιτισμό και τη ζωή στη μικρή κηλίδα που λέμε γη. Επομένως το να μιλάμε για τακτικά και στρατηγικά όπλα και δυνητική χρήση είναι ένας εγκληματικός παραλογισμός.
Η πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ. Οι συζητήσεις που γίνονται εθίζει όχι μόνον στρατιωτικούς και πολιτικούς αλλά και τις κοινωνίες γιατί συνηθίζουν να ζουν με το θηρίο, να μην καταλαβαίνουμε τι σημαίνει, να μην αντιδρούμε και άρα να αφήνουμε αδύναμους πολιτικούς και στους επαγγελματίες στρατιωτικούς και τα συμφέροντα που υπάρχουν. Ευτυχώς όμως, πρόσθεσε, που υπάρχουν ιδιωτικές συνομιλίες στο περιβάλλον των ηγετών και η οργανωμένη διεθνής κοινότητα που πάντα συζητά και έχουν γνώση του τι γίνεται. Και αυτό που γίνεται είναι πως φοβάμαι ότι βρισκόμαστε κοντύτερα σε μια πυρηνική καταστροφή παρά ποτέ.

Πολύ φοβάμαι, κατέληξε, ότι και τον Ιανουάριο όπου συνεδριάζουν οι επαΐοντες για το πόσο κοντά είμαστε σε μια πυρηνική καταστροφή, ανάμεσά τους και 13 Νομπελίστες θα κρίνουν ότι είμαστε ακόμη λιγότερο από 100 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα, όπως είχαν αποφανθεί, εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος