Π. Μαντζούφας στο Πρώτο για ρύθμιση για Κασιδιάρη: Αμφιλεγόμενης συνταγματικότητας – Θα ενισχύσει πρόσωπα που πρεσβεύουν φασιστικές ιδέες (audio)

«Οι νομοθετικές ρυθμίσεις θα είναι αμφιλεγόμενης συνταγματικότητας, γιατί ουσιαστικά θα ισοδυναμούν με απαγόρευση συμμετοχής ενός πολιτικού κόμματος, ενώ η εκλογική διαδικασία λέει απλώς ότι αν ένα κόμμα δηλώσει ότι σέβεται τη δημοκρατική λειτουργία, τότε μπορεί να πάρει μέρος», δήλωσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Μαντζούφας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τoν Χρήστο Μιχαηλίδη, σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση για να μείνουν εκτός Κοινοβουλίου εγκληματικές οργανώσεις, που θα φέρει η κυβέρνηση.

«Όλοι θεωρούμε ότι ένα κόμμα σαν την Χρυσή Αυγή είναι επικίνδυνο και ζητάμε από τη Δημοκρατία να μετατραπεί από ασθενής και φιλελεύθερη σε μαχόμενη όμως, αυτό δεν το επιτρέπει το σύνταγμα μας, είναι πολύ δύσκολο να γίνουν συνταγματικές αυτές οι ρυθμίσεις», συνέχισε ο κ. Μαντζούφας.

«Αν και πολλοί αξιόλογοι και έγκριτοι συνάδελφοι λένε ότι το σύνταγμα μας επιτρέπει τέτοιες λύσεις, αυτές οι λύσεις θα προσκρούουν σε άρθρα του συντάγματος. Έχει αποδειχθεί ότι οι νομοθετικές απαγορεύσεις δεν μπορούν να πατάξουν αυτά τα φαινόμενα», ανέφερε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου για το νομοθετικό «μπλόκο» που έχει προαναγγελθεί.

«Εδώ έχουμε την ποινική αντιμετώπιση ενός κόμματος του οποίου όλα τα μέλη είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης, ενός κόμματος το οποίο είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία μας, αλλά η δημοκρατία μας δεν μπορεί να μετατραπεί σε μια δημοκρατία αντιφιλελεύθερη για να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα», τόνισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου .

Ο κ. Μαντζούφας επισήμανε ότι και με την εν λόγω ρύθμιση θα υπάρχει η δυνατότητα από ανθρώπους που πρεσβεύουν φασιστικές ιδέες  να αλλάξουν κόμματα ή να τοποθετήσουν αχυρανθρώπους και να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση. «Θα χρεωθεί στη δημοκρατία μια ανώφελη αντισυνταγματικότητα, η οποία με το επικοινωνιακό αντίκτυπο, θα ενισχύσει τα πρόσωπα αυτά, και κατ’ αποτέλεσμα θα καταστεί αλυσιτελής η προσπάθεια και θα είναι εύκολο να παρακάμψουν τις απαγορεύσεις αυτές», εξήγησε.

Αυτοί οι άνθρωποι θα επικαλούνται τα στοιχεία που μισούν και απεχθάνονται, είπε ο καθηγητής, τη δημοκρατία και το φιλελεύθερο χαρακτήρα του συντάγματος. «Η απάντηση είναι η αυστηρή ποινική αντιμετώπιση των εγκλημάτων και κυρίως η πολιτική αποδοκιμασία στις εκλογές. Το δημοκρατικό φρόνημα του λαού μπορεί να δώσει απάντηση» , πρόσθεσε.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος