Π. Λιγοξυγκάκης στο Πρώτο: Αν δεν είσαι ερημίτης σε κάποια σπηλιά ή σε έρημο η παραλλαγή Όμικρον θα σε βρει (audio)

«Τα εμβόλια μόνο γραμμικά μπορεί να αυξηθούν, ενώ τα κρούσματα μπορούν να φτάσουν σε εκθετική αύξηση. Τώρα λοιπόν, που έχει φανεί ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι 3 φορές πιο μεταδοτική από την Δέλτα, είναι φανερό ότι η τρίτη εμβολιαστική δόση πρέπει να γίνει γρήγορα» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο καθηγητής Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Πέτρος Λιγοξυγκάκης.

Με το στέλεχος Δέλτα οι επαναμολύνσεις κυμαίνονται σε ένα ποσοστό 0,4% των κρουσμάτων, ενώ με το Όμικρον είναι γύρω στο 7%, δηλαδή η πιθανότητα επαναμόλυνσης είναι μεγαλύτερη πάνω από 10 φορές, συμπλήρωσε ο καθηγητής. Το στέλεχος Όμικρον ξεφεύγει πολύ από την ανοσία ακόμα και με τις δύο δόσεις, γιατί έχει μαζέψει πάρα πολλές μεταλλαγές και μπαίνει με μεγαλύτερη ευχέρεια στον υποδοχέα που χρησιμοποιεί για να εισχωρήσει στα ανθρώπινα κύτταρα, σημείωσε. Άρα κανείς, πρέπει να αυξήσει τα επίπεδα της ανοσίας, για να είναι σίγουρος ότι αν μολυνθεί δεν θα ασθενήσει ή δεν θα έχει συμπτώματα.

Τα εμβόλια επάγουν πολυκλωνικά αντισώματα που αναγνωρίζουν τον ιό σε διαφορετικά σημεία, εξήγησε ο κ. Λιγοξυγκάκης. «Αν ξεφύγει ο ιός από κάποια από αυτά τα αντισώματα, θα υπάρχουν άλλα που θα τον εξουδετερώσουν, αλλά αυτά τα άλλα θα πρέπει να είναι στην ικανή ποσότητα ώστε να μπορέσουν να εξουδετερώσουν όλα τα ιικά σωματίδια που υπάρχουν. Και το booster βοηθά ακριβώς σε αυτό. Να αυξήσει δραματικά την ποσότητα των αντισωμάτων ώστε να εξουδετερωθεί αποτελεσματικά ο ιός και να μην έχουμε συμπτώματα καν κατά την μόλυνση».

Ένας άνθρωπος που έχει μολυνθεί με το στέλεχος Δέλτα μπορεί θεωρητικά να μεταδώσει τον ιό σε άλλους 8 ανθρώπους, προσέθεσε ο καθηγητής. Το αν τελικά θα μολυνθούν αυτοί οι άνθρωποι, εξαρτάται από το αν έχουν εμβολιαστεί. «Η θεωρητική πιθανότητα για έναν μολυσμένο με το στέλεχος Όμικρον είναι ότι μεταδίδει τον ιό σε 24 ανθρώπους. Αν δεν είσαι ερημίτης μέσα σε κάποια σπηλιά ή σε μια έρημο του πλανήτη, ο ιός θα σε βρει. Όλοι μας θα έρθουμε σε επαφή με το στέλεχος Όμικρον».

«Ακούω πολλούς να λένε ότι η Όμικρον κάνει ηπιότερη ασθένεια και χαιρόμαστε. Πρώτον, η δομή του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής, είναι πολύ διαφορετική από την δομή των πληθυσμών της Κεντρικής Ευρώπης, της Βρετανίας και της Ελλάδας. Ο μέσος όρος ηλικίας στην Νότια Αφρική είναι τα 28 χρόνια, κάτι που δεν συμβαίνει στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Δεύτερον, αρχίζουν να ανεβαίνουν οι νοσηλείες και στην Νότια Αφρική, όπως και στην Βρετανία. Επιπλέον, κάτι που είναι πολύ πιο μεταδοτικό ακόμα και αν είναι λιγότερο θανατηφόρο, θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους από κάτι που είναι περισσότερο θανατηφόρο και λιγότερο μεταδοτικό. Όσο περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται τόσο αυξάνονται οι θάνατοι. Άρα, ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος και μάλιστα είναι απαραίτητες και οι 3 δόσεις».

Ο κ. Λιγοξυγκάκης, επεσήμανε ακόμη, ότι εκτός από τις 3 δόσεις του εμβολίου «είναι απαραίτητο και να κρατηθεί το ιικό φορτίο στην κοινότητα χαμηλά, κάτι που οι ελληνικές αρχές δεν προσπάθησαν να κάνουν, πράγμα που υπονομεύει τον ίδιο τον εμβολιασμό. Τα κρούσματα αυξάνονταν εκθετικά στην Ελλάδα για πολλές εβδομάδες, ενώ τα εμβόλια μπορούν να αυξηθούν μόνο γραμμικά και άρα υπάρχει η πιθανότητα οι άνθρωποι να θέλουν να κάνουν το εμβόλιο και να μην προλάβουν».

Στην Βρετανία, όπου βρίσκεται ο κ. Λιγοξυγκάκης, η κυβέρνηση, βλέποντας το κύμα της Όμικρον να έρχεται, ανακοίνωσε ένα τεράστιο πρόγραμμα, μεγάλης έντασης για την αναμνηστική δόση με την συνδρομή του υγειονομικού σώματος του στρατού και τους ιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας στις γειτονιές. «Θα γίνει μια τεράστια προσπάθεια για να ενισχυθεί όσο περισσότερος κόσμος γίνεται για να προστατευτούν από την Όμικρον» είπε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος