Π. Λιάκουρας στο Πρώτο: Αναμενόμενη η διαμαρτυρία του λιβυκού ΥΠΕΞ – Η Ελλάδα έχει ανάγκη την οριοθέτηση με τη Λιβύη (audio)

«Αναμενόμενη» χαρακτήρισε την επίσημη ανακοίνωση του λιβυκού υπουργείου Εξωτερικών, που κάνει σαφή την ενόχληση της κυβέρνησης της Τρίπολης για τις έρευνες που ξεκίνησε η χώρα μας νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πέτρος Λιάκουρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Ο κ. Λιάκουρας, εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για αντίδραση στο επεισόδιο της 17ης Νοεμβρίου στο αεροδρόμιο της Τρίπολης και πως ο ίδιος ανέμενε πως κάποια στιγμή η Λιβύη θα αντιδρούσε σε αυτές τις μονομερείς έρευνες της Ελλάδας.

Με αυτή την αντίδραση, σημείωσε, η κυβέρνηση της Τρίπολης αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να προβεί σε έρευνες. «Προϋποθέτουν οι έρευνες ότι προηγουμένως οι περιοχές έχουν οριοθετηθεί. Αυτό είναι σωστό, πλην όμως πρέπει να ξέρουμε ότι αυτό το οποίο έχει κάνει μέχρι στιγμής η Ελλάδα, τουλάχιστον στην πρώτη φάση, είναι απόλυτα μέσα στη νομιμότητα, γιατί είναι καλόπιστες οι αξιώσεις. Δηλαδή δεν έφτασε η Ελλάδα μερικά μίλια έξω από τη Λιβύη να διεκδικεί και άρα εκεί να ξεκινά έρευνες. Αυτό θα ήτανε καταφανώς και πασιφανώς απαράδεκτο και παράνομο. Αυτό το οποίο κάνει η Ελλάδα είναι ότι κάνει τις λεγόμενες καλόπιστες αξιώσεις, δηλαδή πηγαίνει μέχρι εκείνο το σημείο που ξέρει ότι υπό οιαδήποτε προσέγγιση οριοθέτησης αυτή η περιοχή θα της περιέλθει. Αυτή είναι η λεγόμενη καλόπιστη αξίωση. Όμως, ακόμη και αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, υπάρχει ένα προηγούμενο, το οποίο το έχει εκδικάσει το δικαστήριο σε μια υπόθεση το 2017, όπου εκεί είπε πάρα πολύ χαρακτηριστικά το Δικαστήριο Δικαίου της Θάλασσας ότι ακόμη και αν ένα κράτος ερευνά σε μια περιοχή όπου αυτή η περιοχή μετά την οριοθέτηση θα περιέλθει σε άλλο κράτος, το κράτος αυτό, το οποίο έχει μαζέψει τα ερευνητικά δεδομένα, είναι υποχρεωμένο να τα παραδώσει στο κράτος, το οποίο θα έχει περιέλθει η περιοχή οριοθετημένη και βεβαίως στο μεταξύ διάστημα δεν πρέπει να τα δημοσιοποιεί τα δεδομένα αυτά» συμπλήρωσε ο κ. Λιάκουρας.

 

Με την διαμαρτυρία αυτή, η Λιβύη υπαινίσσεται, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου ότι αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι παράνομο, ότι εκεί έχει διεκδικήσεις προφανώς, και δεν αντιπροτείνει τι πρέπει να γίνει προκειμένου αυτό το ζήτημα να επιλυθεί. «Πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγεί, κατά την εκτίμησή μου την οποία προφανώς πρέπει να συμμερίζονται και άλλοι, ότι μάλλον αποσκοπεί περισσότερο στο να μην γίνουν καθόλου έρευνες από ελληνικής πλευράς σε αυτή την περιοχή, να την εμποδίσει, να την κάνει την περιοχή αυτή αδύνατον να ερευνηθεί από ελληνικής πλευράς, διότι έχει δικαιώματα εκεί η Ελλάδα εννοείται, όσο και αν θεωρεί η Λιβύη ότι οι διεκδικήσεις της μπορεί να φτάνουν υψηλότερα από τη μέση γραμμή ανάμεσα στην Κρήτη και τη Λιβύη. Παρόλα αυτά όμως, πρέπει αυτό το ζήτημα με κάποιο τρόπο να επιλυθεί και πρέπει να το υπαινισσόταν κάπως στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσε» προσέθεσε ο κ. Λιάκουρας.

«Η Λιβύη δεν μας έχει δώσει δείγματα. Κάποια στιγμή πρέπει να καταθέσει συντεταγμένες. Αν θυμάμαι καλά την 3η Οκτωβρίου, που έγινε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η Μανγκούς προσπάθησε να πει ότι πρόκειται να καταθέσουμε τις συντεταγμένες, εκεί την διέκοψε ο Τσαβούσογλου, εννοώντας ότι μην το λες τώρα. Μπορούμε να έχουμε μια ιδέα περί αυτών των διεκδικήσεων, διότι η Τουρκία έχει ήδη αποτυπώσει σε χάρτη ποιες πρέπει να είναι οι διεκδικήσεις της Λιβύης, φτάνοντας στις διεκδικήσεις της, όσο και αν μας φανεί περίεργο, μία ανάσα έξω από τις ακτές της Κρήτης» ανέφερε ο κ. Λιάκουρας.

«Δεν νομίζω ότι οι δύο χώρες μπορεί ποτέ να τα βρουν όπως δεν τα βρήκαν και στο παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, εκφράζοντας την άποψη ότι ένα τέτοιο ζήτημα μόνο με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο μπορεί να επιλυθεί.

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη την οριοθέτηση με τη Λιβύη, διότι αυτή τη στιγμή, ενώ ανατολικά του 26ου μεσημβρινού έως τον 28ο, εκεί που οριοθέτησε με την Αίγυπτο έχει αυτή τη στιγμή κατοχυρωμένα κυριαρχικά δικαιώματα, αντίστοιχα κυριαρχικά δικαιώματα κατοχυρωμένα – είναι εν είδει διεκδικήσεων – που κατοχυρώνονται μόνον είτε με συμφωνία είτε με δικαστική απόφαση στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, με τις αντικοίμενες ακτές της Λιβύης δεν έχει και αυτό είναι επικίνδυνο να το αφήσουμε. Πρέπει απαραιτήτως να προχωρήσουμε και πρέπει απαραιτήτως να ξεκινήσει μία διεργασία διαλόγου με αυτή τη χώρα. Ο Υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι θα γίνει οριοθέτηση, αλλά με τη νόμιμη κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές» επισήμανε ο κ. Λιάκουρας. Επιπλέον, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Λιβύη να προχωρήσει σε διάβημα προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, αναφέροντας κατ’ αντιστοιχία τις επιστολές της Τουρκίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και σημειώνοντας πως «πρέπει κανένας να δει αν και κατά πόσον η χώρα μας πρέπει να αποκαταστήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας και με τη Λιβύη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος