«Ευτυχώς που έγινε το σύστημα των επιδοτήσεων, από τις αρχές Νοεμβρίου και μάλιστα με τρόπο που ανακυκλώνει τα δύο ειδών χρήματα, τα υπερβολικά έσοδα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που επιστρέφονται στον ΔΑΠΕΕΠ και τα έσοδα από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα. Αυτά τα λεφτά ανακυκλώνονται στους καταναλωτές με στοχευμένες επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας, Παντελής Κάπρος, σε σχέση με το ενεργειακό κόστος.
Συνεχίζοντας, συμπλήρωσε πως οπωσδήποτε το σύστημα των επιδοτήσεων μετρίασε την αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα χωρίς δημοσιονομικό κόστος, καθώς πρόκειται για ανακύκλωση χρημάτων, δεν είναι πρόσθετη επιδότηση που θα προερχόταν από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Είναι όμως αλήθεια ότι οι τιμές τελικά αυξήθηκαν παραπάνω από ό,τι άντεξαν οι επιδοτήσεις να δώσουν χωρίς δημοσιονομικό κόστος» πρόσθεσε ο κ. Κάπρος.
Ερωτηθείς σε σχέση με την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, ο κ. Κάπρος επισήμανε πως η ανακύκλωση των υπερεσόδων των ΑΠΕ είναι ακριβώς αυτό. «Βεβαίως οι ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι δεσμευμένες μετά από μήνες να επιστρέφουν αυτά τα έσοδα στο ΔΑΠΕΕΠ. Όμως δεν είχε προβλεφθεί κάποιος μηχανισμός ώστε αυτά τα χρήματα να ανακυκλωθούν πίσω στους καταναλωτές, επομένως τώρα δημιουργήθηκε αυτός ο μηχανισμός και επανέρχονται» είπε χαρακτηριστικά.
Το κρίσιμο, ανέφερε ο Καθηγητής είναι ότι στις χονδρικές αγορές κανονικά είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης οι μεταβολές, οι αποκλίσεις δηλαδή όταν περισσεύει ενέργεια ή υπάρχει ξαφνική έλλειψη ενέργειας, ενώ ο μεγάλος όγκος της ηλεκτρικής ενέργειας κανονικά πωλείται στους καταναλωτές βάσει μακροχρόνιων συμβολαίων όσο πιο πολύ γίνεται σε σταθερές τιμές. «Εκεί είναι το δικό μας έλλειμμα. Η αυτόματη μετακύληση επομένως είναι σύμπτωμα μη υγιούς ανταγωνισμού, γιατί ο ανταγωνισμός στην λιανική από επιχειρήσεις σαν την ΔΕΗ που έχουν ένα χαρτοφυλάκιο ενέργειας με πολλές διαφορετικές μορφές και κόστη θα έπρεπε να είναι κανονικά σε θέση να προσφέρουν σταθερά τιμολόγια. Βεβαίως μπορούν να αυξηθούν λίγο οι τιμές, αλλά όχι αυτό το πράγμα της μετακύλησης των χρηματιστηριακών τιμών» ξεκαθάρισε ο κ. Κάπρος.
Αυτό είναι ένα μακροχρόνιο αντικείμενο, υπογράμμισε το οποίο δεν μπορεί να λυθεί με διοικητικές πράξεις του κράτους, γιατί εξαρτάται από την ύπαρξη επιχειρήσεων που έχουν την δυνατότητα να το κάνουν αυτό.
«Και η ΔΕΗ και ο Διαχειριστής του συστήματος που έκανε σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι αυτές οι μονάδες λιγνίτη που είναι ασύμφορες πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα, έτσι κατέληξαν, αλλά ήταν οικονομικό το θέμα, σε σχέση με το πώς θα αποζημιωθούν. Τώρα γίνονται αυτές οι δραματικές αυξήσεις των τιμών φυσικού αερίου και επομένως αλλάζει η οικονομική σειρά λειτουργίας των μονάδων και οι μονάδες λιγνίτη λειτουργούν πριν τις μονάδες φυσικού αερίου στην σειρά ένταξης κάθε μέρα» όπως περιέγραψε ο κ. Κάπρος.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος