Π. Ιωακειμίδης στο Πρώτο: Γιατί ο Ερντογάν κλιμακώνει την λεκτική ρητορική- Τα τρία σενάρια (audio)

«Με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή ο κ. Ερντογάν έχει ξεπεράσει κάθε όριο και έχει συμπεριφερθεί απρεπώς και εναντίον των θυμάτων της καταστροφής» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Ιωακειμίδης.

Στο ερώτημα γιατί ο Τούρκος Πρόεδρος κλιμακώνει σε αυτό το σημείο την λεκτική ρητορική, ο κ. Ιωακειμίδης διατυπώνει τρεις υποθέσεις.

Η πρώτη, είναι ότι η Τουρκία έχει αλλάξει την θεώρησή της απέναντι στην Ελλάδα, καθώς την θεωρεί πλέον ως στρατηγικό αντίπαλο, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι σχετικά πρόσφατα. «Οξύνει την ρητορική προκειμένου να ενοχοποιήσει την Ελλάδα έναντι της Δύσης και να περάσει ένα μήνυμα εντελώς αβάσιμο και εν λευκώ, ότι η Ελλάδα είναι ο παραβάτης του Διεθνούς Δικαίου, ότι η Ελλάδα είναι αυτή η οποία δεν σέβεται τους κανόνες και θα πρέπει άρα να τιμωρηθεί και να βρεθεί στο στόχαστρο» ανέφερε ο κ. Ιωακειμίδης.

Μια δεύτερη ερμηνεία, σύμφωνα με τον κ. Ιωακειμίδη, είναι ότι «η Τουρκία έχει καταληφθεί από μια εντελώς εσφαλμένη πρόσληψη, ότι η χώρα μας ετοιμάζει δήθεν πόλεμο εναντίον της Τουρκίας, κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα αλλά παρά ταύτα δημιουργεί όλες αυτές τις εκρήξεις και βεβαίως επικαλούνται για να στηρίξουν αυτό το επιχείρημα, μια σειρά από λόγους, όπως ότι η Ελλάδα υπερεξοπλίζεται, ότι σε συμμαχία με τις ΗΠΑ, την Γαλλία και κάποιες άλλες χώρες επιχειρεί να την περικυκλώσει, να την «στραγγαλίσει» και το ζήτημα είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής πολιτικής ελίτ φαίνεται να πιστεύει σε αυτό το εσφαλμένο αφήγημα και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο».

Υπάρχει και μια τρίτη εξήγηση, πιο «ήπια» συμπλήρωσε ο κ. Ιωακειμίδης ότι ενδεχομένως η Τουρκία οξύνει την λεκτική αντιπαράθεση σε αυτό το επίπεδο προκειμένου να σύρει την χώρα μας σε μια διαπραγμάτευση. «Υπάρχουν στοιχεία αλήθειας και στα τρία σενάρια που ερμηνεύουν αυτή την συμπεριφορά» υποστήριξε.

Η θέση της χώρας μας έχει αναβαθμιστεί, ως αποτέλεσμα των διπλωματικών προσπαθειών και άλλων συντελεστών, επισήμανε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, σημειώνοντας ότι ταυτόχρονα έχει αναβαθμιστεί και ο ρόλος της Τουρκίας, κυρίως ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. «Με άλλα λόγια, η Τουρκία εμφανίζεται να διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο διαμεσολάβησης μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας, μεταξύ Δύσης και Ανατολής, διότι είναι ένα είδος κομβικού κράτους και μπορεί να παίζει έναν διττό ρόλο μεταξύ των  δύο πλευρών και συνεπώς αυτό αναβαθμίζει την θέση της Τουρκίας. Αισθάνεται όμως ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που την εμποδίζει να προχωρήσει περισσότερο σε μια στενότερη σχέση με την Δύση και τις ΗΠΑ και γι΄ αυτό προσπαθεί να την ενοχοποιήσει προκειμένου να ακυρώσει αυτό το επικίνδυνο εμπόδιο» ανέφερε ο κ. Ιωακειμίδης.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι όλη αυτή η οξύτατη έστω και λεκτική αντιπαράθεση προφανώς βαθαίνει τον φαύλο κύκλο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ζήτημα που θα πρέπει να προβληματίσει όλες τις πλευρές, όσο αφορά στην σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που υπάρχει ένα επικοινωνιακό κενό μεταξύ των δύο πλευρών, προσέθεσε.

«Δεν υπάρχει ένας σταθερός δίαυλος επικοινωνίας όπως υπήρχε στο παρελθόν ακόμα και στις πλέον οξύτατες περιόδους κρίσης. Και αυτό είναι επίσης εξαιρετικά επικίνδυνο» τόνισε ο κ. Ιωακειμίδης, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια πρωτοβουλία να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος και να υπάρξει τουλάχιστον μια δυνατότητα επικοινωνιακής σύνδεσης μεταξύ των δύο πλευρών που θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τα πράγματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος