Π. Ιωακειμίδης στο Πρώτο: Ενδεχόμενη εκλογή Σολτς στη Γερμανία δεν θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στις σχέσεις με ΕΕ και Ελλάδα (audio)

«Εάν οι γερμανικές εκλογές δώσουν το αποτέλεσμα που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, δηλαδή εάν βγει καγκελάριος ο Όλαφ Σολτς σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD στον πυρήνα της, θα έχουμε μια αλλαγή, όχι όμως δραματική, ούτε για την Ευρώπη, ούτε και για την Ελλάδα», τόνισε ο ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στη Νεφέλη Λυγερού.

«Υπάρχουν ορισμένες αβεβαιότητες, καθώς ορισμένα πράγματα θα εξαρτηθούν από τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, δηλαδή εάν θα συμμετάσχουν οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι ή η Αριστερά, αλλά δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι το ιδιαίτερα δραματικό στις ευρωπαϊκές ή στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο εσωτερικό της Γερμανίας θα αλλάξουν σημαντικά τα πράγματα προς μια σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση, αλλά σε ό,τι αφορά την εξωτερική πτυχή «θα  θα έχουμε μια συνέχεια της πολιτικής, θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις αλλά όχι ιδιαίτερα σημαντικές. Ούτως ή άλλως ο Όλαφ Σολτς εμφανίζεται ως συνεχιστής της κληρονομιάς της Μέρκελ, ακόμη και στο στυλ διακυβέρνησης κατά κάποιο τρόπο».

Ο κ. Ιωακειμίδης ζήτησε να μην καλλιεργείται η εντύπωση ότι επειδή θα έχουμε μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση θα έχουμε μια ρήξη με το παρελθόν και μια εντελώς καινούργια εποχή. «Η Γερμανία θα συνεχίσει να είναι η Γερμανία με τα καλά της και τα άσχημά της, με τα σωστά που κάνει σε πολλούς τομείς και στην Ευρώπη, αλλά και με τα λάθη της τα οποία γνωρίζουμε πολύ καλά», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τον Μακρόν, ο ομότιμος καθηγητής εκτίμησε ότι οπωσδήποτε θα διεκδικήσει ηγετικό ρόλο στην ΕΕ, αλλά θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση. Επικαλέστηκε τα στοιχεία πρόσφατης δημοσκόπηση, που δείχνουν ότι η Μέρκελ έχει ιδιαίτερα υψηλή αποδοχή στην Ευρώπη, καθώς το 41% των Ευρωπαίων θέλουν να είναι η επόμενη πρόεδρος της ΕΕ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Μακρόν είναι μόλις 14%. Ακόμη και στο εσωτερικό της Γαλλίας, το ποσοστό της Μέρκελ ανέρχεται στο 32%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Γάλλο πρόεδρο δεν ξεπερνά το 20%.

Κληθείς να σχολιάσει τη δημοφιλία της Μέρκελ, υπογράμμισε ότι η Γερμανίδα πολιτικός, παρά τις ελληνικές δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες επιφυλάξεις, έχει κατακτήσει μια ισχυρή παρουσία στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, που δύσκολα θα την έχει στα επόμενα χρόνια άλλος ευρωπαίος ηγέτες.

«Σε τελευταία ανάλυση, όταν ο “κόμπος έφτανε στο χτένι”, η Μέρκελ έκανε πίσω, ήταν υπέρ των συμβιβασμών και των συναινέσεων, όχι υπέρ των συγκρούσεων. Σε ένα βαθμό τα κατάφερε σε αυτό το πεδίο».

Ο κ. Ιωακειμίδης υπενθύμισε συγκεκριμένες δράσεις της απερχόμενης καγκελαρίου, όπως τη στήριξη που έδωσε στον Μάριο Ντράγκι όταν ήταν πρόεδρος της ΕΚΤ για τη διάσωση του ευρώ, και μάλιστα διέσωσε – όπως είπε- την τιμή της Ευρώπης  στη μεγάλη προσφυγική κρίση του 2015, ανοίγοντας τα σύνορα της Γερμανίας και δεχόμενη 1.500.000 πρόσφυγες.

«Πολύ πρόσφατα, συμφώνησε στη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης και στη δυνατότητα της Κομισιόν να δανειστεί από τις αγορές, κάτι που παλαιότερα αποτελούσε ανάθεμα για το Βερολίνο», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η Μέρκελ επέβαλε αυστηρή λιτότητα στην Ελλάδα, αλλά η καγκελάριος μαζί με τον Ολάντ και τον Γιούνγκερ, κράτησαν την Ελλάδα στο ευρώ και στην ΕΕ. Αν είχε δεχθεί τα σχέδια του Σόιμπλε, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα θα ήταν εκτός ευρώ και ίσως και εκτός ΕΕ. Υπάρχουν λάθη, παραλείψεις, σκληρότητα απέναντι στην Ελλάδα, αλλά ο γενικός απολογισμός είναι θετικός και έτσι τον διαβάζουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι», συμπλήρωσε ο κ. Ιωακειμίδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος