Ρ. Μεϊνάρδους για Γερμανικές εκλογές στο Πρώτο: Προϋποθέσεις από τα γερμανικά κόμματα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. (audio)

Με ορίζοντα τις γερμανικές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο πολιτικός αναλυτής, κύριος ερευνητής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Ρόναλντ Μεϊνάρδους, αναφορικά με την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής των πολιτικών δυνάμεων στην Γερμανία και πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με την Τουρκία.

«Σε αυτή την καμπάνια των πολιτικών δυνάμεων τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής κατά περίεργο τρόπο δεν παίζουν σχεδόν κανέναν ρόλο. Στο πρόσφατο debate το σ/κ, των δύο μεγάλων κομμάτων, δεν έγινε ούτε μια αναφορά για τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και για την Τουρκία δεν έγινε ούτε κουβέντα. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι στα προεκλογικά προγράμματα, υπάρχουν πολύ σημαντικές και λεπτομερείς αναφορές στην Τουρκία και νομίζω έχει σημασία γιατί στην Γερμανία αυτά τα προγράμματα παίζουν ρόλο και έχει σημασία τι λέει σήμερα ένας Πρωθυπουργός για το μέλλον» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊνάρδους.

Ίσως αυτές τις ημέρες οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές, η οικονομική κατάσταση, το θέμα της πανδημίας, η κλιματική, αλλά την επόμενη μέρα η ευρωπαϊκή ατζέντα θα είναι δεδομένη και στο θέμα της Ευρώπης, η Τουρκία παίζει ρόλο.

Όλα τα κόμματα έχουν συγκεκριμένες θέσεις σχετικά με την Τουρκία, υπάρχουν κοινά σημεία και διαφοροποιήσεις. Την επόμενη μέρα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα υπάρχει μια κυβέρνηση συνασπισμού 3 κομμάτων, που θα πρέπει να συμβιβάσουν τα προγράμματά τους, σημείωσε ο πολιτικός αναλυτής.

Εξήγησε πως «όλοι συμφωνούν στο κομμάτι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, ότι η κατάσταση είναι άσχημη.  Στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας όμως, υπάρχουν διαφορές. Οι Συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) απορρίπτουν την τουρκική ένταξη. Όμως οι Πράσινοι, οι Σοσιαλδημοκράτες και λίγο οι Φιλελεύθεροι είναι λιγότερο ξεκάθαροι σε αυτό το σημείο, εκεί θα υπάρχει παζάρεμα».

Η πιο σημαντική απόκλιση των κομμάτων ωστόσο, αφορά στην πολιτική των εξαγωγών όπλων και την συμφωνία της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες του 2016. «Σε αυτά τα δύο σημεία, οι Πράσινοι και οι Αριστεροί, οι σύμμαχοι και του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, θέλουν να τερματίσουν αυτές τις 2 συμφωνίες, την εξαγωγή των όπλων, υποβρύχιων κυρίως στην Τουρκία και την Συμφωνία για τους πρόσφυγες».

Στην Ελλάδα δημιουργείται η εντύπωση, είπε ο κ. Μεϊνάρδους, ότι οι Μέρκελ και Ερντογάν είναι δύο πολύ καλοί φίλοι, ωστόσο οι σχέσεις τους είναι προβληματικές. Η Γερμανία αναγνωρίζει την στρατηγική σημασία της Ανατολής και συγκεκριμένα της Τουρκίας, γι’ αυτό και αναγκάζονται να συνεργάζονται.

«Υπάρχει το δίλημμα του Βερολίνου να έχει την ανάγκη της Τουρκίας κυρίως στο θέμα το προσφυγικού, το παραδέχονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις στις προκηρύξεις τους και ότι αυτό το θέμα έχει μια ευρωπαϊκή διάσταση». Για το CDU και τους Ακροδεξιούς δεν υπάρχει προοπτική για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Οι Κεντρώοι και πιο αριστεροί, υπό τον φόβο να θεωρηθούν ρατσιστές σε σχέση με το θρήσκευμα των Τούρκων, δεν έχουν ξεκαθαρίσει την θέση τους.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων δεν θέλουν να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και θέτουν προϋποθέσεις. Από την μία μεριά, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, αλλά και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τον ελληνισμό της Κύπρου».

Μην ξεχνάμε τα 3.000.000 άνθρωποι μεταναστευτικού υπόβαθρου στην Γερμανία, και ότι από αυτούς το 1,4% ψηφίζει, που παίζουν και αυτοί έναν ρόλο, σημείωσε ο κ. Ρόναλντ Μεϊνάρδους. «Η Τουρκία είναι ένας οικονομικός παράγοντας και παίζει ρόλο, γι’ αυτό πάντα αυτή η συζήτηση απεικονίζεται στις προεκλογικές προκηρύξεις».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος