Π. Ιωακειμίδης στο Πρώτο: Δεν φαίνονται ευνοϊκές προοπτικές για συμφωνία μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας (audio)

«Παρά τις υποχωρήσεις που διαφαίνεται ότι έχει κάνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν νομίζω ότι οι προοπτικές σε αυτή την συγκεκριμένη στιγμή, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ύπαρξη συμφωνίας» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας.

Παρότι, το γεγονός ότι επανεκκινούν οι διαπραγματεύσεις και μάλιστα στην Κωνσταντινούπολη είναι ένα ευπρόσδεκτο, θετικό γεγονός και παρά την ύπαρξη σημείων σύγκλισης ωστόσο υπάρχουν «αγκάθια» στον δρόμο για την επίλυση της κατάστασης.

«Ο πρόεδρος Πούτιν διαπιστώνει ότι ουσιαστικά ηττάται σε αυτόν τον πόλεμο, αφού δεν έχει καταφέρει τον στρατηγικό του στόχο να καταλάβει μέσα σε ένα τριήμερο την Ουκρανία και με ένα ψευτοδημοψήφισμα να την μετατρέψει σε επαρχία της Ρωσίας. Θα ήθελε να έχει προηγουμένως κάποιες στρατιωτικές νίκες, πύρρειες κατά  πάσα πιθανότητα, που θα του επιτρέψουν να πει στο ακροατήριό του ότι έχει ολοκληρώσει την στρατιωτική επιχείρηση και επομένως είναι η στιγμή να μπει σε ουσιαστική σοβαρή διαπραγμάτευση, όμως αυτό ακόμα δεν έχει συντελεστεί. Επομένως θα επιμείνει στην στρατιωτική δραστηριότητα πριν περάσει σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση. Πάντως είναι γεγονός ότι ορισμένα στοιχεία σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχουν στον αέρα και μπορούν να αποτελέσουν την βάση για ένα πακέτο διευθέτησης παρά τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν και που προφανώς θα εκδηλωθούν στην διαπραγματευτική διαδικασία» εξήγησε ο κ. Ιωακειμίδης.

Στα στοιχεία σύγκλισης, ανέλυσε ο καθηγητής, περιλαμβάνεται ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος- όπως και ο ίδιος ανέφερε- δέχεται η χώρα να είναι σε καθεστώς ουδετερότητας που έχει ως συνακόλουθο την μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, που είναι και το δεύτερο σημείο σύγκλισης. Και τα δύο μαζί αποτελούν σημαντικές υποχωρήσεις για την Ουκρανία, η οποία μέχρι πρόσφατα επέμεινε και το είχε περάσει και στο Σύνταγμά της ότι θα πρέπει να ενταχθεί στην βορειοατλαντική συμμαχία. Ένα τρίτο στοιχείο αφορά στην ρωσική γλώσσα, κάτι για το οποίο η Ρωσία επιδεικνύει ευαισθησία. Αυτά είναι σημαντικά στοιχεία, αλλά υπάρχουν και τα πολύ μεγάλα αγκάθια και το σημαντικότερο είναι το γεωγραφικό ζήτημα, δηλαδή σε ποια έκταση θα επιμείνει ο Πρόεδρος Πούτιν, θα επιμείνει η Ρωσία στον ακρωτηριασμό της Ουκρανίας, με την νομιμοποίηση της προσάρτησης της Κριμαίας αφενός και ενδεχομένως και την προσάρτηση ή το καθεστώς ανεξαρτησίας για την περιοχή του Ντονμπάς.

«Αυτό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Πρόεδρο Ζελένσκι, να  αποδεχθεί ότι η κυριαρχία της Ουκρανίας κατά κάποιο υπονομεύεται, ακρωτηριάζεται και ίσως πάνω σε αυτό το σημείο να υπάρξουν οι μεγαλύτερες δυσκολίες και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ενδεχομένως να καταρρεύσει όλη η προσπάθεια και συνεπώς να μπούμε σε μια άλλη φάση που να εξελιχθεί η κατάσταση σε ένα ευρωπαϊκό Αφγανιστάν ή σε μια «παγωμένη σύγκρουση». Αυτό που προέχει είναι η κατάπαυση του πυρός για να αντιμετωπιστούν πρώτα απ’ όλα οι ανθρωπιστικές πτυχές και στην συνέχεια η διευθέτηση του όλου προβλήματος που λέγεται Ουκρανία» επισήμανε ο κ. Ιωακειμίδης.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, ο κ. Ιωακειμίδης υπογράμμισε ότι η διπλωματική γλώσσα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. «Υπήρξε φάλτσο ή αστοχία από πλευράς Προέδρου Μπάιντεν το ότι περιέγραψε με τον τρόπο αυτό τον Πρόεδρο Πούτιν και την δήλωση ότι πρέπει να αποχωρήσει. Αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι στο μέλλον αν πρόκειται να επανέλθει η Ρωσία στο διεθνές προσκήνιο ως ένας υπεύθυνος παίκτης, γιατί είναι μια μεγάλη χώρα και δεν μπορεί να είναι στην γωνία, μια πυρηνική δύναμη, με μεγάλο πολιτισμό, η διαπίστωση είναι ότι δεν μπορεί να επανέλθει με την παρουσία του προέδρου Πούτιν στην εξουσία, γιατί έχει καταρρεύσει κάθε εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπάρξει οποιοσδήποτε αξιόπιστος διάλογος» ανέφερε ο καθηγητής.

Όσο αφορά στην Τουρκία και στον ρόλο της στις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις, ο κ. Ιωακειμίδης σημείωσε ότι στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί η Τουρκία προσπαθεί να διαδραματίσει έναν νέο ρόλο, να ενσωματωθεί όσο γίνεται βαθύτερα στην δύση, απ’ την άλλη να διατηρήσει έναν υψηλό βαθμό αυτονομίας, προκειμένου να συνομιλεί με την Μόσχα και να διαμεσολαβεί μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας για την εξεύρεση λύσης. «Αυτός ο νέος ρόλος που αναλαμβάνει δεν είναι καθόλου αρνητικός για την περιοχή και ιδιαίτερα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Όσο αναλαμβάνει νέους ρόλους και μάλιστα προς την κατεύθυνση να πετύχει συμβιβασμούς με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τον σεβασμό των συνόρων, της κυριαρχίας, δεν μπορεί παρά αυτές τις αρχές να τις εφαρμόζει και πλησιέστερα, εγγύτερα στην περιοχή της. Οι νέοι ρόλοι φέρουν και νέες ευθύνες. Οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, η επαναβεβαίωση της σημασίας του Διεθνούς Δικαίου από πλευράς Δύσης, δεν μπορούν  παρά να ισχύουν και για την Τουρκία. Επομένως η η νέα γεωπολιτική και περιφερειακή κατάσταση δημιουργεί ένα περιβάλλον και ένα παράθυρο ευκαιρίας για ανοίξει μια διαδικασία εξομάλυνσης και συμφιλίωσης τόσο μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας όσο και για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος αρκεί να αξιοποιήσουμε και από πλευράς μας δημιουργικά, να δούμε αυτό το παράθυρο και να το ανοίξουμε όσο μπορούμε και να το αξιοποιήσουμε όχι μια με μια μίζερη  φοβική αντίληψη ότι η Τουρκία παίζει παιχνίδια, που ουσιαστικά σκοτώνει την ευκαιρία. Αυτό κατά κάποιο τρόπο πιστοποιήθηκε και στην συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν πρόσφατα όπου διαφάνηκε ότι ανοίγει μια ορισμένη διαδικασία και αυτό είναι κάτι πολύ ευπρόσδεκτο» υποστήριξε ο κ. Ιωακειμίδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος