Π. Ιωακειμίδης στο Πρώτο: Απομακρύνεται η απειλή ενός νέου ψυχρού πολέμου (audio)

Το βασικό διακύβευμα της συνόδου των G7 έθεσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την Νεφέλη Λυγερού, ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, λέγοντας ότι είναι το ισχυρό μήνυμα που θέλει να στείλει η Δύση, πως παραμένει ενωμένη και μπορεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις και ιδιαίτερα την Κίνα, στο μέτρο που η τελευταία θέτει μια πρόκληση ηγεμονίας για το παγκόσμιο σύστημα.

Σε σχέση με την επικείμενη διάσκεψη του ΝΑΤΟ ο κ. Ιωακειμίδης, σημείωσε πως οι συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, μεταξύ άλλων, αυτή του Αμερικανού Προέδρου με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, η διάσκεψη κορυφής Ε.Ε.- Η.Π.Α. που έχει να γίνει χρόνια και η κορύφωση κατά κάποιον τρόπο, με την συνάντηση στην Γενεύη των προέδρων Πούτιν και Μπάιντεν, σημαίνουν ότι αποκαθίσταται ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. «Η απειλουμένη ρήξη και ο απειλούμενος νέος ψυχρός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Δύσης αφενός, Ρωσίας – Κίνας αφετέρου, δείχνει να απομακρύνεται».

Ο έλεγχος των εξοπλισμών είναι ένας κοινός τόπος για να υπάρχει μια σταθερή και προβλέψιμη σχέση μεταξύ των 2 πλευρών, δηλαδή ΗΠΑ και Ρωσίας και να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί που μπορούν να υπονομεύσουν την παγκόσμια σταθερότητα και ειρήνη, τόνισε ο κ. Ιωακειμίδης και εξήγησε, «να περιοριστούν οι παρεμβάσεις και επεμβάσεις από την πλευρά της Ρωσίας, που προσπαθεί να ελέγξει τα διάφορα εγκληματικά στοιχεία, που παρεμβαίνουν και επεμβαίνουν με κυβερνοεπιθέσεις στις βασικές υποδομές των ΗΠΑ και της Ευρώπης, όλα αυτά που είναι σημαντικά για να υπάρχει προβλέψιμη ισορροπία στο παγκόσμιο σύστημα».

 

Η συνάντηση μεταξύ των 2 προέδρων κ. Μπάιντεν και κ. Ερντογάν θα είναι εξόχως σημαντική, όμως μεταξύ ΗΠΑ κα Τουρκίας, υπάρχει μια αυτοπαγίδευση, δηλαδή καμία χώρα από τις δύο δεν θα ήθελε να χάσει εντελώς την άλλη χώρα. Αυτή η αλληλεξάρτηση θέτει και τα όρια της σχέσης.

Όπως εξήγησε ο κ. Ιωακειμίδης, στην συνάντηση αυτή ο Τζο Μπάιντεν θα επιμείνει σε 3 πράγματα, στην ακύρωση των S400, του ρωσικού πυραυλικού συστήματος, στο ζήτημα των ατομικών δικαιωμάτων και του σεβασμού του κράτους δικαίου εντός της Τουρκίας και στις δραστηριότητες της Τουρκίας στον ευρύτερο χώρο της περιφέρειας, ανατολ. Μεσόγειο, Μέση Ανατολή. «Αν εκεί βρουν ένα modus vivendi, θα έχει αποκατασταθεί μια ορισμένη σχέση. Ωστόσο η Τουρκία δεν πρόκειται να έρθει στο δυτικό στρατόπεδο, καθώς θέλει να κρατήσει ένα υψηλό περιθώριο αυτονομίας για να μπορεί να παίζει σε πολλά ταμπλό ταυτόχρονα, με Δύση, Ε.Ε. και Ρωσία. Θα είναι μια sui generis σχέση αλλά τουλάχιστον προβλέψιμη», είπε χαρακτηριστικά.

Όσο αφορά την ελληνική πλευρά συμφέρει να πάει καλά η συνάντησή τους, εξηγεί ο κ. Ιωακειμίδης, καθώς όλη αυτή η ένταση εκχυλίζει σε ένταση με την Ελλάδα και αυτό δεν είναι κάτι που οδηγεί τελικά στο ελληνικό συμφέρον.

Σε σχέση με την προώθηση από την Γερμανία της κατάργηση του βέτο στην Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, η άποψη του κ. Ιωακειμίδη είναι πως το βέτο παρεμποδίζει την Ε.Ε. από το να έχει αποτελεσματική εξωτερική πολιτική. «Είναι μια φενάκη αυτό που λέγεται ότι το βέτο εξυπηρετεί τις μικρές χώρες. Μια δημιουργική προσέγγιση είναι να προχωρήσουμε στην κατάργηση του βέτο για έναν κατάλογο θεμάτων για να έχουμε μια πιο ενεργή  εξωτερική πολιτική ως Ε.Ε.  που θα εξυπηρετεί και τα συμφέροντα των μικρότερων χωρών όπως της Ελλάδας και της Κύπρου», καταλήγει ο καθηγητής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος