Π. Ιωακειμίδης για τις γεωπολιτικές εξελίξεις: Υπάρχει μια κόπωση από πλευράς Δύσης σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της Ουκρανίας

Πόσο πιθανό είναι να ενταχθεί η Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το προσεχές διάστημα; Ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφερε στην ΕΡΤ ότι «η διαδικασία θα ξεκινήσει μεν για την Ουκρανία, αλλά θα πάρει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα». Μιλώντας για τις εξελίξεις του πολέμου και των συμμαχιών έναντι της Ρωσίας τόνισε ότι πλέον «υπάρχει μια κόπωση από πλευράς Δύσης σε ό, τι αφορά την ενίσχυση της Ουκρανίας» γι’ αυτό και οι προοπτικές για να στηριχθεί περαιτέρω, για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται, δεν είναι πλέον ιδιαίτερα ευνοϊκές.

Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ απέχει ακόμη

«Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσει πιθανότατα τον Δεκέμβριο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωακειμίδης. Ωστόσο, όπως υποστήριξε στην εκπομπή «Συνδέσεις» και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου δεν θα πρέπει να περιμένει κάποιος ότι η ένταξη θα συντελεστεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

«Ο μεν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει πει ότι στόχος είναι το 2030 η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι έτοιμη να υποδεχθεί την Ουκρανία και άλλες χώρες. Εκτιμώ ότι εάν τελικώς συντελεστεί η ένταξη αυτή, θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία» ανέφερε ο κ. Ιωακειμίδης.

Π. Ιωακειμίδης για τις γεωπολιτικές εξελίξεις: Υπάρχει μια κόπωση από πλευράς Δύσης σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της Ουκρανίας
(AP Photo/Jean-Francois Badias, File)

Παρόλο που το Κίεβο αντεύχεται το ενδεχόμενο αυτό ο ομότιμος καθηγητής τόνισε ότι «για να συντελεστεί η διεύρυνση με την ένταξη της Ουκρανίας, θα πρέπει πρώτα απ όλα να γίνουν πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις».

Επιπλέον, όπως πρόσθεσε, «θα πρέπει να προετοιμαστεί η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την ικανότητα απορρόφησης νέων κρατών μελών». Και εδώ, όπως σχολίασε υπάρχουν πολύ σημαντικά προβλήματα, καθώς η μεταρρύθμιση του συστήματος και των συνθηκών που απαιτείται δεν συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή την ομοφωνία κρατών μελών της ΕΕ.

Π. Ιωακειμίδης για τις γεωπολιτικές εξελίξεις: Υπάρχει μια κόπωση από πλευράς Δύσης σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της Ουκρανίας
(AP Photo/Andrew Kravchenko)

Δύσκολη η μεταρρύθμιση της ΕΕ

Αναλύοντας το διεθνές πολιτικό σκηνικό με τις εκλογές στη Σλοβακία, την ιδιάζουσα κατάσταση στην Ουγγαρία και την αβεβαιότητα στην Πολωνία ο πολίτικός επιστήμονας υποστήριξε ότι όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι εύκολη διαδικασία η μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γεγονός που συνιστά προϋπόθεση για την ένταξη τόσο της Ουκρανίας όσο και των δυτικών βαλκανικών χωρών.

«Η διαδικασία θα ξεκινήσει μεν για την Ουκρανία, αλλά θα πάρει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα τώρα», πρόσθεσε.

Ο λόγος αυτός είναι που οδηγεί τις χώρες που περιμένουν στο κατώφλι της ΕΕ να ζητούν τη σταδιακή ένταξη. «Φαίνεται ότι αυτή η ιδέα προχωράει και πιθανότατα θα συζητηθεί μεθαύριο (6/10) στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει στη Γρανάδα της Ισπανίας» ανέφερε ο κ. Ιωακειμίδης.

Π. Ιωακειμίδης για τις γεωπολιτικές εξελίξεις: Υπάρχει μια κόπωση από πλευράς Δύσης σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της Ουκρανίας
(AP Photo/Alex Babenko)

Πώς επηρεάζει η πολιτική κατάσταση σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Αλλάζοντας θέμα αναφέρθηκε και στις ΗΠΑ όπου αυτή την περίοδο επικρατεί μια «χαώδης κατάσταση», μετά και την απομάκρυνση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Γεγονός, που όπως εκτίμησε, συνδέεται με την Ουκρανία, με την έννοια ότι ένα μεγάλο μέρος των Ρεπουμπλικάνων είναι αντίθετοι στη χορήγηση περισσότερης στρατιωτικής και οικονομικής γενικώς στην Ουκρανία. Ο ίδιος τόνισε ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται ιδιαίτερα ευνοϊκά για την Ουκρανία.

«Υπάρχει μια κόπωση από πλευράς Δύσης σε ό, τι αφορά την ενίσχυση της Ουκρανίας και ως εκ τούτου οι προοπτικές για να στηριχθεί, για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται, δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές. Ως εκ τούτου, η Ουκρανία θα πρέπει να βγάλει ορισμένα συμπεράσματα και με βάση αυτά τα συμπεράσματα να χαράξει από εδώ και πέρα τη στρατηγική της» εκτιμώντας ότι πολλά δεδομένα στην διεθνή πολιτική σκακιέρα έχουν ανατραπεί.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος