Π. Ευθυμίου στο Πρώτο για Φώφη Γεννηματά: Αυτό το κορίτσι μάς ξεγέλασε όλους – Να ακολουθήσουν στο ΚΙΝΑΛ την παρακαταθήκη της (audio)

«Αυτό το κορίτσι, μάς ξεγέλασε όλους. Ενώ είναι προφανές ότι δούλευε η αρρώστια μέσα της, είχε τέτοια δύναμη και τέτοια υπέρβαση, που πραγματικά μας ξεγέλασε. Δεν μπορούσες να φανταστείς ότι αυτή η ενεργητικότητα και η αφοσίωση στο καθήκον, υπέκρυπτε από το “σκάψιμο” μιας αρρώστιας που στο τέλος την κατέβαλε, αλλά για πολλά χρόνια την είχε νικήσει και την είχε υπερβεί».

Με τον τρόπο αυτό σχολίασε την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, ο Πέτρος Ευθυμίου, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, έκανε λόγο για βαρύ πένθος.

«Μαζί με το πολιτικό της θάρρος, η αξιοπρέπεια και δύναμη ζωής την χαρακτήρισαν και είναι αυτά που τελικά αποδεικνύεται ότι την ενέγραψαν στην κοινή συνείδηση με τέτοια ζεστασιά, εκτίμηση και αγάπη που δυστυχώς επιφυλάσσουμε σε αυτούς που φεύγουν και όχι σε αυτούς που είναι ανάμεσά μας», τόνισε, λέγοντας πώς «πρέπει να έχουμε γενναιοδωρία στη ζωή, και να αναγνωρίζουμε τα πράγματα όταν συμβαίνουν και όχι μετά τον θάνατο που μας υποχρεώνει σε αναπροσαρμογές».

«Η Φώφη Γεννηματά υπήρξε η μόνη πολιτικός που μίλησε με κατηγορηματικότητα στο ζήτημα του εμβολιασμού, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που βρίσκονται σε επαφή με το κοινό. Είναι ακριβώς η θέση που εξέφρασε και επέβαλε στην Ιταλία ο Μάριο Ντράγκι και ήταν η μόνη πολιτικός που ανέλαβε το κόστος μιας δυσάρεστης πρότασης, διότι το ζητούμενο για αυτή ήταν η προστασία της κοινωνίας και όχι το χάιδεμα των αυτιών των πελατειακών συστημάτων», εξήγησε.

«Είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά, που όταν εκτυλίσσεται για παράδειγμα η πολιτική μας ζωή, χωνεύονται μέσα σε διάφορα και περιστασιακά γεγονότα, ενώ αυτά είναι η ποιότητα που θα έπρεπε να επιδιώκουμε, που αναγνωρίζεται στους πολιτικούς ή στους δημοσιογράφους μετά θάνατον, για να το συνδέσω και με τον Νικηφόρο Αντωνόπουλο, που υπήρξε λαμπρό παράδειγμα μιας δημοσιογραφίας ακέραιης, αντικειμενικής και στην ΕΡΤ έδωσε το παράδειγμα όταν ήταν γενικός διευθυντής», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, «αναγνωρίζουμε μετά θάνατον τους ανθρώπους και την προσφορά τους, ενώ η επιμέλειά μας θα έπρεπε να είναι, αυτές οι αρετές να είναι ενεργές στη διάρκεια της ζωής, να τις αναγνωρίζουμε και να προσπαθούμε όλοι να τις εφαρμόσουμε». Ο ίδιος έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι ποτέ δεν υπήρξε αυτή η εχθροπάθεια που χαρακτηρίζει εδώ και 11 χρόνια την πολιτική ζωή της χώρας, υποστηρίζοντας πως από το 2010 και μετά, η χώρα διακατέχεται από μια εχθροπάθεια.

«Είναι απολύτως σαφές ότι η Φώφη Γεννηματά ποτέ δεν μεταχειρίστηκε εχθρότητα. Είχε επιμονή στις απόψεις της, δύναμη στις θέσεις της, αλλά ποτέ δεν είχε το στοιχείο της εχθρότητας, το οποίο εισάγει μια τοξικότητα στη δημόσια σφαίρα και στη διαπραγμάτευση των μεγάλων ή μικρών υποθέσεων που αντιμετωπίζει μια κοινωνία. Ήταν το ξεχωριστό της στοιχείο, ότι είχε πάντα μια ανθρωπιά, ήταν η πραγματική κληρονομιά από τον πατέρα της. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γιώργος Γεννηματάς έμεινε στην κοινή συνείδηση ως ο άνθρωπος της εθνικής συμφιλίωσης, ο άνθρωπος που έφερε το νόμο για τη αναγνώριση της εθνικής αντίστασης», υπογράμμισε

«Γενικά, η κληρονομιά του ονόματος Γεννηματά, είτε στο πρόσωπο του Γιώργου είτε στο πρόσωπο της Φώφης, είναι η ποιότητα του δημόσιου λόγου, που είναι καλό να φωτίσει περισσότερο όσους είναι στον πολιτικό στίβο και όσους συντηρούν αυτή την τοξικότητα που έχει διαποτίσει με άγριο τρόπο τις πολιτικές και κοινωνικές μας συμπεριφορές», επεσήμανε ο πρώην υπουργός.

Ερωτηθείς για την “επόμενη ημέρα” στο ΚΙΝΑΛ, ο κ. Ευθυμίου ανέφερε πως όλοι στην παράταξη οφείλουν να κινηθούν στην παρακαταθήκη που άφησε η Φώφη Γεννηματά, δηλαδή στην ενότητα, την οποία πέτυχε μέσα από γιγάντιες δυσκολίες, υπονομεύσεις, πολιτικά παιχνίδια που απέκρουσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος