Ουκρανοί πρόσφυγες: Βιος, όνειρα και ελπίδες επιστροφής μέσα σε μία βαλίτσα

Εκατοντάδες είναι οι ανθρώπινες ιστορίες, ιστορίες προσφυγιάς παιδιών που στην πιο τρυφερή τους ηλικία είδαν το φρικτό πρόσωπο του πολέμου και ενηλίκων που θέλουν να αφήσουν πίσω τους τον εφιάλτη.

Παιδιά, μητέρες, ηλικιωμένοι, άλλοι με λεωφορεία, άλλοι με ιδιωτικά αυτοκίνητα, φεύγουν από την Ουκρανία και περνούν τις τελευταίες ημέρες κατά εκατοντάδες τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, περιγράφοντας τις ώρες και τις ημέρες αγωνίας, όταν ηχούν οι σειρήνες που τους ειδοποιούν να κατέβουν στα καταφύγια.
Σε μία βαλίτσα χώρεσαν τα απαραίτητα, ελπίζοντας ότι πολύ γρήγορα θα ξαναβρεθούν με τον σύζυγο, τον πατέρα, τον φίλο, που έμειναν πίσω για να πολεμήσουν. Όλοι όμως εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα γυρίσουν στις πατρογονικές τους εστίες να συνεχίσουν τη ζωή που άφησαν πίσω τους, γιατί, όπως λένε, τα σπίτια ξαναχτίζονται.

Χάρκοβο, Κίεβο, Μαριούπολη, είναι κυρίως οι περιοχές από όπου έρχονται οι πρόσφυγες, ενώ από χθες, δεκάδες είναι αυτοί που έρχονται και από την Οδησσό, στην οποία πλησιάζουν τα ρωσικά στρατεύματα.

Ο Ιωάννης Λαθίρης, οδηγός λεωφορείου που μεταφέρει πρόσφυγες από την Ουκρανία, ακολουθεί το  δρομολόγιο Λβιβ, Τερνοπόλ, Τσερνιβτσί, σύνορα με Ρουμανία και από εκεί Βουλγαρία για να φτάσουν μετά στην Ελλάδα, περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνουν.

Την αλληλεγγύη τους δείχνουν Έλληνες που έχουν συγγενείς και φίλους στην Ουκρανία και πηγαίνουν στον Προμαχώνα, προκειμένου να τους παραλάβουν.

Ανάσα για τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες, η απόφαση επίσπευσης των διαδικασιών για είσοδό τους στο ελληνικό έδαφος.

Συνολικά χθες, από όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, πέρασαν 869 Ουκρανοί πρόσφυγες, ενώ συνολικά από την  έναρξη του πολέμου, βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα 4.649, εκ των οποίων 1.431 ανήλικοι.
Στη θέση Κλειδί, στον Δήμο Σιντικής, δομή φιλοξενίας υποδέχεται πρόσφυγες που θέλουν είτε να μείνουν για λίγες ώρες είτε περισσότερο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος