Ουκρανία: Μπαράζ καθαιρέσεων και παραιτήσεων για διαφθορά – Ποιους επίορκους πολιτικούς έδιωξε ο Ζελένσκι

Array

Πέντε κυβερνήτες περιφερειών της Ουκρανίας και τέσσερις υφυπουργοί της ουκρανικής κυβέρνησης απαλλάχθηκαν των καθηκόντων τους με εντολή του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εν μέσω σαρωτικών αλλαγών στην ουκρανική κυβέρνηση έπειτα από σκάνδαλο διαφθοράς στον στρατό, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την ρωσική εισβολή.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι  ανακοίνωσε ότι υπέγραψε πολλά διατάγματα, ένα από αυτά ήταν η απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας σχετικά με τα ταξίδια Ουκρανών αξιωματούχων στο εξωτερικό.

«Αυτό ισχύει για όλους τους υπαλλήλους της κεντρικής κυβέρνησης, σε διάφορα άλλα επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό ισχύει για αξιωματικούς επιβολής του νόμου, βουλευτές, εισαγγελείς και όλους όσους πρέπει να εργαστούν για το κράτος και στο κράτος. Θέλουν να ξεκουραστούν τώρα – θα ξεκουραστούν εκτός δημόσιας υπηρεσίας. Οι αξιωματούχοι δεν θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για διακοπές ή για άλλους μη κρατικούς σκοπούς», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram.

Σύμφωνα με τον Ταράς Μελνιτσούκ, εκπρόσωπο της ουκρανικής κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο, οι κυβερνήτες των περιφερειών του Ντνιπροπετρόφσκ (κεντρική Ουκρανία), του Κιέβου, του Σούμι (βόρεια Ουκρανία), της Ζαπορίζια και της Χερσώνας (νότια Ουκρανία) απομακρύνονται από τις θέσεις τους. Ο υφυπουργός Αμυνας, ο υφυπουργός Κοινωνικής Πολιτικής και δύο υφυπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης απομακρύνθηκαν επίσης από τα καθήκοντά τους.

Προηγουμένως, την παραίτησή του είχε ανακοινώσει ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής προσωπάρχης του προέδρου Ζελένσκι. Ο 33χρονος Τιμοσένκοήταν αναπληρωτής προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου από το 2019, αρμόδιος για τις τοπικές και περιφερειακές πολιτικές. Επίσης συνεργάστηκε με τον Ζελένσκι στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας επέβαλε κυρώσεις σε 22 άτομα – πολίτες της Ρωσίας, «που υπό το πρόσχημα της πνευματικότητας υποστηρίζουν την τρομοκρατία και την πολιτική γενοκτονίας».
«Η Ουκρανία δεν θα δείξει αδυναμία. Το κράτος δεν θα δείξει αδυναμία», έγραψε, μεταξύ άλλων, ο Ζελένσκι στο κανάλι Telegram.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, ο Τιμοσένκο, όπως έχουν μεταδώσει ουκρανικά μέσα, έχει εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα που αφορούσαν κυρίως τη χρήση ακριβών αυτοκινήτων. Ο ίδιος έχει αρνηθεί όλες τις καταγγελίες.

Ταυτόχρονα, η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε την απομάκρυνση από την θέση του του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα Ολέξιι Σιμονένκο. Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ απέρριψε κατηγορηματικά τη Δευτέρα τις καταγγελίες περί διαφθοράς σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις για την επιμελητεία του στρατού της χώρας υποστηρίζοντας ότι προφανής στόχος των καταγγελιών είναι η υπονόμευση της εμπιστοσύνης στο υπουργείο Άμυνας.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Nexta

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος