Στενός συνεργάτης του Ζελένσκι που ερευνάται για διαφθορά «δραπέτευσε» με αεροπλάνο από την Ουκρανία

Ο Τιμούρ Μίντιτς, επιχειρηματίας που φέρεται να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μεγάλης υπόθεσης διαφθοράς, είναι στενός συνεργάτης του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και έχει συμφέροντα σε πολλούς κλάδους.

Ο Μίντιτς, συνιδιοκτήτης της παραγωγικής εταιρείας Kvartal 95 του προέδρου, φέρεται να έχει αποκομίσει κέρδη από τους δεσμούς του με τον Ζελένσκι και να έχει αυξήσει δραματικά την επιρροή του τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έρευνες δημοσιογράφων.

Μια έρευνα για τις δραστηριότητες του Μίντιτς από το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης Διαφθοράς (NABU) ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν σε προσπάθεια από τις αρχές να περιορίσουν την ανεξαρτησία του NABU τον Ιούλιο.

Το Γραφείο Καταπολέμησης Διαφθοράς πραγματοποίησε ελέγχους στο Κίεβο στις 10 Νοεμβρίου σε χώρους συνδεδεμένους με τον Μίντιτς, σύμφωνα με πηγές. Ο Μίντιτς είχε διαφύγει και εγκατέλειψε τη χώρα πριν από τους ελέγχους, σύμφωνα με τις πηγές.

Το NABU δήλωσε στις 10 Νοεμβρίου ότι διερευνά ένα μεγάλο σχέδιο διαφθοράς στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom. Πηγή του Kyiv Independent επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για την ίδια υπόθεση.

Το NABU κατηγόρησε ότι μη διορισμένοι αξιωματούχοι ανέλαβαν τον έλεγχο σημαντικών κρατικών ενεργειακών εταιρειών και δημιούργησαν ένα κύκλωμα μίζας αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο εμπλέκεται η Energoatom, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας που καλύπτει πάνω από το μισό της ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας.

Η υπηρεσία αναφέρει ότι το σχέδιο οργανώθηκε από μια «υψηλού επιπέδου εγκληματική ομάδα», με επικεφαλής έναν επιχειρηματία, συμμετοχή του πρώην συμβούλου του υπουργού Ενέργειας, του επικεφαλής ασφαλείας της Energoatom και τεσσάρων ακόμα υπαλλήλων. Η ομάδα φέρεται να ξέπλενε τα χρήματα μέσω πολύπλοκων μηχανισμών, συγκεντρώνοντας συνολικά 100 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το δίκτυο απαιτούσε μίζες ύψους 10–15% από τους εργολάβους της εταιρείας. Οι έρευνες που προηγήθηκαν των 70 εφόδων κράτησαν περίπου 15 μήνες και οι αρχές έχουν συλλέξει πάνω από 1.000 ώρες ηχογραφήσεων. Στις ηχογραφημένες συνομιλίες που δημοσιοποιήθηκαν από το NABU εμφανίζονται πρόσωπα με ψευδώνυμα όπως «Roket», «Tenor», «Professor», ενώ ο αρχηγός με το ψευδώνυμο «Karlson» φέρεται να είναι ο ίδιος ο Μίντιτς.

Στενός συνεργάτης του Ζελένσκι που ερευνάται για διαφθορά «δραπέτευσε» με αεροπλάνο από την Ουκρανία
(AP Photo/Andrea Rosa)

Κατά το βραδινό του διάγγελμα, ο πρόεδρος Ζελένσκι κράτησε αποστάσεις από τον Μίντιτς και τους υπόλοιπους που ερευνώνται, επιβράβευσε ωστόσο τη δουλειά του NABU. Χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένα πρόσωπα, τόνισε: «Κάθε αποτελεσματική δράση κατά της διαφθοράς είναι απολύτως απαραίτητη και η τιμωρία είναι αναπόφευκτη». Πρόσθεσε ότι οι δημόσιοι λειτουργοί πρέπει να συνεργαστούν πλήρως με τις αρχές, ώστε να υπάρξουν καταδίκες.

Έξι άλλα άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στο σχέδιο έχουν επίσης κατηγορηθεί για την ίδια υπόθεση, ενώ πέντε έχουν τεθεί υπό κράτηση, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Ο Mindich παραμένει ελεύθερος.

Ο Μίντιτς, 46 ετών, κατάγεται από την πόλη Ντνίπρο στη κεντρική Ουκρανία. Είναι παραγωγός ταινιών και πρώην επιχειρηματικός συνεργάτης του Ουκρανού ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι.

Φέρεται να έχει συνδέσεις με το Ισραήλ. Ο Μίντιτς γιόρτασε τα γενέθλιά του στο Ισραήλ τον Σεπτέμβριο, επέστρεψε στην Ουκρανία στα μέσα Οκτωβρίου και στη συνέχεια ξαναπήγε στο Ισραήλ, σύμφωνα με πηγές της Ukrainska Pravda.

Ο Μίντιτς είναι επίσης μακροχρόνιος φίλος του Ζελένσκι, με τον οποίο συνιδιοκτητούσε την παραγωγική εταιρεία Kvartal 95 μέχρι ο Ζελένσκι να μεταβιβάσει το μερίδιό του σε συνεργάτες μετά την εκλογή του στην προεδρία το 2019.

Ο Τιμούρ Μίντιτς είναι επίσης συνιδιοκτήτης της Green Family Ltd, μιας κυπριακής εταιρείας που συνίδρυσε εταιρείες παραγωγής ταινιών στη Ρωσία, σύμφωνα με το Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). Ο Κολομόισκι δήλωσε στην Ukrainska Pravda το 2022 ότι ο Μίντιτς τον είχε γνωρίσει με τον Ζελένσκι πριν αυτός γίνει πρόεδρος.

Η πολιτική επιρροή του Τιμούρ Μίντιτς

Ο Τιμούρ Μίντιτς φέρεται να έχει επεκτείνει την πολιτική και επιχειρηματική επιρροή του τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το μέσο Ukrainska Pravda, πρότεινε στον Ζελένσκι να διορίσει τον πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό Ολεξίι Τσερνίσοφ. Από το 2019, όταν ανέλαβε την εξουσία ο Ζελένσκι, ο Τσερνίσοφ κατείχε μια σειρά από υψηλόβαθμες θέσεις — κυβερνήτης της περιφέρειας Κιέβου, περιφερειακός υπουργός, επικεφαλής της ενεργειακής εταιρείας Naftogaz και αργότερα αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Ο Τσερνίσοφ απολύθηκε μετά την απαγγελία κατηγοριών για δωροδοκία και κατάχρηση εξουσίας από το Γραφείο Καταπολέμησης Διαφθοράς τον Ιούνιο του 2025.

Οι προστατευόμενοι του Μίντιτς φέρεται να περιλαμβάνουν τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γερμάν Χαλούσενκο, την Υπουργό Ενέργειας Σβιτλάνα Χρίντσουκ και τον υπηρεσιακό Υπουργό Γεωργίας Βιτάλι Κοβάλ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος