Voucher για αντικατάσταση συσκευών: Πόσες αιτήσεις ανά οικογένεια, για ποιες κατοικίες, πώς προκύπτουν τα ποσά

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αντικατάσταση ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, αφού αύριο, Τρίτη 21/6/2022, ανοίγει η πλατφόρμα των αιτήσεων από τους πολίτες, όπως ανακοίνωσαν σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα θα τρέξει άμεσα αφού μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αιτήσεων θα χρειαστεί ένα σύντομο χρονικό διάστημα μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας στις  5 Ιουλίου προκειμένου να γίνει η αξιολόγηση και να εκδοθούν τα σχετικά ψηφιακά voucher – τα οποία θα έχουν έναν μοναδικό κωδικό – με την 16η Σεπτεμβρίου να είναι η τελική ημερομηνία όπου οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν και εξαργυρώσει την επιδότησή τους, η οποία θα είναι από 30% έως 50% με βάση εισοδηματικά κριτήρια και θα κυμανθεί από τα 135 ευρώ έως τα 710 ευρώ.

Ποια είναι όμως τα σημεία που θα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι και ποια η διαδικασία μέχρι να μπουν στο πρόγραμμα;

Έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει ο δικαιούχος της επιδότησης, χωρίς να υπάρχει δέσμευση εάν αφορά την κύρια ή την δευτερεύουσα ή ιδιόκτητη ή μισθωμένη. Ενώ το ποσοστό επιδότησης αφορά αυστηρά την αντικατάσταση της παλαιάς συσκευής και όχι άλλες χρεώσεις όπως μεταφορά, εγκατάσταση ή τόκοι από δόσεις κλπ. Επίσης σημαντική προϋπόθεση είναι για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής είναι  να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη και φυσικά να γίνει η αντικατάσταση στην ίδια οικία, δηλαδή να μην αποσυρθεί μια συσκευή από το εξοχικό και να αγοραστεί μια νέα στην κύρια κατοικία. Τέλος, οι προς ανακύκλωση συσκευές πρέπει να είναι άρτιες ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απεγκατάσταση να πραγματοποιηθεί από πιστοποιημένο τεχνικό εγκατάστασης συσκευών κλιματισμού.

Επιπλέον, όταν στις 5 Ιουλίου κλείνει η πλατφόρμα και αμέσως μετά θα αξιολογηθούν οι αιτήσεις προκειμένου να βγουνούν οι δικαιούχοι. Μεταξύ άλλων το μέσο ετήσιο εισόδημα, τα μέλη αμεα, τα εξαρτόμενα μέλη, οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι κριτήρια για την επιδότηση.

Σημειώνεται πως ο δικαιούχος δεν λαμβάνει χρήματα στο χέρι αλλά ένα κουπόνι για κάθε συσκευή με μοναδικά στοιχεία το οποίο δίνεται στον έμπορο και επιπλέον τη διαφορά για το προϊόν που έχει αγοραστεί. Ο εμπορος είναι υπεύθυνος και για την απόσυρση της παλαιάς συσκευής, όπου εάν δεν την παραλάβει τότε εκείνος δεν θα πληρωθεί.

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι κάνουν αίτηση

Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε Φυσικό Πρόσωπο έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει μία και μόνο αίτηση που αφορά μία και μόνο κατοικία, ενώ αντίστοιχα και για την κάθε κατοικία υπάρχει η δυνατότητα υποβολής μιας αίτησης από ένα φυσικό πρόσωπο.

Τι ισχύει για τις κατοικίες για τις οποίες θα γίνουν αιτήσεις:

  • Αποτελεί την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του αιτούντος (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη).
  • Διαθέτει ενεργή, οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας του αιτούντος.

Σημειώνεται πως υπάρχει η δυνατότητα ενός ζευγαριού να κάνουν αιτήσεις και οι δύο, το ένα μέλος για την κύρια και το άλλο για τη δευτερεύουσα κατοικία της οικογένειας, εφόσον οι αιτήσεις υποβάλλονται από διαφορετικά Φυσικά Πρόσωπα (Υπόχρεο και, Σύζυγο/ΜΣΣ) του ίδιου νοικοκυριού και φυσικά εφόσον εφόσον καλύπτονται οι λοιπές προϋποθέσεις.

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση

Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα Φυσικά Πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί προ της 1ης Ιανουαρίου 2005 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Για να υποβάλλει αίτηση ένα Φυσικό Πρόσωπο θα πρέπει να διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καθώς και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του και να έχει υποβάλει Ε1 για το 2020.

Ποιοι δεν είναι επιλέξιμοι

Όσοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2020) ως κάτοικοι εξωτερικού.

  • Όσοι κατά το έτος αναφοράς (2020) υπέβαλλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (συγκεκριμένα ως Υπόχρεος και Σύζυγος/ΜΣΣ), εφόσον το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο της δήλωσης ήταν κατά έτος αυτό κάτοικος εξωτερικού.
  • Τα εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλουν αυτόνομα δήλωση (δηλ. δεν είναι υπόχρεοι σε δική τους ατομική δήλωση) δε δύναται να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος