Ορατή απειλή για πόλεμο επ’ αόριστον στην Ουκρανία

Η Ουκρανική αντίσταση από τη μία πλευρά και η Ρωσική μαχητική δύναμη από κάνουν ορατή την απειλή ο πόλεμος στην Ουκρανία να συνεχιστεί επ’ αόριστον.

Η Ρωσία υφίσταται στρατιωτικές απώλειες στην Ουκρανία σε κλίμακα που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι σήμερα.

Ως “εύλογη εκτίμηση” αποτιμάται από δυτικούς αξιωματούχους η πληροφορία για σχεδόν 10.000 νεκρούς μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών που τραυματίστηκαν πιστεύεται ότι είναι τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερος.

“Πρόκειται για ένα επίπεδο απωλειών που δεν έχει σημειωθεί πραγματικά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”, είπε ένας δυτικός αξιωματούχος.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο ίδιος, ότι η Ρωσία έχει τέτοια μαχητική ισχύ που θα μπορούσε να συνεχίσει τη σύγκρουση για κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμη και με αυτή την “πολύ σημαντική” διαρροή των δυνάμεων της.

Η Θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Το ΗΒ θα παροτρύνει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να προχωρήσουν σε περαιτέρω προμήθειες όπλων προς την Ουκρανία, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι ο ρωσικός στρατός είναι έτοιμος για έναν παρατεταμένο πόλεμο φθοράς βασιζόμενος στον αδιάκριτο βομβαρδισμό αμάχων.

Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η εδαφική πρόοδος που έχουν κάνει οι Ρώσοι ουσιαστικά έχει σταματήσει, λόγω της απροσδόκητα ισχυρής αντίστασης, αλλά και από την άλλη πλευρά οι Ουκρανοί δεν είναι σε θέση να αντιστρέψουν την εισβολή στο έδαφος τους.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαντλούνται από όπλα ή πυρομαχικά, αλλά τα σχέδια ανεφοδιασμού που έχουν εκπονηθεί για μία ταχεία ρωσική νίκη πρέπει τώρα να επανεξεταστούν καθώς ο πόλεμος απειλεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα πει στους δυτικούς συμμάχους στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης ότι δεν πρέπει να θέσουν μια “κόκκινη γραμμή” όπως η ανάπτυξη χημικών ή βιολογικών όπλων από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, για να προχωρήσουν σε πρόσθετες προμήθειες αμυντικών όπλων στην Ουκρανία.

Ενώ η χρήση μη συμβατικών όπλων θα αντιπροσώπευε μια κλιμάκωση της σύγκρουσης, δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία κλιμακώνει ήδη τον πόλεμο με την αδιάκριτη χρήση πυροβολικού και αεροπορικών επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές.

“Αυτό που θα πει το Ηνωμένο Βασίλειο αργότερα μέσα στην εβδομάδα είναι ότι υπάρχει άμεση επιτακτική ανάγκη να υποστηρίξουμε τους Ουκρανούς τώρα και ότι η ρωσική τακτική που χρησιμοποιεί αδιάκριτα πυρά σε κέντρα πολιτών είναι εγγενώς κλιμακούμενη», είπε ένας αξιωματούχος.

“Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε σταθερή θέση και ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση, είτε πρόκειται για χημικό είτε για βιολογικό όπλο, είναι ένα βήμα προς τα πάνω. Θα ήταν μια αλλαγή, αλλά ήδη υπάρχει κλιμάκωση και οι Ουκρανοί χρειάζονται υποστήριξη τώρα.

“Επομένως, θα μιλήσουμε με τους διεθνείς εταίρους μας για να τους ενθαρρύνουμε να αυξήσουν τη ροή όπλων προς τους Ουκρανούς – αυτά τα όπλα έχουν εξ ολοκλήρου αμυντικό χαρακτήρα, αλλά θα τους επιτρέψουν όχι μόνο να σταματήσουν τον ρωσικό στρατό σε μικρή απόσταση, αλλά και να βελτιώσουν την ικανότητά τους να αντιστέκονται.

“Η χρήση χημικών και βιολογικών όπλων είναι ένα πολύ σημαντικό διεθνές ταμπού το οποίο πρέπει να διατηρήσουμε. Αλλά δεν πρέπει να φτάσουμε σε μια θέση όπου να θεωρούμε ότι θα προχωρήσουμε περισσότερο μόνο εάν χρησιμοποιηθούν”, είπε ένας αξιωματούχος.

Λονδίνο-Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος