ΟΗΕ: Η πρώτη διεθνής συνθήκη κατά της πλαστικής ρύπανσης

Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις την Τετάρτη 2/3 στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι, για μια ιστορική συμφωνία για την καταπολέμηση της ρύπανσης, για εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων που απειλούν την παγκόσμια βιοποικιλότητα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Περιβαλλοντική Συνέλευση του ΟΗΕ, του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEA), ο ανώτατος διεθνής οργανισμός για το θέμα, ο οποίος αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει αντιπροσώπους από 175 χώρες, πρόκειται να εγκρίνει ψήφισμα για τον τερματισμό της ρύπανσης από πλαστικό, δημιουργώντας μια «Διακυβερνητική Επιτροπή Διαπραγματεύσεων», επιφορτισμένη με την κατάρτιση μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας έως τα τέλη του 2024.

«Θα ξεκινήσουμε την εξαιρετικά σημαντική διαδικασία της διαπραγμάτευσης μιας ισχυρής απαγόρευσης της ρύπανσης από πλαστικό», είπε ο αξιωματούχος, επισημαίνοντας τη σχέση μεταξύ της κλιματικής κρίσης και της φύσης, «και τα δύο είναι εξίσου σημαντικά (…) και δεν μπορούμε να το επιλύσουμε το ένα εις βάρος του άλλου».

Ειδικότερα, οι διαπραγματευτές θα πρέπει να αναλύσουν τον πλήρη «κύκλο ζωής» του πλαστικού, δηλαδή τις επιπτώσεις της παραγωγής, της χρήσης, των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης.

Στο ίδιο πλαίσιο, δύναται να επιβληθούν και άλλα περιοριστικά μέτρα αφού όλο και περισσότερα κράτη σε όλο τον κόσμο απαγορεύουν τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης ή άλλα προϊόντα μιας χρήσης.

Η εντολή προβλέπει επίσης τη διαπραγμάτευση ποσοτικοποιημένων παγκόσμιων στόχων μέσω μέτρων που μπορεί να είναι υποχρεωτικά ή εθελοντικά, μηχανισμούς ελέγχου, ανάπτυξη εθνικών σχεδίων δράσης, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των διαφορετικών κρατών, ή ακόμη και ένα σύστημα βοήθειας για τις φτωχές χώρες.

Καλύπτει όλες τις μορφές χερσαίας ή θαλάσσιας ρύπανσης, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών μικροσωματιδίων.

Αυτό είναι το κύριο βήμα μετά τη Συμφωνία του Παρισιού για την υπερθέρμανση του πλανήτη το 2015, για την αντιμετώπιση της «τριπλής κρίσης» που απειλεί τον κόσμο: κλιματική αλλαγή, κατάρρευση της βιοποικιλότητας και ρύπανση.

Περίπου 460 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών παρήχθησαν το 2019 παγκοσμίως, δημιουργώντας 353 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων, εκ των οποίων λιγότερο από το 10% ανακυκλώνονται σήμερα και το 22% εγκαταλείπονται σε χωματερές, αποτεφρώνονται σε εξωτερικούς χώρους ή φτάνουν στο περιβάλλον, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η ρύπανση οδηγεί στην κατάρρευση της βιοποικιλότητας, τονίζουν όλοι οι ειδικοί, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη «λύσεις βασισμένες στη φύση», στη νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), που αποτελείται από τον ΟΗΕ για το κλίμα, ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και για τον περιορισμό των επιπτώσεών της.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος